Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Nerwica w ciąży

Enka33

Rekomendowane odpowiedzi

Andzia Ja przez obie ciąże miałam wizyty co miesiąc do samego końca. I chodziłam do prywatnego gabinetu. Ale w państwowych czy prywatnych przeważnie jest tak samo : od początku do końca co miesiąc. Mieszkam w w-wie i nie spotkałam się z przychodnią gdzie było by to częściej. Nawet w przyszpitalnych. Dopiero po terminie w przyszpitalnej kazali mi przychodzić co cztery dni. Ale nie zdążyłam:) Myślę że jak z przebiegiem ciąży nie ma problemów to częstsze wizyty są niekonieczne. Chociaż ja mam nadcisnienie to i tak nie było konieczności częstszych wizyt. Poprostu jak mnie coś niepokoiło to szłam na wizytę:) pozdrawiam.
To mnie trochę pocieszyłaś,bo jak czytam w internecie to wizyty powinny być częstsze.Moja koleżanka miała od początku ciaży co dwa tygodnie a przed porodem cześcej,może to przesada od początku tak często,ale myślałam że póżniej to już norma.To dobrze,bo naprawdę myślałam,że w przychodni gdzie chodzę jest coś nie tak.A morfologię robi moja lekarka co trymestr,momo iż są złe wyniki,to chyba nie za dobrze,nie?
Andzia chyba tym naszym pisaniem uzdrowilysmy wszystkie forumowiczki;) Ja jutro dokladnie popytam o te bole podbrzusza, bo zatruwaja mi zycie. Nigdzie ruszyc sie nie moge. W 1 ciazy latalam wszedzie , nawet jak juz bylam po terminie. A teraz chodze zgieta jak staruszka.
No widzisz Asiu,co ciąża to inna.Ja nie wiem jaką będę miała drugą,na tą nie mogę nażekać.Powiedz,czy też masz,że jednego dnia Twój maluch bardziej się rusza w dzień,drugiego bardziej w nocy?mój jak zaczął wczoraj wieczorem,to skończył nad ranem,a do toalety ganiał mnie co chwila.Za to dziś prawie nic,chyba odsypia:)Czkawki miewa prawie codzień.Duży masz brzuch?bo ja jak założę płaszcz,to prawie nie widać żebym była w ciąży,tylko widzą Ci co wiedzą o tym.A płaszcz mam czarny,więc wyszczupla.I tak jak stoję w kolejce w sklepie albo w tramwaju to szlak mnie trafia,że nie widać mi brzuszka,bo może ktoś by mi łaskawie ustąpił miejsca,chociaż ludzie nawet jak widzą to i tak mają to w d...
Moj maluszek kopie roznie. W nocy spal wiec teraz w dzien buszuje, tym bardziej ze czesciej leze lub siedze. Takze z tym bywa roznie. Moj maz jak mnie trzyma w nocy za brzuszek to dziwi sie jak ja moge spac kiedy on tak sie wierci;) Brzuchol mam spory, ale moze dlatego ze ma ksztalt piłki. Z tylu w ogole nie widac mojej ciazy, ja tez zauwazylam ze raczej nie przybylo mi tu i owdzie, tylko brzuchol odstaje i to bardzo. Z pierwszym mialam zupelnie inny ksztalt. Raczej rozlewal sie rownomiernie na brzuchu i po bokach. Teraz jest spiczasty. Takze obalam kolejny mit ze po ksztalcie brzucha mozna rozpoznac plec;) Jem duzo a gdyby nie brzuch miescilabym sie w ciuchy sprzed ciazy, takze nie wiem co sie dzieje. Do wc tez latam czesciej, ale tez sporo pije. Pijesz wode gazowana? Bo ja sobie rozrabiam z nia soki, jakos niegazowana mi nie smakuje. Co do ludzi to udaja ze nie widza. Ja przy tych moich bolach podbrzusza czesto sie nastoje a wrecz nakucam i nikt nie zwraca na to uwagi. Ostatnio tylko babka zapytala czy xle sie czuje i kazala mnie pusic pierwsza. A tak to totalna znieczulica.
Ja nie piję nic gazowanego,bo nie lubię.Rozrabiam sobie soki z wodą niegazowaną albo piję te z kartonu owocowe.Napisz koniecznie jutro po wizycie.Co się dzieje z tymi dziewczynami?Jowi,Nowa,Aga25?gdzie wy się podziewacie?odezwijcie się,bo się zaczynamy martwić o was.
