Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Zasłabnięcie po wysiłku

Rekomendowane odpowiedzi

...czy stanie to też wysiłek? Otóż miałem to już kilka razy i nie wiem co może być tego przyczyną. Ostatnio wykonywałem różne prace w domu (nie męczące) i musiałem gdzieś jechać, wsiadłem na rower i pojechałem, troszkę się spieszyłem, dodatkowo jechałem pod wiatr. Gdy dotarłem na miejsce już czułem się niezbyt dobrze i z każdą chwilą po zejściu z roweru było gorzej, szybko załatwiłem co trzeba było i musiałem usiąść, gdybym tego nie zrobił to na pewno bym się przewrócił. Chwilę odpocząłem, pojechałem z powrotem ale z każdą chwilą zaś było coraz gorzej, musiałem się zatrzymać i odpocząć siedząc z 10 minut. Kiedyś z kolei gdy stałem też miałem to samo, muszę wtedy usiąść, nie wiem czy wtedy kręci mi się w głowie ale nie potrafię się skupić, z każdą chwilą jest coraz gorzej, robi mi się gorąco (musiałem odpocząć na dworze przy prawie 0 st. C, a mimo to zdjąłem czapkę, rozpiąłem kurtkę), narasta ból głowy, nogi mam jak z waty i chyba czuję w nich mrowienie, jestem otępiały. Trudno mi jednoznacznie odpowiedzieć czy jest to spowodowane wysiłkiem ponieważ stojąc już to miałem, a nawet chodząc po hipermarkecie również, mogę mieć normalny wysiłek fizyczny podczas pracy i nic mi nie jest (najczęściej jednak dzieje się to gdy stoję, szczególnie w zamkniętych pomieszczeniach i z dużą ilością ludzi - kościół itp.). Prośba o rady. Pozdrawiam
Wiesz co miałem kiedyś podobne objawy, czaem po szybkim wysilku robilo mi się tak nijak troche slabo, miękie nogi, trzęsące rece i ogulne uczucie oslabienia. Musiałem wtedy trochę poleżeć odpoczać i przechodziło. Ja zrobiłem wszystkie badania serca i nic nie wykryto (akurat w trakcie badań to nie wystąpiło), tak więc nie wiem co to jest. Naiprostrzym wytłumaczeniem byla Nerwica ale trochę nie chce mi się w to wierzyć.
Kurcze ja mam podobne objawy tyle że dodatkowo dzieje mi się to w środkach komunikacji miejskiej, ogólnie podczas jazdy czymkolwiek ponoć nie jest to albo hipersomia albo narkolepsja z katapleksją? A czy jak się wzruszysz bądź śmiejesz też ci się to dzieje?
Witam. Od jakiegoś czasu mam podobne dolegliwości. KIlka razy zdarzyło mi się coś takiego, że po wysiłku fizycznym np. bieganie, jazda na rowerze( nie byl to jakis ogromny wysiłek) zrobiło mi się słabo, niedobrze, doszlo uczucie silnego pulsowania w glowie(szczegolnie z tyłu), uczucie gorąca, mroczki przed oczami, i kręcenie w głowie.(ew.dusznosci) Dodam też, że 2 razy coś podobego przytrafiło mi się po wyjściu z wanny, z gorącej wody. Silne zawroty głowy, i mroczki. Pierwszym razem zemdlałam na kilka minut. Drugim razem szybko się położyłam i głęboko pooddychałam i przeszło. Takie stany trwają od kilku do kilkunastu minut. Zastanawia mnie czy to może być zwiazane z jakaś wadą serca (mój tata ma)? Mam 16 lat. Bardzo proszę o odpowiedź.
Mam podobnie jak wy dziwne uczucie w nogach, a ostatnio też w lewej ręce szczególnie po wysiłku, silne emocje też powodują coś w stylu mrowienia, zbadałem kręgosłup i lekarz rodzinny wysłał mnie na rehabilitacje, a neurolog stwierdza nerwice.. my tutaj się żalimy, a może ktoś podpowie skąd takie objawy, czy to kręgosłup czy coś z głową? a do tego ostatnio znajomy powiedział że wyglądam jakbym ciągle chodził na kacu :P
Gość kardiologiczny
Ja Wam powiem, że w części przypadków mogą być to ortostatyczne spadki ciśnienia - wtedy gdy mroczki, słabość pojawiają się podczas stania. W innej części przypadków mogą to być też oznaki niewydolności krążenia - sam też tego doświadczyłem gdy w dwa tygodnie po zawale wsiadłem na rower i zrobiłem w sumie około 2 km - uważając przy tym na puls i oddech. Mimo że się nie *zmachałem* to po powrocie do domu po około godzinie od zakończenia wysiłku doszło u mnie do spadku ciśnienia do takiego poziomu przy którym nie mogłem przez dłuższą chwilę ustać na nogach by nie doświadczyć niewydolności krążeniowej i lekkich zawrotów głowy. Po zmianie pozycji do siedzącej czy leżącej następowała poprawa - ciśnienie wyrównało się gdzieś po 3-4 godzinach od wysiłku. Mroczki są dosyć stresujące - szczególnie gdy zdarzają się po raz pierwszy gdy nie wiemy jak się wtedy zachować. Wtedy można na chwilę zupełnie stracić wzrok: *ciemność, widzę ciemność* ;) Można tego też dostać przy okazji wysiłkowej tachykardii i długu tlenowego. Ważne by wtedy pchylić głowę lub zmienić pozycję na siedzącą lub leżącą tak by krążenie, ciśnienie i dotlenienie mózgu się poprawiło. pozdrawiam

Mysle ze masz to samo co ja mialem przez wiele lat.Czyli zespl leku napadowego(agorafobia) Powinienes jezdzic tym rowerem jak najwiecej i pozostawac w danej sytuacji,ktora wywoluje u ciebie leki jak najdluzej., Tylk ow ten sposob uda ci sie pozbyc swoich dolegliwosci. Pozdr...