Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Swędzenie skóry na całym ciele

Gość Sylwester

Rekomendowane odpowiedzi

Hmm a moze ktos ma pomysl na moje drpanie.. Otoz uczucie swedu czuje juz od dosc dlugiego czasu (nie wiem moze nawet 10 lat). Nie bylo to nigdy jakos bardzo meczace (zazwyczaj swedziala mnie skora na glowie, dlonie, nogi, czasami miejsca innytmne). Tak jak mowilem juz, nie jest to wogole bolesne (podrapie lekko i przestaje). Na ciele nigdy nie mialem zadnych korst, wyprosykow nawet wydaje mi sie, ze czerwone pregi nie zostaja (po za tym, ze jak mocno drapne to taki reg zostaje na 20-30 s gora i znika). Ale podrapie na glowie to za 10 s swedzi reka potem noga i np 2 min przerwy i tak w kolko. Wlasciwe bylo to do jeszcze niedawna tak srednio *1 drapniecie na powidzmy 20-30 min a czasami na 40-60 min* wiec pewnie norma. Podczas tych ostatnich upalow pogorszylo sie, ale tak jak mowie kompetnie nie mam zadnych sladow (wyspki, krosty nic). Przez batrdzo dlugo czas myslalem, ze to uczulenie na kurz i roztocza (bo taka zgodnosc zauwazylem), teraz w sumie do konca nie jestem pewien. Ma ktos jakis pomysl?

Moi drodzy, pracuje w dps.. mamy przypadki świerzbu.. jak się przed nim chronić? kontakt z mieszkańcami mam, wprawdzie ograniczony, nie pracuje przy kąpieli, smarowaniu, przebieraniu, tylko w biurze, ale jednak klamki, przechodzę koło nich itp. bardzo się stresuje, obawiam się że niebawem dostanę do głowy.. :( już mnie wszystko *swędzi* na samą myśl..

Tez tego doznałam. Skóra swędziała mnie szczególnie nad ranem, w ciepłe dni...... to było tak, jakby ktoś mnie w watę szklaną zawinął. W ciagu dnia mijało, oraz po wychłodzeniu ciała, Obeszłam wielu lekarzy, wydałam fortunę, aż pewnego razu Lekarka wypytała o przebieg choroby, objawy...... i zapytała : * a jak Twoje zatoki ? * Byłam zaskoczona pytaniem i odpowiedziałam, że dobrze. Lekarka jednak postanowiła zajrzeć kamerką do nosa i stwierdziła bardzo stary stan zapalny zatok, niewyleczony od ok. 20 lat a może więcej. Zleciła płukanie zatok, codziennie a nawet po 2 razy dziennie, przez okres 2 - 3 miesięcy. Płukałam przez 2 tygodnie, codziennie i już po 2 dniach ustąpiło .....na 15 lat. Teraz się znów powtórzyło i znów to zaczynam czynić. Przepis : pół szklanki letniej wody + 1/2 łyżeczki soli + 1 łyżeczka sody oczyszczonej. Wymieszać dokładnie i gruszką gumową wlewać do nosa, najpierw w jedną dziurkę, potrzymać chwilę, potem drugą dziurkę, potrzymać, aż się zużyje całą wodę. Najlepiej usiąść przy zlewie, głowę połozyć raz na jednym uchu, potem na drugim , przyjemne to nie jest, ale pomoże na 101 %.

Mnie też swędziała cała skóra z głową. Na początku myślałam że to od klimy lub ogrzewania w samochodzie, potem ze od stresu. Jak już nie mogłam wytrzymać, po półtorej roku poszłam do dermatologa, dał telfaxo i zlecił badania USG brzucha i RTG klatki piersiowej. Po telfaxo chwilowo przeszło. Nie zdążyłam jednak zrobić badań bo w międzyczasie przez przypadek okazało się, że z kilka lat wcześniej złapałam od kleszcza boreliozę i ten świąd jest od borelki właśnie. Po wdrożeniu leczenia antybiotykami swędzenie przechodzi.