Nie przejmuj się Nowa,każda z nas ma swoje jazdy i humory.Ja również.Jeszcze te braki żelaza powodują u mnie nadpobudliwość i nerwowość.Jeśli żle się czujesz,to tym bardziej powinnaś z nami pisać,razem łatwiej i rażniej to wszystko przejść.Na kiedy masz termin?a co wcześniej lekarz podał inną płeć?
Hej Nowa. A jakie konkretnie masz objawy? Pisz z nami, w miare mozliwsoci pomozemy;) Nic sie nie martw, kazda z nas ma lepsze i gorsze dni, taka cholera ta nerwica. Nie mysl o niej, mysl o dzieciatku. Ale fajnie ze bedziesz miala dziewczynkę. Ja tak bardzo chcialam Kalinke a wyszedl Miloszek;)
Dziewczyny jest tyle artykulów i wypowiedzi na temat nerwicy lękowej w internecie, ze naprawde warto tam zagladac i uczyc sie od innych jak sobie z nia radzic. Mi to pomoglo bardzo. Oczywiscie zdania typu : to juz koniec, z tego nie da sie wyjsc, nerwica w ciąży to smierc itd zaczelam omijać szerokim łukiem, bo w ten sposob pozwoliłam jej znowu zawladnac moim umyslem. Teraz skupiam sie tylko na pozytywnych wypowiedziach, bo przeciez w kazdej chwili moze mnie dopasc. Ale teraz juz wiem jak z nia walczyc, a wiem to od innych, ktorzy tak jak my sobie z nia radza ( czasem lepiej czasem gorzej ). Chociaz znam jej przebiej, objawy jak wlasna kieszen , to i tak slowa innych osob ktorzy potrafia sie cieszyc zyciem , chociaz zyja z nerwica , potrafia dodac skrzydel;) I wierze ze mozna z niej wyjsc, mozna z nia zyc, mozna ja uspic, a jak sie budzi od czasu do czasu, to mozna ja przepedzic na 4 wiatry;)
ja mam to g...juz 8 lat i teraz jest coraz gorzej...objawy to glownie lęk walace serce ,rece mi sie poca i to trwa tylko chwilke mam ze 2 ataki dziennie czasami 1 a czasami wcale.... ale wczoraj i dzisiaj mam ciagly niepokoj najmniejsza rzecz do zrobienia mnie przerasta:(
Nowa a bierzesz jakies leki? lub czy wczesniej cos bralas. 8 lat to juz sporo czasu, mozna sie nauczyc z tym zyc;) Kazdy chcialby zeby nerwica odeszla z dnia na dzien, niestety na efekty trzeba poczekac. Pozytywne mysli i ciagle wmawianie sobie ze to nic, a najlepiej jej lekcewazenie w koncu dadza efekt. Tylko trzeba sie troszke pomeczyc, zeby sie jej pozbyc. Ale naprawde warto sprobowac. Ja tez po kilku dniach mialam chwile zalamania, ale nie poddalam sie i jest super;) Ps. Dziewczyny macie juz kupione lub upatrzone kosmetyki do pielegnacji malenstwa?
Asia,byłaś u gina?co powiedział na te bóle?dla dzieciątka mam tylko ciuszki i nic poza tym,w następnym tygodniu kupimy łóżeczko,myślę że kosmetyki to na końcu,w 9 miesiącu i wózek.A wy co już macie?Nowa,naprawdę nie przejmuj się tą nerwicą,ja też mam nerwy na codzień,oczywiście z chorych powodów.Mam też kołotania serca,pocę się cała,męczę o tego.Ale wiem,że to też hormony odgrywają rolę,noi u mnie braki żelaza,no bo mam tylko 45 a norma to od 49-150.Dziewczyny macie wieczorem te cholerne mrowienia w nogach?ja od paru dni mam je jak próbuję zasnąć,a one mi nie dają.Poza tym serce mi wali jak młot.
