Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Swędzenie skóry na całym ciele

Gość Sylwester

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich. Mam podobny problem ze skórą już od 3 lat. Zaczęło się to zaraz po porodzie mojego drugiego dziecka. Ta choroba atakuje zawsze, gdy organizm jest osłabiony lub/i przechodzilo sie w ostatnim czasie jakąś chorobę typu: zapalenie płuc, grypę. Dodam, że przyjmowanie antybiotyku też doprowadza do stanu, w jakim się obecnie znajdujemy. Dla mnie na 6 miesięcy choroba ustąpiła i zrobiła to niewiedza. Chciałam się odchudzać i przeszłam na dietę Dukana włączając w to bieganie raz dziennie. Przez 6 miesięcy stosując tę dietę i ćwicząc nie miałam żadnych objawów. Takie bieganie i odseparowanie sią na 30-40 minut pozwalało mojemu organizmowi na wyciszenie się i zrelaksowanie. Wiele osób stosowało dietę ale myślę, że przez krótki czas. Niestety choroba powróciła gdy przestałam ją stosować ale już na wiosnę zaczynam działać po raz kolejny. Nie chodzi tym razem o zbicie wagi lecz o uwolnienie się na jakiś czas od tego choróbska. Nie będę jej stosowała drastycznie, jeżeli chodzi o posiłki, ale włączę w to bieganie lub spacery. Nie chcę tutaj nikogo straszyć ale takie objawy występują przy chłoniaku lub szpiczaku. Wpiszcie sobie w google kilka haseł i zobaczcie co Wam tam wypluje. Jeżeli macie większość objawów jak sprowadzają się do chłoniaka, proponuję więc zrobić badania. Znam takką osobę, która myślała że ma podobny problem do mojego, no i okazało się że ma właśnie chłoniaka. W prawdzie jedno zmartwienie po chemii odeszło ale przyszło drugie i gorsze, czy nie będzie przerzutów nowotwora.

Hej. Swędzi pod wpływem stresu lub entuzjazmu. Tak zaobserwowalem. Drapanie powoduje pregi które znikaja po chwili... Trwa to jakies pół roku. Wydaje mi sie ze to Alergia na podłożu stresowym... Nie wiem. Proszę o jakas podpowiedz, moze ktos sobie poradził z taka przypadłościa. Pozdrawiam, Łukasz.

Mnie zaczelo swedziec w bardzo silnym stresie, stres przeszedl a swedzenie zostalo, mam tak 8 msc. i jeza mi sie wlosy gdy czytam ze niektorych trzyma 20 lat ! doczytalam sie o pokrzywce mechanicznej i mysle ze to ( przynajmniej w moim przypadku ) najblizej prawdy.

Słuchajcie dla tych którzy mają objawy swędzenia podczas przegrzania organizmu, czyli np: zbyt grube ubranie się, wysiłek, napicie się jakieś gorącego płynu gorąca kąpiel itp. Te ataki ciepła powodują jakby kłucie i bardzo silne swędzenie zazwyczaj pleców, brzucha, ud. To jest wyłącznie spowodowane zaburzeniem gruczołów potowych. Zauważcie że w momencie Waszych ataków, występują one na wskutek jakiegoś wysiłku, nagrzania organizmu. Wtedy Wasze ciało naturalnie podczas przegrzania powinno się ochłodzić przez spocenie, a tego nie robi stad uwieziony pot w gruczołach powoduje kłucie i swędzenie. Jeśli już ochłoniecie i organizm wróci do właściwej temperatury wtedy swędzenie i kłucie znika. Zauważyłem też że przy nadmiernym wysiłku występuje silne swędzenie, ale gdy nadal wysilam się, jak by coraz bardziej zmuszam gruczoły potowe do działania, swedzenie wtedy zanika, czy jest znacznie mniejsze. Poczytajcie na temat - MILIARIA, potówka. Ja uważam że to jest to. To nie jest alergia bo kiedy dźwigam zakupy na 2 pietro - zgrzeje się to mam ataki i jak wezmę ciepłą kąpiel to to mam i jak napije się ciepłej herbaty to to mam i inne podobne którą różnią się od siebie, ale wszystkie związane są z ciepłem. To jest wyłącznie związane z gruczołami potowymi. Tu należy szukać przyczyni !!!

