Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Tryb życia po założeniu by passów po zawale serca

juk13

Rekomendowane odpowiedzi

Znalazłem to forum parę dni temu bo chciałem dowiedzieć się czegoś o zawale, by passach i rokowaniach w takich wypadkach. mam 13 lat i sprawa nie dotyczy mnie tylko mojego taty. tata jest właśnie po zawale i operacji wszczepienia by passów. mam pare pytań i nadzieję że ktoś na tym forum udzieli mi odpowiedzi. tata ma 51 lat i miał zawał około 3 tygodni temu.od razu lekarze stwierdzili że konieczna będzie operacja by passów którą wykonali. teraz jest już w domu i chciałbym wiedzieć jaki tryb zycia powinien prowadzić? on się nigdy nie oszczędzał za bardzo /mam na myśli pracę zawodową/ ale też nie palił i nie nadużywał alkoholu. teraz też myśli tylko o jak najszybszym powrocie do pracy i nie chce poddać się rehabilitacji. chciałbym wiedzieć czy aż tak jest ona konieczna i co mojemu ojcu wolno teraz robić przez najbliższy czas a czego mu nie wolno i ile powinien pozostać na zwolnieniu? dla taty temat przebytego zawału i operacji nie istnieje, a ja jednak chciałbym wiedzieć i może tutaj uzyskam jakieś informacje. pozdrawiam was. juk
Gość Hela 754
Witaj ;juk13; Ty masz dopiero 13 lat i martwisz się o zdrowie swojego taty i niewiele wiesz na temat choroby wieńcowej . Twój tata przeszedł zawał i operację by-passów i został dokładnie poinformowany przez kardiologów i kardiochirurgów jak ma postępować, oraz jakich zasad przestrzegać.Sadzę, że będzie pod kontrolą kardiologa i to on zadecyduje jak długo będzie na zwolnieniu lekarskim i czy będzie mógł wrócić do pracy. Pozdrawiam
hej! no dzięki za odpowiedź. mój tata sam jest lekarzem i jest trudno się z nim domówić żeby szedł do innego lekarza. zawsze twierdzi że nic mu nie jest. namówienie mojego taty na wizyte u kardiologa graniczy z cudem. dla mnie takie zachowanie ojca jest dziwne. zapytałem tutaj o to co można a czego nie po zawale i o długość zwolnienia, bo wydaje mi się że mój tata robi wszystko na opak. mało wiem na temat choroby wieńcowej masz racje Hela 754 ale o ojca się jednak bardzo martwie.
Gość Hela 754
Witaj juk13! To zabawne, że syn lekarza wypytuje na forum jak powinien postępować jego ojciec po zawale i operacji by-passów.Jeśli chcesz się dowiedzieć coś o chorobie wieńcowej wejdż na inne wątki dotyczące zawału i życia po operacji by-passów , a wszystkiego się dowiesz. Pozdrawiam
Hej, to wcale nie jest zabawne ,że pytasz, w końcu to najbardziej Cie dotyczy. Pewnie już nie czekasz na odpowiedź ale dodam parę słów. Jest już 10 lat po by-passach i mam trochę doświadczenia. Oczywiście może być różnie w indywidualnych przypadkach, ale generalnie po operacji żyje się normalnie, tyle że nieco wolniej.Ciężka praca fizyczna jest wykluczona, ale umiarkowony wysiłek jest wręcz wskazany. Dużo zależy właśnie od Ciebie.Nie pozwól staremu stresować się, zabieraj go na regularne spacery, jazdę na rowerze itp. I bądź wyrozumiały gdy nie da rady grać w kosza przez 2 godziny :).Moje dzieciaki nieźle mnie pilnowały. Nawet wtedy gdy sięgałem po piwko ( szczególnie drugie). Ale czerwone wino w małych dawkach to dobry lek dla zawałowców. I pilnuj jego wizyt u kardiologa bo wiesz jak to jest - szewc bez butów chodzi, a lekarz unika kumpli po fachu bo niby sam jest fachura i wie wszystko.I jeszcze jedno - staraj sie nie naciagać go na pizzę i hamburgery u Mc Donalda - niestety po tych *śmieciach* pomosty szybciej się zatykają.A w ogóle to musisz przejąć ster w domu na poważnie:)