Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Swędzenie skóry na całym ciele

Gość Sylwester

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, też posiadam taki problem. Zaczęło mnie swędzieć kilka tygodni temu. Jest strasznie, nie mogę spać po nocach. Swędzenie najsilniejsze jest na nogach, rękach oraz brzuchu i głowie. Mam stwierdzoną WZW typu C, czyli żółtaczka typu C. Moja mama podrzuciła mi dziś pomysł innej metody leczenia. A mianowicie jest to walka z chorobą za pomocą umysłu. W książce Louise L. Hay - *Możesz uzdrowić swoje życie* są podane większości schorzeń ludzkich i jak można nastawić się umysłowo żeby to zwalczyć. Tak naprawdę to kolejny raz sięgam do tej metody, ponieważ poprzednio miałem kurzajki na które nie potrafiłem znaleźć leku, nie działało po prostu nic. Aż znalazłem to. Po odpowiednim nastawieniu umysłu, kurzajki zniknęły, i nie mam po nich śladu. Myślę że nie ma co rezygnować od razu ze swoich leków lub metod ale taka metoda wam nie zaszkodzi, a spróbować można. Pozdrawiam i życzę powodzenia w leczeniu tego natręctwa.

Swędzenie pojawiło się u mnie 3 lata temu. Pojawia się zawsze w okresie zimowym. Objawy to swędzenie ale tylko i wyłącznie w okolicy twarzy. Dermatolog powiedział mi że to od ciepła (włączonego ogrzewania w zimie). Natomiast dochodzę do wniosku że to jest od zimna. Mam mieszkanie ciepłe i w ogóle nie korzystam z ogrzewania. Skóra na twarzy tak mnie swędzi że aż z bólu powstrzymuje się aby nie drapać miejsc gdzie swędzi. Zawsze w zimie jest już wyposażona w krem firmy Pharmaceris, krem Ichtilium. Ze swędzeniem zawsze sobie poradzić. Polecam :)

Witam Was wszystkich serdecznie! Na początku życze wszystkim by w Nowym Roku pozbyli się swych problemów ze swędzeniem na czele. Ja zauważyłem u siebie od kilku już lat kiludniowe okresy swędzenia całego ciała, łącznie z uczuciem pieczenia i kłucia. Dzięki Waszym postom doszedłem do wniosku że najczęściej występuje to w porze zimowej. I najcześciej kiedy mam jakieś problemy, najczęściej w pracy. Takie, że budzę się w środku nocy i o nich rozmyślam i ni emogę zasnąć. Oprócz tego zauważyłem jeszcze,że w okresach swędzenia występuje u mnie okropny łupież na głowie. Aaaa, a ostatnio po imprezie noworocznej z alkoholem, na drugi dzień zauważyłem kilka malutkich chrostek na twarzy (na policzkach) a następnego dnia zaczęło wszystko strasznie swędzieć i stan ten trwa już kilka dni. Może to więc jakieś problemy z wątroba jednak? A jeszcze mam takie pytanie dotyczące zazywania leków na przewlekłe choroby... zażywam leki na nadciśnienie i na serce con concor-cor. I jak zapomniałem albo skończyły mi się leki - szczególnie concor-cor i nie zażywałem przez kilka dni to też zaczynało swędzieć, chociaż to może tylko zbieg okoliczności. Macie jakies podobne doświadczenia? Bo nie wiem, czy to bagatelizowac czy iśc do lekarza...

Kochani ja ze swedzeniem skory walcze juz od 3 lat,zaczynam myslec ze tak juz zostanie na zawsze:(Mnie pomaga lek na alergie AMERTIL(mozna kupic w aptece bez recepty za ok 6zl/10tabl),zazywam pól tabletki przed snem i dzien nastepny mam spokoj i tak w kolko od trzech lat:(Mam nadzieje ze choc troszke pomoglam.Zycze Wam wszystkim powrotu do normalnosci!!!

Gość Salata555

Witam. Problem ze swedzaca skora zaczal sie ponad rok temu. Na poczatku tylko dlonie, pozniej stopy a pozniej (nie zawsze) cale cialo. Na poczatku tylko wieczorem a po jakims czasie w ciagu dnia. Pozniej zaczely sie pojawiac piale plamki, pecherzyki. Nie pomogly wizyty u *specjalistow* ktorzy ciagle wysylali mnie albo na testy skorne badz testy na obecnosc bakterii w organizmie. Postanowilam isc do jednego z lepszych alergologow w Łodzi (dr. C. Chwała) i ten zdiagnozowal od reki pokrzywke mechaniczna. Zeby potwierdzic swoja teze kazal zrobic tzw test na ucisk (skora dloni tez puchla i swedziala po np noszeniu ciezkich toreb z zakupami) Przepisal flonidan rano a na wieczor atarax coby sie troche uspokoic (bo nerwus ze mnie i nie wykluczone ze jest to na tle nerwowym) pokrzywke pewnie bede miala jeszcze jakis czas (albo na zawsze) ale juz sie nie przejmuje bo wiem w koncu co mi jest, ze sa na to leki i ze dzialaja. Mam nadzieje ze komus pomoglam. Rada dla was: warto dbac o swoje zdrowie predzej czy poniej i byc pozytywnie nastawionym bo jak to moj lekarz powiedzial *trzeba sie cieszyc ze na mnie dzialaja leki w przeciwienstwie do innych przypadkow*....