...jeszcze dodam, że jeśli chodzi o tą suchość skóry o której piszecie to jest to również spowodowane przez zaburzenia gruczołów potowych. Skóra u osób które nie mają problemów z jej suchością wydziela pot w drobnych ilościach i jednocześnie łój który ja nawilża. U tych którzy mają problemy z gruczołami potowymi skóra jest sucha, ponieważ owe gruczoły nie działają poprawnie. Jeszcze czytałem na temat ataku swędzenia podczas stresu. Stres też wywołuje atak ciepła organizmu. Np. przy stresowanej sytuacji człowiek zdrowy się poci. Jest ktoś zestresowany to mówi, że się poci, że jest spocony. Czyli jego organizm się chłodzi przez pot, a u osób z zaburzeniami gruczołów potowych robić tego nie będzie (czy będzie ale w niewystarczający sposób), znów blokuje pot w gruczołach i swedzi i kłuje. Zwróćcie uwagę że np kiedy ktoś się mocno zestresuje wtedy zdarza się taki objaw jak czerwienieni na twarzy. To jest pewien rodzaj wybuchu ciepłą pod wpływem stresu. Organizm powinien się w tej sytuacji pocić na całym ciele, ale wiecie nie tak że jest się cały mokry, ale choć drobne pocenie się u osob z zburzenie znów spowoduje silne kłucie i swedzenie. Nawet nie wiecie jak mi dobrze z tym że już wiem gdzie tkwi przyczyna !!! :) teraz tylko to jakoś wyleczyć.

Witam wszystkich, piszę po raz pierwszy. Mam pytanie do *eladudzia*, ponieważ jestem pół roku po ciąży i także ma okropny, dokuczliwy świąd w zasadzie całego ciała, ale głównie ręce, szyja, plecy.Czy ten świąd jest wiązany z chorobą dermatologiczną? konsultowałam ten świąd z dermatologiem, alergologiem, endokrynologiem i średni raz w tygodnui internista, a nawet hematolog, który wykluczył chłoniaka i inne choroby krwi. Wyniki bardzo dobre. Mój świąd jest podobny do niektórych tu wymienionych, jest gdzieś w głębi skóry, swędzi głównie wieczorem i w nocy. Nie mam żadnych zmian skórnych, wątroba ok, nerki także, mam zapalenie tarczycy hashimoto, ale endokrynolog tego by nie wiazała. Współczuję i rozumię wszystkich z tym problemem.

Witam Nie wiem czy komuś pomogę, ale ja też mam podobny problem już od 6 lat. Zaczęło się po porodzie pierwszego dziecka. Coraz to bardziej uciążliwe swędzenie skóry na porządku nóg, później całego ciała. Po drapaniu pojawiały się wypukłe prążki. Mogłam pisać po sobie tępym długopisem po czym pojawiały się wypukłości, które można było przeczytać. A gdy np. się uderzyłam czy mąż mnie klepnął w pośladek po minucie mogliśmy zobaczyć odciśnięty wypukły idealny ślad dłoni. Po chwili w tym miejscu pojawiało się swędzenie. Zaczęłam szukać pomocy u dermatologa i właśnie okazało się, że mam to na tle nerwowym. Dostałam różne recepty drogich leków(ok. 100zł na niecałą miesięczną kuracje). Szczerze - nie wykupiłam ich z powodu problemów finansowych. Poszłam do lekarza internisty, który akurat robił specjalizację dermatologiczną i zapisał mi aleric. Pomogło. Czasami jest tak, że nie musze brać leku przez 2-3 miesiące a czasami muszę go brać regularnie. Muszę też dodać , że akurat na czas drugiej ciąży odstawiłam aleric i nie brałam go do momentu porodu. Dzięki bogu w tym czasie nie miałam tak silnych dolegliwości. Natomiast czasami radziłam sobie chłodnymi okładami i starałam się nie drapać tylko pocierać swędzące miejsca ręką , czasami to pomagało. Drapanie często nasilało świąd.