Gość Trzebazyc

Moje swady związane są z kregoslupem.. Mianowicie kręgosłup odpowiedzialny jest za wiele narządów w zwany z tym ja np uszkodzony mam piersiowy kręg odpowiedzialny za wątrobę.. Po wizytach u lekarzy stwierdzono że nie był dobrze leczony odcinek więc wzięło się na zapalenie wątroby stąd swad na całym ciele. Przyczyn jest wiele nie koniecznie dermatolog coś pomoże POZDRAWIAM

Gość ryba 100

Witam serdecznie może mi pomożecie mam też swędzenie skóry rąk nóg i głowy jakoś mi się to utrzymuje jakieś 3 miesiące nigdy tego nie miałem choruje od 10 lat na depresję i nerwice nad ciśnienie krwi też biorę leki nie wiem od czego mam zacząć proszę o pomoc dziękuje

Gość barteq1814

Witajcie! Od 6-7lat borykam się ze swędzącą skórą. Wydaje mi się, że zaczęło się wszystko pod prysznicem w pracy, początkowo tylko nogi (od stóp do kolan). Po około tygodnia całe ciało, wtedy też udałem się do lekarza rodzinnego. Po zadrapaniu skóry, pojawiała się czerwona pręga. Przepisał mi Zyrtec i jakiś krem. Po tabletkach przechodzi na 2-3dni, żel nic nie pomógł. Teraz gdy zaczynam się obawiać długotrwałego przyjmowania Zyrtec-ku zaczynam się leczyć. Idę po skierowanie do specjalisty w najbliższych dniach. Choruje rzadko a jak już zachoruję na grypę z gorączką, świąd ustępuje bez brania Zyrtec-ku, nawet tydzień. Gdy wyzdrowieje a organizm się pozbiera świąd wraca. Odstawiałem: chleb, masło, margarynę, nabiał, słodkie itd. nic nie pomagało. Wydaje mi się, że to może być spowodowane: solarium, golfem z lumpeksu, prysznicem w pracy, pozostałością po kleszczu. Pozdrawiam

Gość barteq1814

A więc jestem po testach alergicznych i teraz czekam na wizyte u alergologa, mam ją 10grudnia. Podczas testów w dwóch miejscach swędziała mnie skóra tak jak opisywałem wyżej. Okazało się że to wina roztoczy! mam nadzieję, że alergolog mnie z tego wyleczy. Pozdrawiam

Gość DorotaG

Ja przez 7 lat juz używam leków antyhistaminowych.Mialam identyczne objawy czyli swędzenie skory, czerwone szramy po podrapaniu i pokrzywka. Męczyłam się z tym ponad rok aż stało się to nie do zniesienia.zauważyłam ze zawsze drapalam się okropnie kiedy bylam w pracy gdzie było bardzo dużo kurzu i klimatyzacja. Poprosiłam wiec lekarza o zrobienie Testu na poziom IgE w surowicy krwi ,jesli poziom IgE we krwi jest wysoki może oznaczać alergię. Wynik był bardzo wysoki w moim przypadku co oznaczało alergie. Poszłam następnie juz prywatnie do lekarza aby zrobić testy na alergie ale ze krwi, okazało się ze jestem bardzo uczulona na kurz ,małą ilością na orzechy,gluten. Alergii na kurz raczej nie da się wyleczyć wiec pozostaje mi sprzątanie materaca, zmienianie ci tydzień pościeli,codzienne odkurzanie i ścieranie podłogi z dodatkiem antybakteryjnych środków i branie antychistaminy co pomaga mi i wreszcie przestałam się drapać. Życzę powodzenia.

Witam, zdaje się, że mi po około 5 latach problemów z pieczeniem, udało się namierzyć problem. Różne osoby w tym wątku podawały różne objawy... W moim przypadku wyglądało to tak, że w okresie od jesieni do późnej wiosny przy podejmowaniu wysiłku fizycznego skóra zamiast uwolnić pot, zaczynała mnie piec. Wchodząc do marketów/galerii z zewnątrz też ciało zaczynało piec i swędzić, bo było mi za ciepło. Starałem się zawsze nie dopuszczać do sytuacji, by ze mnie musiało się uwalniać ciepło, ubierałem się by broń Boże nie było mi za ciepło... Jedynie latem zauważyłem, że normalnie mogę się spocić i nie swędzi mnie skóra... Nie miałem żadnych czerwonych plam, krost itp. Problemem okazał się bardzo niski poziom witaminy D! Od 3 tygodni przyjmuję ją i jak tylko jest słońce, to na nie wychodzę... teraz mogę się ubrać grubo i czuć jak się normalnie pocę! Podobnie przy wysiłku fizycznym, normalnie się pocę! Co za radość! Myślę, że część osób może mieć podobną przyczynę. Powodzenia!

Gość Aniela1989

Przechodziłam przez to. Miałam uporczywy świąd ciała. Robiłam wszystkie badania, nie wierzyłam w diagnozy lekarzy - bo badania nie wykazywały nic. To był świąd na tle nerwowym. Uwierzcie, że nerwica potrafi zrobić wiele z naszym ciałem.

