Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Swędzenie skóry na całym ciele

Gość Sylwester

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich, nie sądziłam że *spotkam* tyle osób których też dotyczy to bardzo nieprzyjemne schorzenie. Swędzącego tylko drugi swędzący jest w stanie zrozumieć... ;-) A na serio to borykam się z tym odkąd pamiętam (co najmniej 20 lat) Stwierdzona alergia na roztocze kurzu. Doraźnie pomagają leki antyhistaminowe. Bez allertecu lub innego podobnego leku nie mogę normalnie funkcjonować- swędzi mnie wszystko, piecze, szczypie, nie mogę spać, czesać się, nie można mnie dotykać, głaskać, drażni ubranie, swędzi przy zmianie temperatury. Po podrapaniu pojawiają się wybrzuszenia, zaczyna swędzieć kolejne miejsce i kolejne i brakuje rąk żeby nadążyć. Oczywiście najlepiej w ogóle nie nie zaczynać drapać... Jestem przed powtórnymi testami alergicznymi, czeka mnie 10 dni bez leku- nie wiem jak to przetrwam. Emilia- faktycznie w ciąży nie można brać żadnych leków, ale dla pocieszenia bardzo często w ciąży choroby immunologiczne (w tym alergia) wyciszają się i objawy ustępują (na co ja też liczę)
Witam. Mam problem ze swędzeniem skóry w zimę, najczęściej swędzi mnie gdy coś robię i zrobi mi się trochę za ciepło w ubraniu, lub gdy np. wejdę do domu w kurtce i nie będę jej zdejmował przez kilka minut. Byłem u lekarza, ale środki które dostawałem nic nie pomagały, dopiero z nadejściem wiosny odczuwam ulgę. Nie drapię się gdy mnie swędzi, (jestem twardy jak ninja i jakoś to wytrzymuję) a tak na serio nie drapię się bo to nic nie daje, jak sie drapałem to nie było żadnych zmian na skórze tak jak to niektórzy opisywali. Może to niedobór jakiś minerałów lub witamin?? Jakich witamin i minerałów może brakować dla organizmu w okresie jesienno zimowym?? Dodam że ubiegłej zimy byłem 3 razy na solarium i po takiej wizycie jakieś 2 tygodnie czułem dużą ulgę w swędzeniu, swędziało mnie ale dużo mniej. Z góry dziękuję za pomoc.
Karol mam dokładnie to samo co ty, do dermatologa chodzę co 2 tygodnie, przepisuje mi różne specyfiki i nie wiele to daje: Brałem Wapno - 0 efektu Witaminy i suplementy - 0 efektu Zmieniłem dietę - nic nie dało Brałem alertek - nie pomaga Hydrokortyzor - nic Nolvadem czy nolva coś tam (jakaś maść)- też nie pomogła cały się przeciez nie nasmaruję Ketotifen tez nie działa Teraz dermatolog przepisał mi jakieś tabletki tylko nazwy nie pamietam, biorę je 3 dni ale na razie nie ma żadnych efektów. Gdy robię coś i zaczyna mi się robić gorąco albo jak się stresuję i jest ciepło to zaczyna mnie swędzieć całe ciało, jak trwa to długo to po pewnym czasie wychodzą takie małe kropeczki (ale dopiero to się pojawia jak mnie strasznie mocno i długo swędzi) Nie mam pojęcia co mi dolega
Gość jadwigaszpaczynska
Witam ponownie. Ponieważ szukajac sposobu na nerwicę lękową, chorobę nowotworową natknęłam sie na ksiązke Louise Hay *Mozesz uzdrowic swoje życie* oraz Kurta Tippertweina *Co choroba mówi o tobie*, a w nich przeczytałam o objawach jakich doświadczacie. Przytocze z tych książek zawarte w nich informacje dot.PSYCHOLOGICZNEGO PODŁOŻA SWĘDZENIA CIAŁA ( w tym i alergii). Mozecie wziąć to na powaznie lub nie, ale moze warto podejść do Waszych objawów od innej strony, skoro tradycyjne sposoby leczenia zawiodły. Najpierw napiszę to, co L.Hay zamiesciła w swojej książce: 1(Skóra ( ochrania naszą indywidualność , zmysł, uczucia)Skóra odpopwiada za nasze zdrowe lub nie relacje ze światem -mój przypisek.Wiec jakiekolwiek problemy skórne powinnismy odnosic do naszych relacji osobistych.. Afirmacja do stosowania przy problemach skórnych : Z Miłoscią chronię siebie myslami RADOSCI i POKOJU.Przeszłość jest przebaczona i zapomniana, jestem wolny w tej chwili. 