Gość Tata atopika

Witajcie, Na swędzenie leku jako takiego nie ma. Zazwyczaj w takich przypadkach, podaje się tak zwane leki antyhistaminowe ( hydroksyzyna, Clemastinum, Aerius itp). Powyższe, blokują histaminy, odpowiedzialne za dostarczanie do układu nerwowego informacji, że organizm musi reagować zmianą skórną...Oprócz antyhistaminowych leków, powinniście sobie zaaplikować mokry opatrunek - to taka metoda leczenia chorób skóry, która redukuje uczucie świądu u osoby ze zmianami skórnymi. W internecie znajdziecie opisy, jak przeprowadzić mokry opatrunek. Do mokrego opatrunku będziecie potrzebowali albo specjalne lecznicze bandaże w postaci rękawa albo specjalną odzież leczniczą do leczenia chorób skóry. Te produkty nazywają się Comfifast i można je kupić w internecie.

Gość Krzysiek0366

To ciekawe, że sporo osób z problemem swędzenia skóry spotkało się po zamieszkaniu w U.K. Ja mieszkam tu od pięciu miesięcy i problem dotknął mnie 2 tygodnie temu. Ja tłumaczyłem sobie przyczynę tym, że organizm spala nadmiar skóry gdyż schudłem w tym okresie ponad 20 kg i jest to taki efekt uboczny. Ale nie mogę znaleźć jednoznacznego potwierdzenia w necie. Tło nerwowe też wchodzi w grę, bo po przeczytaniu paru postów zacząłem się obserwować pod tym kątem. No i swędzenie lewej dłoni często przepowiada przypływ gotówki. Może swędzenie całego ciała to duży przypływ?

Swędzenie, pregi...itd.. Witam wszystkich..chciałam napisać,że taki problem, który tutaj ma większość mialam blisko rok...plecy..a w zasadzie wszytsko od glowy po stopy sie drapalam i od nowa...a pregi, które po tym powstawaly to byly przerażające..i stopniowo robilam testy..okazalo się,ze po 1..jestem alergikiem, co ma bardzo duzy wplyw, okazało się,że nie moge uzywac ządnych innych mydel, jak tylko szare mydlo i to to najzwyklejsze, szare. A podstawą okazal się odczyn 4 cm na NIKIEL. Lekarka powiedziala,że muszę zmienić dietę, unikać wszystkiego co w puszce.., gotowac i odstawić wcześniej wodę, bo nikiel mamy doslownie wszędzie, do tego kupilam sobie balsam po kąpieli w aptece do skóry wrażliwej..i powoli ustało wszystko.

Witam wszystkich . Mam tak samo,swędzenie skóry ,jest nie do wytrzymania,swędzi cale ciało, dłonie, stopy, plecy, brzuch,nogi .Obserwowałam siebie,co jem,myślałam że swędzi od ubrania, zmieniłam,zmieniłam też pościel i materac,dalej swędzi.Myślę że od nerwów,też może być ,od nadczynności tarczycy,może być też, od wątroby,wybieram się do lekarza.Zaznaczam,że nie swędzi mnie codziennie,będę obserwować i zapisywać kiedy pojawia się swędzenie ,co jem kiedy się denerwuję

Witam od kilku dni też swędzi mnie miejscami tj. stopy, palce u rąk, głowa i drapię tak że na głowie pojawiły mi sie guzki a na szyi opuchnięte miejsca jedno miejsce bardzo mnie niepokoi bo jest opuchniete w kształcie koła tj w środku nie opuchnięte tylko taki krąg, teraz długi weekend to musze czekac ale juz we wtorek idę albo do rodzinnego albo umawiam sie do dermatologa. Mam stresy podejrzewam ze to drapanie na tle nerwowym ale te opuchnięcia zaniepokoiły mnie. jak bede wiedziec co mi dolega to napiszę.

U mnie też występuję pokrzywka cholinergiczna. Nawet nie mogę odśnieżyć podjazdu bo zaraz tak swędzi skóra że mam ochotę się cały rozebrać. Dodatkowo na głowie, najczęściej na czole wyskakują mi pojedyncze swędzące pryszcze które następnego dnia mogę wycisnąć. A pokrzywka CHOLINERGICZNA zaczęła się u mnie po tym jak miałem zapalenie płuc i brałem antybiotyk prawie przez miesiąc. Tak sobie nim rozwaliłem organizm że do dzisiaj mam kłopoty miedzy innymi ta nieszczęsna pokrzywka(najprawdopodobniej zaburzenie naturalnej flory bakteryjnej u mnie to spowodowało). Proponuje też niektórym sprawdzić u endokrynologa poziom Prolaktyny i Kortyzolu. i poczytać trochę o Candida albicans. ps. sucha skóra też jest problemem - z twarzą poradziłem sobie w ten sposób że nie używam na nią w ogóle wody bo strasznie wysusza. Zamiast tego chusteczkami neutrogeny przecieram cała twarz i mam spokój. + jak najmniej przetworzonej żywności(konserwanty itp.), im zdrowiej jem tym mniej się męczę. Z cytrusów tylko grejpfruty. Odstawcie ludzie całkowicie cukier i żarło które go zawiera w duzych ilosciach - także soki. Śniadanka typu biały chleb+dżem + sok zastąpić chlebem orkiszowym/żytnim + twaróg itp. dużo warzyw....