czesc:) dzisiaj jest lepiej:) bralam efectin i w sumie na nim zaszlam ,jak tylko sie dowiedzialam to odstawilam ...i pisalam wczesniej ,zemialam duzo stresow w koncowce 3 miesiaca -smierc bliskiej osoby i przepisaloi mi relanium ale wzielam moze ze 2 razy...mam zawsze przy sobie ale nie biore nigdy:)))
Asia na samym poczatku czyli 8 lat temu chodzilam na terapie ktora pomogla gdzies na 4 lata potem duzo stresow i wrocilo i 4 lata temu zaczelam brac efectin- oczywiscie z przerwami np rok bralam potem rok bez lekow a potem musialam wrocic...caly czas lecze sie u tej samej psychiatry i do niej tez na terapie chodze bo jest tez psychologiem 2 w 1
nietety ona jest w trakcie remontu nowego gabinetui teraz nie moge do niej jezdzic:( duzo juz wiem na temat tej gownianej nerwiczki:) ale same wiecie jak to jest czasami ona jest silniejsza:) ale dzisiaj biegalam po urzedach ubezpieczalniach sklepach i nic mi nie bylo:))))))))
Ja mam to g...od 6 lat i oczywiście raz jest lepiej,raz gorzej.Dużo zależy od tego co robię,kiedy miałam stresy w pracy zawsze wracało z podwójną siłą,teraz siedzę samotna w domu i też mi troszkę odwala,bo zdrowemu człowiekowi takie siedzenie w domu na dobre by nie wychodziło,tylko czekam kiedy urodzę,wtedy będę miała zajęcie:)Naprawdę nie jesteś sama z tym problemem,wiele bym dała aby móc być tą osobą,co kiedyś(bez nerwicy)a teraz o byle co się denerwuję,i często tłumaczenie sobie nie wiele się zdaje,to jest jakby silniejsze ode mnie.Ale nie przejmuję się tym,mam tak i już i wiem że kiedy sytuacja w życiu sie zmienia,chodzi mi o pozytywne zajęcie sobie czasu w ciągu dnia(fajna,nie stresująca praca) wtedy zapominam co to jest nerwica.To ma bardzo duże znaczenie przy nerwicy.Dodatkowe problemy tylko nam przywołują nerwicę.A ja w ostatnich latach miałam dość dużo stresów związanych z pracą.
No i jestem po wizycie. Te bole sa spowodowane rozciaganiem wiazadel i macicy. Moj brzuchol jest b.duzy, lekarz powiedzial ze wygladam na 9 m-c. Dziecko duze, glowka spora, wiec dlatego tak mnie drecza te bole. Oprocz tego mam zaparcia, co przy uciskaniu wlasnie na jelita to normalne, wiec na rozluxnienie jelit i wiazadel dostalam jakis syrop. Mam tez lykac magnez B6 ktory tez spowoduje rozluxnienie, jak i zapobiega wczesnym i uciazliwym skurczom macicy. Poza tym magnez B6 jest dobry na stres. Bralam go przed ciaza i jak mnie dopadlo w trakcie i naprawde pomaga. Juz wiem ze moj synek bedzie wiekszy od pierwszego. A 1 wazyl 4100. Nie wiem skad takie duze dzieci mam, bo naleze raczej do osob szczuplych;) Przytylam 11 kg, ale to przez zatrzymywanie wody. Duzo pije i dlatego. Nastepna wizyte mam dopiero za m-c bo nie ma potrzeby wczesniej. Mam tylko zrobic badanie moczu. I sporo spacerowac, nawet przy tych bolach wskazane. Zeby sie kosci nie zastały;) Co do kosmetyków to wybiore nivea, podobno sa najlepsze.
Dziewczyny dzisiaj mialam straszna noc. Śnilo mi sie ze mnie kuzyn dusil, trwalo to bardzo dlugo. Po przebudzeniu serce walilo jak oszalale, nie moglam zlapac tchu. Spalam na wznak, to chyba dlatego. Ten moj brzuchol jest tak wysoko, ze czasami nie moge oddychac. A tu jeszcze 2 m-ce. Czy on jeszcze urosnie?
Asiu,napewno masz męża wysokiego(powyżej 170) i stąd takie duże dzieci,lub po dziadkach.Geny odgrywają tu dużą rolę.Ja mam niskiego męża(170) i sama jestem dość niska i szczupła,dziadkowie i babcie też niewysocy i szczupli,brzuch mam raczej mały,więc wiem że dzieci też nie będą wielkie.Jeśli chodzi o kosmetyki to też myślałm o Nivea.Kiedy wózek zamawiasz?