2(wysypka na skórze - w(g autorki - dziecinny sposób zwracania na siebie uwagi ( gdy czujemy sie zaniedbywani przez kogos). 3) SWĘDZENIE : pragnienia przeciwne naturze , nieusatysfakcjonowanie , wyrzuty sumienia, chęć żeby wyjść, albo wydostac sie ( z jakiejś sytuacji), uciec. 4)egzema : zapierająca dech wrogość , psychiczne wybuchy ( emocji). Afirmacja : Miłość, radość, harmonia i pokój otaczają mnie i zamieszkują we mnie.Jestem bezpieczna i zabezpieczona. ------------------ Teraz przechodzę do książki K.Tippertweina 1(wysypka - interpretacja autora : wezwanie do wiekszego zajecia sie samym sobą.SWĘDZI CIE TO, CO POWINIENEŚ USUNĄĆ. 2)swędzenie : coś cie swędzi, a zatem wzywa, zebys zajął się soba .Czujesz sie zaniedbany, potrzebujesz bliskości i kontaktu. 3)alergia : nadwrazliwość, agresja, postawa obrony , przytłumiona chęć ataku, strach przed zyciem. Chcę dodać, ze moja przyjaciółka ma łuszczyce i L.Hay tak interpretuje te chorobę ( od strony psychologicznej , duchowej) : strach przed byciem zraniony7, przytępianie zmysłów i swojego JA, , odrzucenie zaakceptowania odpowiedzialnosci za swoje własne odczucia. Gdy przeczytała te interpretacje, całkowicie sie z nią musiała zgodzić. Ja też skorzystałam, wiele z rad K. Tippertweina i L.Hay, dlatego instaluję na tym watku, to niekonwencjonalne podejscie do problemów skórnych.Pozdrawiam..
Gość Soniaczek...
Dzien dobry ja mam 15 lat u mnie swedzienie skóry szczególnie wystepuje na nogach juz ponad 8 lat... dostaje rózne mascie od dermatologów ale mi to nic nie pomaga... jak zaczyna mnie swedziec to mam wysypke jakby mnie cos pogryzło... do kapieli dostałam takze emuliom... tabletki jakis co, zmniejszaja swedzenie... ale to nic nie pomaga... mam uczulenie na *kalafonie* i na *siarczan niklu* nic nie pomaga miałam juz róznorodne mascie robione na zamuwienie... chodziłam prywatnie do lekarza ale nic nie daje mi rezultatów... nasila sie do wieczorami jak sciągam ubranie, jak sie zaczyna jesien i az do ciepłego lata to wystepuje... prosze o pomoc ... przez to swedzenie nie moge spac rano jestem nie wyspana i musze isc do szkoły... prosze o pomoc.... pozdrawiam wszystkich :)
Gość Swędzimen
Witam. Mam podobne objawy do Waszych. Sędzenie skóry (plecy, nogi, skóra głowy). Przed drapaniem na skórze nic nie widać. Po drapaniu na plecach pojawiają się czerwone pręgi. Najczęściej swędzi wieczorem po zdjęciu ubrania przed spaniem i / lub po wejściu do łóżka. Podejrzewam alergię ... tylko na co? Roztocza ? Tylko Co mają wspólnego roztocza ze zdjęciem ubrania. Gdy wezmę tabletkę (lub pół) Zyrtec (przeciwalergiczna) dolegliwośc za pół godziny ustępuje. Mam dwie teorie: 1. Uczulenie na światło lub zmianę światła (swędzienie zaczyna się po zdjęciu ubrania i do ciała dociera światło. 2. Uczulenie na zmianę temperatury skóry (swędzienie zaczyna się po wejściu do łóżka - zimne ciało zaczyna się ogrzewać) Co sądzicie o moich obserwacjach? Czy zauważyliście może taką zależność od światła i temperatury? A może to jeszcze coś innego?
jadwigaszpaczynska być może w tych książkach które czytałaś jest trochę prawdy o przyczynach różnych dolegliwości, tylko że u mnie te swędzenie występuje tylko w okresie zimowym. Promil mamy takie same objawy, mam do ciebie pytanie byłeś kiedykolwiek na solarium? Ja kiedyś byłem i pamiętam że swędziało mnie po takiej wizycie mniej, teraz zastanawiam się czy nie odwiedzić solarium na kilka minut.