Gość marta357

Moze wyda sie wam to dziwne ale ja znalazlam sposob na swedzaca skore... a wiec gdy mialam jakies 15-16 lat zaczely sie streaszne problemy ze swedzaca skora... ale to takie ze musialam sie smarowac balsamami (cale cialo) nawet 3 razy dziennie bo chcialam sie wsiciec. i wtedy odkrylam problem: zbyt czeste prysznice (kapiele) wiem ze to dziwnie brzmi ale poprostu niektorzy ludzie nie moga sie kapac zbyt czesto... kiedys bralam prysznic minimum 2razy dziennie, teraz staram sie co 2dni(nie zawsze sie udaje bo gdy jest cieplo lub sie spoce to nie moge sie powstrzymac) i jest duzo lepiej. po 2gie nie uzywam zadnych zeli pod prysznic(ttylko pod pachy stopy lub czesci int.) skora jest jak gabka wiec wchlania wszystko, cala chemie a nie czarujmy sie nik z nas sie z gownem nie bije lub nie pracuje w kopalni wiec nie trzeba sie dezynfekowac codziennie,ciepla woda spokojnie zmywa pot i gwarantuje ze nie bedziecie smierdziec :) choc z doswiadczenie wiem ze poczatki beda trudne szczegolnie dla osob(jak ja) uzaleznionych odzapachowych zeli i myjek(ps. w myjkach i gabkach czai sie najwiecej bakterii i grzybow wiec-wyrzucamy)

Gość Jamajka27

Bezskutecznie borykałam sie z problemem swędzenia na całym ciele przez wiele miesięcy. Testy alergiczne nic nie wykazywały, ale problem narastał. Wszystko ustało, gdy ze swojej diety wykluczyłam produkty z mleka krowiego i przeszłam na kozie produkty. Zmianę diety zasugerował mi lekarz z zupełnie innego powodu. I nagle bonus - po około 2 tygodniach od rezygnacji z krowiego mleka i serów - swędzenie ustało. Od roku jestem całkowicie wolna od tej *przyjemności*, czego i Wam wszystkim życzę.

Gość Damian1111111

To swedzenie staje cie coraz badziej dokuczliwe.Mam to od okolo 3 lat doslownie na calym ciele.Na codzien nie widac zednej roznicy lecz gdy sie podrapie w jakim kolwiek miejscu na ciele to odrazu pojawia sie czerwone podraznienie i pregi jak bym sie naprawde bardzo powaznie podrapal.po jaru mintach to znika i nie ma zadnego sladu .tylko ze co chwile musze sie podrapac w jakims miejscu,male uderzenie w skure takzde sprawia,ze robi sie czerwona i puchnie.chcialbym naprawde jakiegos dobrego wyjasnienia i wiedziec,czy to mi kiedys zniknie.najgorsze sytuacje sa np gdy w szkole podrapie sie lekko na rece a skutki sa takie wielkie ze znajomi zadaja pytania co mi sie stalo,a to nie jest przyjemne uczucie.

Najbardziej swędzi mnie po kąpieli a szczególnie w chłodnej wodzie. więc od kilku lat kąpię się w *ukropie* żart nalewam dość gorącej wody potem w trakcie kąpieli zwiększam dość znacznie temperaturę woda gorąca i prawie mnie nie swędzi ale mam tego k.... wa dość dermatolodzy dno.

