Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Sylwetka serca nieznacznie powiększona w wymiarze poprzecznym

uccello

Rekomendowane odpowiedzi

witaj ja mialem wczoraj robione rtg klp i wyszlo mi przerost serca - odrazu strach. Teraz w poniedzialek 21 jestem umowiony na wizyte u kardiologa mam nadzieje ze i echo bedzie zreszta sadze ze na bank to zrobia. odpowiem pozniej co i jak Mimo powiekszenia czesto o nim mysle i czasem mnie zaboli. Czytalem na jakiejs stronie iternetowej ze chorzy z przerostem serca maja albo grozne wystepowanie skurczliwosci komorowej lub tez konczy sie to zgonem (smierc sercowa) jednakzeja jestem w pelni wierzacy ze wyjde z tego. Zreszta wczesne rozpoznanie gwarantuje 100% wyleczenie i dlatego tez w to wierze. 3 miechy temu nic nie mialem a teraz bah... wiadomo
OG....ty już lepiej nie doradzaj ;-) i nie czytaj wszystkich wypowiedzi..stres to nie jest najlepsze wyjście.... a tak poważnie, przerost serca w wymiarze poprzeczym nie jest stanem patologicznym samym w sobie może być jednak objawem innych chorób, należy wykonać ECHO serca ( co do zawodu pilota tego typu przypadłość po potwierdzeniu diagnostycznym jest przeciwwskazaniem do wykonywania zawodu pilota)
Gość sercowiec
Witam.Ja choruje na serce i po wielu badaniach stwierdzono u mnie powiekszone serce,niedomykalnosc zastawki serca,arytmia i niedotleninie serca,a takze szmery.I czy ktoś moze mi powiedziec czy osoba chora na serce moze zajsc w ciaze i rodzic naturalnie czy tez przez 9 miesiecy musi byc w szpitalu pod stala opieka lekarski i miec robiona ceserke?
To sercowiec: To zależy, jaką ma wadę serca, jakie daje ona objawy i jakie mogą być jej dalsze skutki. Koniecznie zapytaj kardiologa i ginekologa, najlepiej takich,ktorzy mają doświadczenie w prowadzeniu ciężarnych kobiet z wadami serca. Zwykle nie trzeba leżeć całą ciążę w szpitalu, ale należy często robić badania kardiologiczne: ekg, echo, Holter.