Witam, postanowiłam napisać o lekach i kosmetykach, które mi pomagają. Być może komuś te informacje również pomogą rozwiązać problem swędzenia. Ale przede wszystkim należy udać się do lekarza, zrobić testy alergiczne, lub inne badania. Świąd może być ważnym, a niekiedy jedynym objawem poważnego schorzenia internistycznego lub neurologicznego, należy zatem w każdym przypadku nie zdefiniowanego świądu dążyć do wyjaśnienia jego przyczyny. Leki antyhistaminowe: LEKI Z CETYRYZYNĄ (ja stosuję Allertec, CetAlergin)- antagonista receptora H1, jest lekiem przeciwhistaminowym II generacji. U mnie całkowicie znosi świąd. Zastosowanie: skórne odczyny alergiczne, pokrzywka, katar sienny, alergiczny nieżyt nosa, alergiczne zapalenie spojówek. http://pl.wikipedia.org/wiki/Cetyryzyna HYDROXYZINUM (ja stosowałam syrop, również całkowicie znosił świąd) jest lekiem na receptę. Hamuje pewne funkcje mózgu oraz blokuje działanie substancji własnej ustroju - histaminy, która uaktywnia się m. in. w stanach uczuleniowych. Dzięki tym działaniom preparat znosi uczucie napięcia, niepokoju, strachu, zaburzenia równowagi umysłowej a także łagodzi świąd w pokrzywce skórnej. Zastosowanie: Niepokój, stany napięcia. Nadpobudliwość u dzieci. Stany lękowe u pacjentów starszych. Świąd skóry z pokrzywką. Pokrzywka na tle nerwowym. Dolegliwości w okresie pokwitania. http://www.przychodnia.pl/el/leki.php3?lek=1075 KOSMETYKI- musiałam na 10 dni odstawić tabletki (przygotowanie do testów alergicznych). Nie muszę tu pisać jak bardzo z tego powodu cierpiałam (ciągłe swędzenie, bezsenno noce i w efekcie rozdrażnienie, fatalne samopoczucie itp.) Odkryłam coś co znacznie zmniejsza swędzenie- są to kosmetyki z serii EMOLIUM. Ja używam EMULSJĘ DO CIAŁA (ok. 39 zł), oraz TRÓJAKTYWNĄ EMULSJĘ DO KĄPIELI (ok. 32 zł) Do kupienia w aptekach. Naprawdę mi pomogły, ZNACZNIE zmniejszając swędzenie. Może komuś z Was również pomogą powyższe preparaty. Ale przede wszystkim sugeruję wizyt ę u lekarza aby zdiagnozować przyczynę świądu. http://www.poradnikmedyczny.pl/mod.php3/archiwum/2427 Pozdrawiam!
Witam, Mnie też wydaje się, że objawy pojawiają się w okresie zimowym. Ale *mądry* lekarz (a niestety uważam, że takich jest niewielu) od razu mówi, że może to być objawem problemów z wątrobą! (jeśli nie mylę się, w całym temacie tylko monia jeden raz poruszyła temat wątroby). Na stronie http://www.poradnikzdrowie.pl/zdrowie/skora/o-czym-swiadczy-swedzenie-skory_35534.html można przeczytać: *Zapalenie wątroby Świąd skóry pojawia się przy zaawansowanej postaci choroby, która przez wiele lat, np. w przypadku zakażenia wirusem C, może przebiegać bez wyraźnych objawów. Najczęściej swędzi skóra na łydkach i przedramionach. Świąd jest tak dokuczliwy, że chory może rozdrapywać skórę aż do krwi.* Czy ktoś z Was kiedykolwiek rozmawiał o tym ze swoim lekarzem? Pozdrawiam, Janusz finito (at, czyli @) zigzag (kropka) pl
Janusz, masz rację... lekarze nigdy nie zalecili aby sprawdzić czy to może być przyczyną swędzenia. Sprawdzali nerki i tarczycę, oraz oczywiście alergię. Wątroby nie. Zgadzam się z Tobą również, że trudno jest trafić na mądrego lekarza który kompleksowo zajmie się diagnozą swędzenia i później skutecznym leczeniem. Jeśli ktoś z użytkowników forum może się jeszcze podzielić informacjami, a może kontaktem do konkretnego dobrego lekarza to poproszę. Ja znalazłam dość obszerne materiały w internecie, jeśli ktoś sobie życzy to mogę przesłać. Proszę o informację na maila veronka77@o2.pl Pozdrawiam.