Ja mam częste swędzenie nóg od kolan w dół zwłaszcza zimą. Ostatnio kupiłam balsam do ciała Garniera z aloe vera - zielona płaska butelka z tworzywa, gdzie jest napisane działa przez 7 dni i to prawda. Swędzenie ustaje.

Gość gdghhfytty

Witam, Jeśli swędzi was całe ciało to żadne kremiki, balsamy czy inne cuda do ciała nie pomogą. Mogą jedynie być wsparciem. Poza tym wydaję mi się zbyt męczące ciągłe smarowania całego ciała. U mnie swędzenie pojawiło się w zeszłym roku jesienią, sama dokładnie nie wiem czemu akurat wtedy się pojawiło. Acz poszperałam w internecie i przeczytałam że to świerzb! Wystraszyłam, ale w sumie doszłam do wniosku, że może to to, bo wówczas wtedy pracowałam akurat w hotelu, sprzątałam pokoje co było całkiem prawdopodobne. Poszłam do lekarza dostałam jakiś kremik na bakterie, nie pamietam juz nazwy. Potem spostrzegłam, że to swędzenie pojawia się w różnych momentach tak po prostu. Często byłam zestresowana i zdenerwowana, bo miałam sporo problemów. Poszperałam w internecie i zdiagnozowałam sobie pokrzywkę idipatyczną na tle nerwowym. Mam ciało bardzo niepodatne na stres. Poszłam tym razem do chińskiego lekarza który leczy chińską medycyną. Dostałam chińskie zioła w tabletkach, nie mają żadnego skutku ubocznego i to był strzał w 10! Nie wychodziły mi już tak krostki i swędzenie ustało.

Gość Bella1973

Od ponad roku mam ataki swedzenia.... przez jakis czas były to tylko łydki. Drapiąc powodowałam zakażenie skóry. Dermatolog dawał maści - przeszło na jakis czas. W chwili obecnej mam skóre czystą, ale swędzi na całym ciele. Drapiąc robię tzw. zaczosy i robią się strupki, które zdrapuje nieswiadomie. I tak w kółko. Kiedys swędziało tylko w nocy. Teraz mrowienie czuje na plecach cały czas. Cała jestem pokryta rankami, które sama powoduję. Miałam krzywa cukrzycową- jest ok. Miałam badania krwi- tarczyca, hormony- ok. Miałam posiewy na pasożyty- czysto, ale i tak odrobaczyłam się. Na leki alergiczne nie reaguję :( Noc to koszmar, budze sie kilka razy w nocy, swędzi najmocniej w miejscach w którym skóra jest pognieciona od ubrania. Paznokcie obcinam najkrócej jak sie da, niestety wtedy mocniej dociskam w czasie drapania, śpie w rekawiczkach- a i tak powoduje rany. Myje się i używam płynu i balsamu w apteki. Nie mam suchej skóry. Nie mam żadnych objawów, a rany na skórze sa tylko po moich atakach drapania. Drugi lekarz proponuje szpital- tylko jaki? Teraz lato i jak tutaj wyjść w krótkim rekawie...od ponad roku zakładam tylko spodnie. Wygladam jak po ospie. Czekam na wyniki zeskrobin, ale raczej nic nie pokażą.

Gość emiliaa89738

Objawy mogą wskazywać na alergię, ale niekoniecznie. Warto pójść się po prostu zbadać. Według mnie pomocny może okazać się biorezonans, który pomoże zdiagnozować typ alergii i które również będzie mógł pomóc ją wyleczyć. Wszystko na ten temat przeczytacie tutaj [url=http://www.biorezonanswroclaw.pl/]biorezonanswroclaw.pl/[/url]

Gość martynawww

Na tą chwilę przychodzi i to głowy tylko myśl, że może warto sprawdzić, czy nie jesteś zarażona nużeńcem. Swędzenie chyba głównie pojawia się na twarzy, bo tam najczęściej znajduje się nużeniec, ale moim zdaniem warto się zbadać. Sprawdź też na stronie nuzeniec.com.pl, czy inne objawy nie są podobne.

Witam od 3 do 4 lat zmagam się z podobnym problemem, strasznie swędzi mnie skóra w dodatku czerwienieje i puchnie przy mocnym dotknięciu . Swędzenie jest najczęstsze na nogach od kolan w dół oraz na plecach w pozostałych częściach ciała występuje również ale nie jest tak uporczywie jak na wyżej wymienionych. Dodam że mam 19 lat i jest to bardzo uporczywe w moim wieku, ciężko jest wytrzymać 45 min w klasie kiedy dopadnie mnie swędzenie. Proszę o szybką radę. Dziękuję