Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Nerwica w ciąży

Enka33

Rekomendowane odpowiedzi

Gość matiiaga
Wiolu jeszcze jedno. Tak jak pisze jeniferka jeśli w domu masz w porządku ciśnienie to nie bierz tego leku bo rzeczywiście nie ma takiej potrzeby. Ale moja taka mała rada - przed wizytą u lekarza tak z godzinkę przed możesz wziąć jedną tabletkę. Może pomoże aby ciśnienie nie skoczyło podczas wizyty. Mi ten lek pomagał, i co ważne nie ma skutków ubocznych. pa
Gość andzia25
Dziewczyny,czy wy też tak macie?W nocy kiedy próbuję zasnąć mam okropnie dokuczliwe mrowienia w nogach,które mi nie dają spać.Napiszcie też która,ile przytyła.Ja 34 tydz-10kg,a jecie normalnie jak przed ciążą,bo ja tak.Z reguły 4 posiłki na dzień.
Andzia te mrowienia w nogach to nic innego jak brak zelaza. Mimo ze ja mam dobra hemoglobine to tez odczuwam mrowienia i to w roznych czesciach ciala. Czasem w nocy zlapie mnie skurcz w nodze. Ja mam na pewno wiekszy apetyt. Chociaz oprocz wielkiego brzucha nie widac zebym przytyla. Mimo tego w piatek staje na wagę i az się boje;)
hej dziewczyny andzia ja w ciazy przytylam 20 kg!ale ja jadlam troche wiecej niz zwykle.wazylam 75kg.teraz moj synek ma 2,5 roku, a ja waze 59 kg, jeszcze 4 kg i bede miala wage jak przed ciaza.wiec wage masz prawidlowa.mam kolezanke ktora w ciazy przytyla 4 kg.kazdy jest inny.a tak w ogole bylam wczoraj o psychiatry.doiedzialam sie sporo rzeczy.potwierdzila diagnoze-nerwica lekowa.zapisala mi tabletki paromerck.slyszalyscie cos o tym?mam brac je przez pol roku.jednak ja chce zajsc teraz w ciaze i zrezygnowalam narazie.biore tylko validol i jakis syrop na uspokojenie.rzucilam dzisiaj tez cloranxen od ktorego juz bylam troche uzalezniona, wiec mialam dzis dosc ciezki dzien.czulam kilka razy jak atak sie zblizal, ale nie dopuscilam, by mnie dopadl.staram sie walczyc.jesli wiecie cos o paromercku to napiszcie mi prosze.czytalam tez, ze juz niektore z was czuja sie lepiej, pomimo tego, iz mialy ciezkie chwile za soba.jak to robicie?myslicie, ze jest szansa wyjsc z tego bez lekow?a jesli chodzi o cisnienie.mam najczesciej 110/80 a puls 97.czy to jest dobre.jak znajdzicie chwile czasu to prosze napiszcie mi.a wam zycze wszystkiego dobrego i szczesliwego dotrwania do konca ciazy.pozdrawiam
Czesc dziewczyny;) Jestem po wizycie, nastepną mam 23.12 a potem juz 10 cesarka ( o ile wczesniej łobuz nie bedzie chcial wyjsc tfu tfu) Przytylam 15 kg, a mały wazy 2800, z tego co lekarz mowil przytyje jeszcze 1200-1400, takze min. 4 kg bedzie wazyl;) Mały juz jest odwrocony głowką do dołu, widzialam na 3D jego buziunie;) Sliczny, mam nadzieje ze moze 2 synek bedzie podobny do mnie;) Wszystko ok, na nastepna wizyte mam zrobic badania krwi i moczu. Od wczoraj głowa mi pęka, chyba stres przed wizytą. Cala noc praktycznie nie spalam, musialam łyknąc neospasmine bo czulam ze mnie *nosi*. Oby do Świąt, a potem już z górki...;)
Gość andzia25
Na ból głowy tylko Apap.To duży Twój maluszek.Mogłabyś już w sumie rodzić.Zazdroszczę wam takiego usg 3d,też bym chciała zobaczyć twarz mojego synka,noi dowiedzieć się ile waży,niestety nie będę miała już usg a prywatnie to za duży koszt,jakoś to przezyje,najwazniejsze zeby dała skierowanie na krew i mocz,bo z kim nie rozmawiam to każda ma częściej zlecane badania,tym bardziej przy anemii,a mi się w głowie troszkę kręci,chodzę śpiąca i ciągle jestem zmęczona a nie mam po czym,bo nic nie robię,tylko się nudzę.Asia,mój mały ma trzy razy dziennie czkawkę,już mnie one troszkę denerwują:)Ale jak ćwiczy płuca,to niech ćwiczy.Jesteś nerwowa?bo ja tak,na wszystko reaguje emocjonalnie,oczywiście nerwicowo.