Gość soniaczek
mi lekarka oczywiscie *madra* powiedziala ze mam rogowacenie naskurka... dała mi mascie z mocznikiem.. ale nie pomoglo jak jej powiedziałam ze to nie pomaga stierdzia ze to moja wina bo nie regularnie se smaruje... EMoLIuM takze stosowałam i przyznam ze to jednak troche pomaga... a jak powiedzialam ze to mi sie nasila jesieniom i zima to mi powiedziala ze to moze bys spowodowane cienmymi materialami ubran.... i tyle sie dowiedzialam a walcze z tym juz ponad 5 lat jak ne dłuzej... pozdrawiam: sonia
Witam,kochani może ma kto lub miał takie objawy na przedramieniu w jednym miejscu uczucie pieczenia jak by przypalanie papierosem ,kłucia i to nie zawsze,nieraz uraża mnie nawet ubranie nie wiem co z tym robić,co to może być ,chciałem jeszcze powiedzieć że z tej strony miałem naświetlania promieniami Rentgena pachy i szyi związanych z leczeniem ziarnicy to było kilkanaście lat temu.Pozdrawiam
Witam!Poradzcie coś mi..postanowiłam na wiosne wiele zmienić,zaczełam od żucenia palenia i zmiany porannego jedzenia..przestałam jeść rano bułki,gdyż po obudzeniu nie byłam jeszcze głodna a zjesc cos wypadało..czułam sie zapchana i miałam zgage..zaczełam więc jeść p.łatki z jogurtami i owocami,bądz płatki z mlekiem..i co gorsze zaczełam sie coraz gorzej czuć..swędzenie skóry (szczególnie głowy)straszne sie jej łuszczenie i wypadanie włosów..pogorszenie samopoczucia,wieczne zmęczenie.Zjem ten poranny posiłek i przeważnie zaraz ide do wc...czy te jogurty i nabiał tak działają??
Gość dik776@wp.pl
witam. mam 16 lat. może mi ktoś coś poradzi. swędzenie skóry u mnie występuje w okresie zimowym(listopad-marzec) występuje przy intensywnym wysiłku(gdy zaczynam się pocić) zamiast się pocić skóra mnie swędzi przez jakieś10 min. a później intensywnie się pocę. występuje to także gdy się zbyt Ciepło ubiorę lub jest za gorąco w pomieszczeniu. nie byłem jeszcze u żadnego lekarza. występuje to od 3 lat. czy ktos może pomóc?? kontakt na e-mail dik776@wp.pl
witaj,mam podobny problem ze swędząca skóra,,,tak od ponad pół roku walcze z tym,i nie mam juz sił,,,najgorzej jest w nocy,budzę sie i całe ciało jest czerwone i swędzi mnie,,,,brałam juz jakies leki ,ale nic nie pomaga,,stoswoawała tez balsamy dla alergików,,,i dalej nic,,,,co to jest,,,,prosze o pomoc
od mjego ostatniego wpisu moj problem ze swedzeniem prawie(!) znikl.Otoz stwierdzilam ze mam to rzeczywiscie od stresu!!! a do tego bardzo przesuszona skore.Przestalam uzywac jakichkolwiek kosmetykow z parafina( paraffinum liquidum) i teraz smaruje sie tylko organicznymi balsamami. Teraz nogi swedza bardzo rzadko, a blizny powoli sie goja! pozdrawiam wszystkich i zycze powodzena
*Gdy robię coś i zaczyna mi się robić gorąco albo jak się stresuję i jest ciepło to zaczyna mnie swędzieć całe ciało* - mam to samo. najczęściej po kilku minutach jak gdzieś szybko idę na mrozie albo wejdę z dworu do ciepłego pomieszczenia. nagły skok temperatury, kiedyś mi się po prostu robiło gorąco, a teraz nieznośne połączenie kłucia, swędzenia, pokrzywki, aż mnie wykręca z bólu. mam wtedy ochotę zrzucić z siebie kurtkę i zacząć się drapać. wydaje mi się, że na skórze mam pełno krost, ale nic takiego się nie pojawia. tylko czerwone pręgi po paznokciach. po kilku minutach, jak zwolnię tempo albo stanę, samo przechodzi. myślę, że to może być na tle nerwowym, ale nie jestem pewien
Witam wszystkich,,, Ja mam ten problem od kilku dni, dodam, że wcześniej nie miałam problemów ze skórą - swędzi masakrycznie, najpierw ręce i łydki, później plecy, kark i dekold. Pojawiły się też malutkie niby krostki, grudki. Teraz najgorzej jest z ramionami i plecami, w pracy nie mogę wysiedzieć. Dziwne, bo mnie nie swędzi po kąpieli i w nocy, ale w czasie dnia... Domyślam się, że może to jakieś uczulenie pokarmowe, albo tak jak przeczytałam we wcześniejszych wpisach - problem z niewłaściwym praniem ubrań (może uczulenie na proszek, płyn do płukania, a może niewłaściwe płukanie ubrań przez pralkę). Poradźcie coś