To jest strasznie męczące przuychodzi falami jest ok a za chcwilę jak zaczyna to mozną się zadrapać dłonie sprawiają wrażenie spuchniętych i zaczerwienionych ale to od drapania, nie ma żadnych wykwitów na skórze co to jest do cholery, dzisiaj nic nie jem tylko suchary i woda żeby zobaczyć czy to ustanie swędzą głównie dłonie wewnatrz ale jak juz zaczynam się drapać to mam ochotę drapac sie wszędzie ma-ka-bra muszę dzisiaj cos kupić na swedzenie a jak nie przejdzie to lece do lekarza w tygodniu boję się że to od watroby

A słyszeliście o nużeńcu,maleńkim roztoczu,zamieszkującym skórę i włosy? Jest parę artykułów w internecie.Lekarze chyba niechętnie o tym mówią,a problem jak widac jest wielki.Sama się z tym borykam od jakiegoś czasu ,stosuję produkty siarkowe i gorące prysznice(nie mam wanny) a latem planuję więcej się opalac na słońcu,podobno to dziadostwo ginie w wysokiej temp.Dodam jeszcze że nie chodzę do kosmetyczki ale sama wyciskam(sterylnie,ze spirytusem salicylowym)pojawiające się krostki.Jak znajdziecie coś bardziej skutecznego,dajcie znac.Pozdrawiam.

Gość Agula 78

Cieszę się, że znalazłam tak dużo wypowiedzi Osób które cierpią jak ja. Drapę się już od ok 10 lat. Zaczęło się od okolic odbytu, teraz jest kark pachwiny, brzuch, łydki. Lekarza dermatologa odwiedzam od 5 lat i gdy na jednej z pierwszych wizyt zapytałam, czy długo się TO leczy odpowiedział pytaniem a od kiedy panią swędzi? Nie powiedział mi do dziś na co jestem chora. Wypisuje maści i czekam na efekt. Ciągle biorę AMERTIL - wiele osób o tym leku pisało. Pomaga. Ale gorące kąpiele na podrażnioną skórę?! To tortura! Chyba to inny problem? POZDRAWIAM

Hej mieszkam w uk mam ten sam problem probowalem wszyskiego czyli wapno witaminy wszyskie jakie sa na ziemi solarium pomaga ale na troche czyli max 10 dni wiec tzreba chodzic caly czas ale ja nie chce bo to niszczy skore bo nawet bralem sterydy tez przerozne i nic mi nie pomoglo, pomaga mi tylko zyrtek jedna tabletka na 3 dni daje mi spokoj nie chce tego brac bo to strasznie niszczy wzrok noi tera powiem wam szczeze ze jak jestem nabity czyms dobrze to tez tego nie mam ale 2 max 3 dni i wraca wiec odpada wyroslem jak cos znajde dam znac pozdrawiam to jest koszmar

Jescze slyszalem ze trzeba zmieniac posciel co 3 dni a najlepiej co dzien bo jakies roztocza sa czy cos nie probowalem ale sproboje jak beda efekty dam znac w sumie zmieniam raz na tydzien wiec nie wiem czy cos pomoze sproboje saune 3x w tygodniu moze to wypoce ide do lekarza w przyszlym tygodniu po wyniki moze cos powie to tez napisze a i bede probowal olej oreano bo slyszalem ze moge miec grzybice wewnetrzna albo jakies robaki a ten olej na odrobaczenie i na grzyba bede go mial za jakies 7dni bo maja mi wyslac jak pomoze dam zna c pozdro

Gość Tommmmmmmmmmmmmmmmm

Witam od Ponad 2 tygodni( od czasu gdy wróciłem autokarem z weekendu w Niemczech) Swędzi mnie całe ciało, raz mocniej raz gorzej, w rożnych miejscach, nie mam żadnych wysypek nic, lekarz rodzinny zaleził Zyrtec ale nie pomaga, swędzi głowa, brzuch, ręce nogi, plecy, miejsca intymne. Czy ktoś podpowie co to takiego ??? Wystraszyłem sie bo w internecie wyczytałem że mogą to być różne choroby nawet nowotworowe.

Mnie też swędzi, po kąpieli narasta, ale szybko posypuję się MĄKA ZIEMNIACZANĄ. POMAGA , tzn. przestaje swędzieć, ale nowy dzień to nowe swędzenie. Na lekarzy mam alergię, ale jeśli do lata nie zniknie, to zrobię sobie badania. A moje pręgi to potrafią nawet tworzyć jakieś tajemnicze wzory.