Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Przyspieszenie tętna w trakcie nagłego wysiłku

Gość Georgi

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. mam 25 lat i od około 7 lat zdaża sie mi nagłe kołatanie serca (nigdy nie mierzyłem częstości, ale gdzies w okolicach 200/min). Pojawia mi sie to tylko kiedy uprawiam jakiś sport (rower, koszykówka, etc.) w sytuacjach nagłego wysiłku (jakby moje serce sie czegoś przestraszyło). Jeśli to juz sie stanie, bardzo mnie to osłabia i właściwie nie mogę kontynuować dalszych ćwiczeń. Od razu wspomnę, że zdaża sie to raczej rzadko (mniej więcej raz na pół roku). Właśnie dlatego zawsze to ignorowałem. Pierwszy raz było naprawde ciężko. Jechałem rowerem i byłem daleko od domu. Wjeżdżając pod górkę zacząłem sie strasznie męczyć. Wtedy jeszcze tego nie czułem, ale jak się zatrzymałem zacząłem niemalże słyszeć, że moje serce szaleje. Ledwo wróciłem do domu robiąc przystanki co kilkaset metrów. Po paru miesiącach stało się to ponownie. Ale jakos nauczyłem się nad tym panować. Okazało się że gdy to juz wystąpi, dalsze ćwiczenia nie mają sensu, a tylko przedłużą całą sytuację. W moim przypadku zawsze zatrzymywałem się, siadałem i robiłem powolne, głębokie oddechy (tak żebym nawet trochę ucisną płucami swoje serce) no i ogólnie starałem sie uspokoić. Po kilku takich następowało nagłe spowolnienie. Tak jakbym poczuł nagłe uderzenie a serce zwalniało 5-krotnie. Po tym wszystkim mogę kontynuować dalsze ćwiczenia. Nie sądzę żeby to była nerwica, bo nigdy nie zaczęło się to w czasie spoczynku. Ogólnie muszę przyznać, że może nie jestem super wysportowany, ale moja kondycja też nie jest taka kiepska. Nie wiem za bardzo co z tym zrobić. Serca też nigdy nie badałem, chociaż może powiniennem. Może jakieś rady??