Andzia, ja ostatnio jestem bardzo nerwowa. Jak bylam spokojna az za bardzo tak teraz te spokojne czasy nadrabiam. Drę się na dziecko, a potem go przepraszam. Doslownie denerwuje mnie wszystko nawet samo to ze mi zadaje pytania. Pytalam dzisiaj lekarza, mowil ze po 34 tyg gospodarka hormonalna kobiety dochodzi do granic mozliwosci. Teraz jeszcze szybciej nasze serce pompuje krew, hormony buzują stad tez sennosc i zmęczenie. Musimy duzo lezec i nabierac sil, Ciebie czeka porod a mnie cesarka;) Musimy w tym czasie byc silne bo organizm bedzie tego od nas wymagał;) Ja oczywiscie juz sie denerwuje cesarką, 1 mialam niezbyt przyjemną. Pewnie tez dlatego boli mnie glowa, zreszta wszystko juz mnie powoli boli. Dól mnie rwie, łeb pęka, zebra obite...nogi spuchniete. Powiedzial zebym juz sie na wszelki wypadek przygotowala, ale nawet jak teraz bym urodzila to juz jest wszystko uksztaltowanie. Teraz to tylko maluszek odklada tluszczyk i tyje. Ja po 1 cesarce mam wszystko nadwyręzone, szwy, szyjke macicy...dlatego musze uwazac i duzo odpoczywac.
Gość andzia25
Oj serducho wali i to szybko!ja nawet leżeć nie moge,bo mnie zaraz wątroba boli,brzuch mam dosyć nisko,więc ze schylaniem problem,kiedy robi się porządki,a mnie jeszcze czekają przygotowania do świąt,i mogę liczyć tylko na męża który też pracuje,więc odechciewa mi się tych świąt.Stresuję się wizytą,którą mam za tydzień bo nie wiem czy się z lekarką nie pokłucę i nie trzasnę drzwiami więcej się tam nie pokazując,kurcze nie wiem jak z nią rozmawiać,żeby się nie denerwować.
a ja nie będe sprzątac na świeta...wszystko musze sobie odpuścic...tak powiedzial mi lekarz...tylko leżeć mi kazał...sam sobie niech leży ja już mam dośc nudze sie na śmierć w tym domu...wyszłabym do ludzi ale znowu nie chce zaszkodzic dziecku(skraca mi sie szyjka co grozi przedwczesnym porodem) Wszyscy mówią odpoczywaj...ale ja nie jestem zmeczona! tylko nerwowa musze ciagle coś robic gdzies chodzic i spotykac sie z ludzmi zeby samej nie zwariowac...mnie chyba tez czeka cesarka..raz ze mam spora wade wzroku a dwa dziecko jest ulozone miednicowo...wolałabym chyba naturalnie...boli ale potem jest mniej powikłan..ale zobaczymy czas pokaże teraz jestem w 32 tyg ciąży..chciałabym sie tak położyć i przespać aż do rozwiązania...
Gość andzia25
A powiem Ci Asiu że ostatnio mnie bardzo wzieło na mleko,sery itp tylko martwi mnie znowu fakt skąd mam czerpać te cholerne żelazo,skoro na mięso nie mogę patrzeć,a sam preparat?ja mu nie wierzę.No ja nie tylko sprzątam,ale jeszcze przygotowanie potraw wigilijnych mnie czeka,ale jeśli ktoś ma odpoczywać,bo tak mu powiedział lekarz to niech sobie nie pozwala na wysiłek,bo można faktycznie wczesniej urodzic.Asia,a Ty się już pomału pakuj do szpitala kochana!
Wczoraj sie spakowalam. Andzia tez czujesz się taka oslabiona i zmęczona? Ja doslownie od 3 dni prawie na nogach stoje. Jakbym gdzies w kamieniolomach pracowala. Znow dzisiaj malo spalam, w łopatce tak mnie rwało ze juz myslalam ze sobie cos złamalam. Kurcze i znow głowa od rana boli, a nie chce brak dzien w dzien leków przeciwbolowych. Prawie caly czas siedze w domu sama z synkiem, wiec musze sie nim zając. Boje sie ze przy takim samopoczuciu nerwica wroci....cholerka mam nadzieje ze po porodzie wszystko wroci do normy i nie dopadnie mnie zadna nerwica albo depresja. Co do zelaza to nie wiem, mam teraz zrobic badania krwi, moze tak sie czuje bo hemoglobina slaba? Kurcze 1 ciaze znosilam super,a teraz jakas masakra.
Gość andzia25
Tak jestem ciągle osłąbiona,zmęczona i śpiąca.Wpływają na to trzy czynniki:niewysypianie się,anemia i sama ciąża.Znów mnie dopadły zaparcia a miałam z nimi dwa tygodnie spokój,piję syropek,zobaczymy jak po nim będzie.Tez Cię pobolewa podbrzusze jak na okres,bo mnie zawsze w nocy.Jestem ciekawa ile masz w obwodzie,skoro mówisz że brzuchol duży,ja narazie 99.Dobrze,że jeszcze się w płaszcz mieszcze:)Ja spakuje się zaraz po nowym roku,chyba nie za pózno,co?Asia,apap Ci naprawdę nie zaszkodzi,możesz śmiało go brać.
