Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Wyraźnie upośledzona relaksacja serca

alfa147

Rekomendowane odpowiedzi

Holter RR149/101 152/113 158/107 Holter EKG Rytm od 87na min. do 171 na min.zaburzony pojedyńczymi pobudzeniami dodatkowymi komorowymi i nadkomorowymi UKG badanie w czasie tachykardii lewa komora w skurczu 5.0 przerost mięśnia lewej PMK rozkurcz1.26 skurcz 1.65cm frakcja wyrzutowa 60-65% wyraznie upośledzona relaksacja? LP 3,7 Ao3,4 Acc130ms męczę sie, boli mnie w klatce co jakiś czas, dostałem bisocard o co w tym wszystkim chodzi
1/ Upośledzona relaksacja lewej kmory (serca) dotyczy okresu rozkurczu serca (wg tradycyjnego podziału), a nie skurczu, do którego odnosi się kurczliwość. Popularną miarą kurczliwości jest frakcja wyrzutowa, ajej wartość 60-6% jest całkowicie prawidowa. 2/ Podejrzewam, że wymiar lewej komory 5 (cm) to wymiar rozkurczowy, a nie skurczowy. 3/ Zaburzenia relaksacji (j.w.) stwierdza się b. często w przebiegu nadciśnienia tętniczego, zwłaszcza we współistniejącym przeroście lewej komory, który można rozpoznać na podstawie opisu badania echokardiograficznego. Widzę raczej słaby związek między funkcjonowaniem, a zaburzeniami relaksacji (zjawisko to dotyczy raczej osób z wieloletnim nadciśnieniem tętniczym i starszych). 4/ Z opisanych danych wynika potrzeba troskliwego opanowania ciśnienia tętniczego, po odpowiedniej diagnostyce (opisanej np. w odnośnych wytycznych Polskiego Towarzystwa Nadciśnienia Tętniczego). Niestety przerost l. komory obciąża rokowanie, które może znacznie poprawić odpowiednia, regularna terapia, w tym przypadku najpewniej farmakoterapia, oprócz realizacji zaleceń dotyczacych trybu życia (np. tytoń, sól, alkohol, nadwaga).
Witam pomimo leczenia farmakologicznego i normalnego trybu życia i przez okres 1,5 roku nic to nie dało wręcz przeciwnie a jest teraz tak . Badanie ECHO Lewa komora poszerzona , EF55% , Hypokineza dolnej ściany , Niedomykalność mitralna+ , Typ napływu restrykcyjny , Prawa komora poszerzona hyperkinetyczna , Niewielkie rozwarstwienie blaszek osierdzia za prawą komorą , RVSP 20mmHg. Czy dna moczanowa która zaatakowała mi nerki w postaci obustronnej kamicy może czy też ma wpływ na moje nadciśnienie i serce ?