Witajcie, ja już od paru lat mam równiez ten sam problem. Swędzi mnie całe ciało, a głównie ramiona, plecy, teraz nawet doszły i nogi. Mam rany, strupy,blizny (brązowo-białe plamy) wygląda to strasznie! wstydze się pokazywac ramiona, rękawy latem musze nosić 3/4 innych nie ubiorę :( wyglada to ochydnie. Stosowałam wiele maści, kremów, przeszłam na kosmetyki dla alergików, bez substancji zapachowych, zaczełam prać ciuchy w delikatnym proszku dla dzieci, pije wapno codziennie ponieważ uważam że moje drapanie ma też podłoże alergiczne (nasila się wiosną, latem ustaje), jestem tez alergikiem (m.in na nikiel, kurz, sierść kota), ale długo nie robiłam badań, więc pewnie doszło już tego więcej. Jestem też osobą bardzo stresującą się, wybuchową oraz dość nerwową, to również pewnie nasila moj stan drapania, zauwazyłam że w sytuacjach stresowych - drapie się. Od lat tez walcze z tradzikiem, więc to już też wiele pogarsza sprawe, niekiedy mam wypryski na plecach, ramionach, które wycisne - rozdrapie i potem blizna odrazu :( Poprostu mam nerwice na to i ciągle dotykam ramion,plecy drapie to już jest uzależnienie psychiczne. Mam dość tego :( nie lubie przez to lata,bo wstydze się rozebrać, nawet podczas seksu z ukochanym nie zdejmne bluzki,a jak już to tylko w ciemności,żeby nie widział tego okropnego stanu :( nie chodze na basen,plaże,ani nie opalam się przy ludziach. Jak miałam iść na wesele,to pare miesięcy szukałam sukienki, która zakryje ramiona/plecy bo wstyd mi było :( jestem załamana! czuje się brzydka przez to. To jest choroba,nie potrafie się z tego wyleczyć. To już trwa tyle lat.... ehh :((

Posłuchajcie kochani mam ten sam problem od dwóch lat swędzenie zaczęło się znienacka po kąpieli żadnych krust czy śladów i tak do dziś brałem różne leki te które opisujecie i nic, są różne objawy, testowałem, czy z nerw czy brakuje czegoś w organizmie, czy za mało, a co najważniejsze mój dermatolog powiedziała mi teraz tydzień temu że już dla mnie na te swędzenie niema leku że to jest dermografizm i jest jak na razie choroba tego swędzenia nierozpoznana i nie mam już poco do niej przychodzić. Dlatego proszę was lub jakiegoś lekarza pomóżcie bo to swędzenie jest gorsze od bólu teraz już występuje u mnie nie tylko po kąpieli ale nawet w ciągu dnia po 5razy nie wiem co począć proszę was o pomoc bo nie mam już do kogo się zwrócić błagam.Mój e-mail awkranik@gmail.com. Może ja też w czymś będę mógł pomóc JESTEM DOBRY W HYDRAULICE MIESZKANIOWEJ.POZDRAWIAM.

Oliwę z oliwek wlać do miseczki około 100 ml do tego dolać mydła w płynie lub żelu do kąpieli dokładnie wymieszać a następnie wetrzeć w całe ciało i kilka minut odczekać a następnie kąpiel ilość tego preparatu zależy od powierzchni ciała więc można więcej - skuteczne jak cholera i po kilku zabiegach może minąć - polecam.

Witam, tez mam ten problem. Bywaja dni kiedy swedzi mnie raz noga, raz reka, glowa, plecy. Swedzenie doslownie po mnie chodzi. Sa dni kiedy mam spokoj. Zastanawiam sie czy nie jest to na tle nerwowym, bo czym bardziej o tym mysle tym czesciej mnie swedzi. Jedna uwaga - wyczytalam gdzies, ze przy takim swedzeniu mozna miec podwyzszona temperature. Czy cos takiego zauwazyliscie u siebie?

Mam dokładnie to samo. Przeszłam niedawno testy alergologiczne, które wykazały, że jestem uczulona na kobalt i nikiel. Niestety, oznacza to, że wszelkie zmiany naskórne pojawiają się od bieżącej wody (metale te przenikają z rur i są składnikiem wody). Nie wiem, co dalej robić, mój lekarz daje mi tylko kolejne leki przeciwalergiczne, ale to tylko chwilowo zmniejsza objawy. Czy jest jakaś możliwość odczulenia?

Witam.Mam to samo ale z przerwami teraz swedzi mnie cale cialo od dwoch dni mysle ze jest to od nadczynnosci tarczycy poprzedzone bylo bolem tarczycy.Po niedzieli jade do endokrynologa i na biobsie.Mialam skeirowanie juz wczesneij ale balam sie teraz postanowilam z ezrobie bo TSH mam o,oo5 wiec niskie kiedy bralalm leki mialam 0,27 i wtedy nie swedziala mi skora.Mysle ze jednak przyzcyna to nadczynnosc tarczycy wiec moze byc to samo u was nawet inne przyczyny takie jak zapalenie watroby nerwice czy nawet raki czego nie daj Boze wam nie zycze.Pozdrawiam.