Troszkę się przespalam i jakos lepiej. Ale czuje że glowa zaczyna bolec, dzwonilam do lekarza i mowil ze jesli cisnienie nie jest wysokie i nadbrzusze nie boli to najwazniejsze..... moze to byc albo od kregoslupa( w nocy plecy strasznie bolaly i teraz znow bola) albo taka dolegliwosc ktora czesto wystepuje w 3 trymestrze ciazy. Andzia mnie podbrzusze rwie bardzo, ale to raczej powod 1 cesarki. w nocy przekrecic z boku na bok trudno bo mam wrazenie ze mi pęknie. Moj brzuchol mierzy 107, ale ogolnie jestem szczupla i po bokach nic nie widac. To taka pilka spiczasta;) Andzia dla mnie najlepsze czopki glicerynowe, doslownie po wlozeniu 10 min i lece do kibelka. Biore co 2 dni, lekarz mowil ze lepiej teraz wyprozniac sie na bieząca a czopki nie zaszkodzą. W 1 ciazy tez bralam bo niestety zadne jedzenie ani syropy nie dzialaja. Czytalam ze zelaza duzo jest w kiwi i orzechach. Moze to sobie podjadaj. Ja praktycznie kiwi jem co 2 dzien. Ide z małym na Mikołajki....nie wiem jak wytrzymam, ale nie moze byc pokrzywdzony przez to ze matka *zaniemogla*;)
Czesc dziewczyny! Urodzilam coreczke ma dwa tygodnie. Nerwica niestety nie odpuszcza ale jakos zyje z tym. Malutka jest grzeczna i spokojna az sie dziwie bo ciaza byla przeciez nerwowa. Narazie lekarka nie moze dac mi lekow bo karmie piersia. Pozdrawiam was serdecznie.
Dziewczyny co się nic nie odzywacie??;) Andzia niedługo zostaniemy tu samiusienkie;) Jak się czujesz? Mnie przestaly bolec plecy i od razu przestala boleć glowa. W koncu się wyspalam. Maluszek rusza się już mniej. W dzien czasami. Najwięcej pod wieczor i rano. Kurcze jak ja już się boje tej casarki, dobrze ze jeszcze sa Świetna przed nami to sobie mysli zajmiemy czyms innym. Andzia kupujesz maluszkowi kombinezon czy śpiworek? Ja mam spiworek po synku, ale nie jest taki gruby jak teraz robią. A poza tym wtedy rodzilam w lecie. Zastanawiam się nad kombinezonkiem, bo wyjac maluszka z wozka, albo wlozyc do fotelika samochodowego to chyba nie w kocyku. Tylko ze kupic na 3 m-ce....ogladalam na allegro w miare ceny przystepne, ale sama nie wiem.
Gość andzia25
Hej Asia,forum zrobiło się ciche,nie wiadomo dlaczego.Ciekawe jak tam Jowi,przecież jest już po terminie.Mnie plecky bolą czasami,nie codziennie,za to jak położe się na prawym boku to wątroba daje mocno znać.W nocy cieżko się wyspać,nogi nie dają mi zasnąć,męczę się z godzinę,muszę wstać i je rozmasować,kurde okropne uczucie.Magnez nie pomaga,piję teraz dużo mleka i też nie skutkuje,już nie wiem od czego te mrowienia.Mój syncio też ma mało miejsca do kopania,tylko czasem uda mu się mnie kopnąć a tak to się kręci,w dzień śpi.Ja mam dla niego trzy kombinezony,jeden kupiliśmy a dwa dostalismy.Ciągle myślę o malenstwie i porodzie,nie wiem jak to będzie,pierwszy to taka wielka niewiadoma.Za tydzień zaczynam 9 miesiąc,jejku jak to zleciało,wiosna ,lato,jesień i już zima.W piątek mam wizytę u gina,pewnie już przedostatnią.Bardzo jestem ciekawa moich wyników,usg już jej odpuszczam,bo i tak nic nie wskuram.Wkońcu zrobiła dwa najważniejsze.Dziś mam górę ciuszków do prasowania.Zaraz biorę się za robotę.
Gość andzia25
Asia,ja mam na 62 i na 56 ale pewnie tylko tego jednego będę używać,bo tamte to na tydzień,dwa ale i tak je dostaliśmy,a ten kupiliśmy.Na Twom miejscu kupiłabym na 68 bo przecież duże dziecko urodzisz.A ja się przed chwilą tak zdenerwowałam,ze melisę parzę,czasem wystarczy jeden telefon.
Gość jeniferka
dziewczyny u mnie masakra nie mam juz sil choc bardzo sie staram ,chodze jak pijana nogi sie chwieja i te okropne zaniki w glowie ,licze tygodnie do rozwiazania i zaraz lece po leki bo jestem u kresu wytrzymalosci ,czuje sie jak kaleka chcialabym isc wszedzie ale objawy mi nie pozwalaja ,a u was jak samopoczucie