Gość swedzostwor

U mnie zaczelo sie podczas wakacji na kostaryce. najpierw na pupie. dokladnie w miejscu czubka kosci ogonowej. z dnia na dzien narastalo. uda, narzady plciowe. po miesiacu nie moglem spac bo cale cialo mnie swedzialo. lekarz zrobil badania, wszysko bylo ok. wykluczyl swiad ale na wszelki wypadek zapisal masc na swierzb. po 2 smarowaniach ustapilo. wlasnie wrocilem z wakacji w polsce (mieszkam w NY). juz po tygodniu w polsce swedzenia tak samo sie zaczelo. poszedlem do dermatologa. wszystkie badania ok. tylko poziom wskaznika tarczycy nieznacznie podwyzszony ale lekarz powiedzial, ze to raczej bez znaczenia. wskazal na stress. moja praca jest stresujaca. w obu przypadkach stress pojawil sie po okresie stresujacym (na wakacjach jak sytuacja stresujaca sie konczy). dodatkowo tym razem mam jakas dziwna wysypke w okolicy pupy i organow plciowych. lekarz powiedzial, ze to moze byc zapalenie mieszkow wlosowych. nie jestem pewien jak to ze soba laczyc. stosowalem leki przeciwalergicze. tak sobie pomagaly. ten krem na swiad pomogl raz, mimo, ze swiadu nie mam. teraz lykam telfast 180. chyba jakos pomaga ale nie jestem pewien jak bardzo. dodatkow mam jakas masc, ktorej nazwy nie pamietam. postanowilem zaczac terapie. zobaczymy co z tego bedzie. wybieram sie tez do endokrynologa i jeszcze raz do dermatologa tym razem z ta wysypka. starsznie jest to uciazliwe poniewaz tak naprawde nie waidomo o co chodzi. w tym momencie skupian sie na stresie i terapi. mam nadzieje, ze to mi pomorze. komfort zycia strasznie na tym cierpi a tym samamy skutecznosc zyciowa. to swedzenia zabiera mi moj dobry humor i zaprzata duzo uwagi ktora potrzebuje wlozyc na moje zycie zawodowe...

Nigdy nie byłem alergikiem, jestem okazem zdrowia, ile razy byłem u lekarza moge policzyć na palcach jednej ręki. Swędzenie zaczęło sie u mnie jakieś 3 dni temu, najbardziej ramiona, brzuch i klatka, zaznacze, nie jestem nerwowy, chociaż 5 dni temu musiałem uśpić kotke z 6-oma tygodniowymi kociętami, którą bardzo lubiłem, ponieważ pies ją złapał i przebił jej płuco. Upatruje tutaj powód, chociaż tak jak mówie, nie jestem nerwowy, w życiu widziałem duuużo gorsze rzeczy, więc troche mi sie wierzyć w to nie chce, ale ludzka psychika zna różne przypadki. Myśle też, że może to od kawy, pije 2 razy dziennie, więc może brak żelaza, ale miałem dużo gorsze etapy w swoim życiu, i wtedy mógłbym sie spodziewać wszystkiego, a nic mi nie było, teraz kiedy prowadze normalny tryb życia, trenuje, nie pije, nie pale to nagle taki zonk. Czy to starość? Mam dopiero 32 lata i zaczynam sie sypać? Czy swędzenie to dopiero początek? Na następne urodziny odpadnie mi ręka albo coś?

T roche mnie to przerasta ale w moim przypadku jest podobnie. Mieszkam w UK juz 6 lat i od moze od 3 terz mam problem ze skora. W moim przypadku swedzenie wystepuje na klatce piersiowej i jakby tego bylo malo to co wieczor na plecach i czesto na posladkach wystepuje cos na podobienstwo podrapan. mimo tego ze nie drapie tych miejsc to skora wyglada jakby mnie cos ostro potraktowalo szponami. Te pregi pozostaja przez jakies 15 minut i znikaja. nastepnego dnia wieczorem znowu to samo.Juz zaczynam miec depresje na tym punkcie. Pomozcie.