Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Nerwica w ciąży

Enka33

Rekomendowane odpowiedzi

Asie25 nie wiem czy chodzi Ci o nadwrazliwosc na dzwieki bo ja tak mialam to nasilone miesiac temu przed slubem wszystko mnie wystraszalo co spadlo na podloge czy ktos dzwiami trzasnal albo nawet najmniejszy szmer odrazu podskakiwalam i w tym czasie odrazu taki ucisk tu w czole w glowie i przestraszenie. Teraz tez jestem czasem nadwrazliwa na dzwieki a moze poprostu staram sie nie skupiac zeby sie dzwiekow nie wystraszyc i jakos mi to pomaga ale powiem wam jak juz pisalam ze UCIEKAM SIE DO MODLITWY POMPEJANSKIEJ I ODKĄD JA ODMAWIAM JEST MI DUUZO LEPIEJ ONA POMAGA !! CHcialam was zapytac czy macie dusznosci w sensie jak by wam ktos na plucach usiadl ze az suchym kaszlem musicie sobie odkaszlnąc tak jak by skurcz przepony czy pluc pod wplywem napiecia ? i uciski w glowie takie otepienie czasem. ?

I Jeszcze chcialam was zapytac a raczej kobiety ktore nie byly na lekach w ciazy a choruja na nerwice lekową i natrectwa i stresowaly sie przez cala ciaze czy to jakos wplynelo na dzidziusia ? prosze was odpowiedzcie jesli ktoras wie z doswiadczenia . Czy w nerwicy tez macie takie szybkie bicie serca przy jakiejs blachej sprawie idac do banku czy gdzie kolwiek przy rozmowie z dawno nie widziana kolezanka . I ten puls taki przyspieszony ja wiem ze w ciazy sie przyspiesza puls ale to ewidentnie pod wplywe emocji to serce mi wariuje a nie raz am wrazenie ze nie stresuje sie niczym i samo jakos zaczyna szybko bic. czy to juz nerwica mi to serce rozruszala czy co ? EKG wyszlo ok nawet nie wylapało skurczy a czuje ze je mam bo nie raz takie szarpanie czuje i moc niejsze uderzenie szybkie .

I Jeszcze chcialam was zapytac a raczej kobiety ktore nie byly na lekach w ciazy a choruja na nerwice lekową i natrectwa i stresowaly sie przez cala ciaze czy to jakos wplynelo na dzidziusia ? prosze was odpowiedzcie jesli ktoras wie z doswiadczenia . Czy w nerwicy tez macie takie szybkie bicie serca przy jakiejs blachej sprawie idac do banku czy gdzie kolwiek przy rozmowie z dawno nie widziana kolezanka . I ten puls taki przyspieszony ja wiem ze w ciazy sie przyspiesza puls ale to ewidentnie pod wplywe emocji to serce mi wariuje a nie raz am wrazenie ze nie stresuje sie niczym i samo jakos zaczyna szybko bic. czy to juz nerwica mi to serce rozruszala czy co ? EKG wyszlo ok nawet nie wylapało skurczy a czuje ze je mam bo nie raz takie szarpanie czuje i moc niejsze uderzenie szybkie .

Ciężko mi to uczucie wyjaśnić, po prostu czuję jakby mi wszystkie dźwięki momentami bardzo przeszkadzały, jakby moja głowa ich nie wytrzymywała, taki jakby ścisk w głowie przy tym, ścisk w gardle okrutne uczucie, dźwięki rozchodzą się czasami po całej głowie, to jest przerażające,, dziś byłam z synek u fryzjera i jak suszarka była włączona to u mnie ten dźwięk w głowie i od razu szum jakiś i w gardle aż i żołądku ścisk no okrutne to jest i nie umiem tego opisać.. ale to mnie załamuje... u tego fryzjera myślałam że nie wytrzymam a synek był obcinany a nie ja.. koszmar... chciałam wyjść, wybiec uciec, myślałam że świruję... Ja miałam z sercem takie problemy to też było powodem mojej pierwszej nerwicy... przeskakiwania i dławienie w gardle, serce nierówno biło i za szybko duuużo za szybko... i teraz już wiem, że to tylko nerwica lękowa ale trwało to u mnie z dwa lata, w końcu odpuściło... i teraz mam spokój z sercem

Jedyne leki które mi na to pomagały na te przeskoki serca to były leki antydepresyjne. Podobno nerwica na ciąże nie ma wpływu, ja byłam wyleczona jak zaszłam w drugą ciąże i było ok, psychiatra mówiła że wpływu na ciąże nerwica nie ma żądnego żeby się nie niepokoić niepotrzebnie, ale można doraźnie brać hydroksyzyne mi nawet ginekolog przepisał ale nie brałam bo nie musiałam

Gość Sylweczka25

Mam tak samo ciagle jakies dzwieki w glowie piski szumy jak ktos cos strzeli rzuci czyms glosno to cos mi sie dzieje w srodku a dzis bedac w duzym sklepie cos mi sie zaczelo dziac z sercem tak mi szybko bilo ze myslalam ze wyskoczy:(:( a czlowiek sobie wmawia ze to powaznego. dzis tez bedac w szkole po dziecko byo dosc duzo matek rozmawialy a po mnie mnie jakies prady zaczeły chodzic po ciele cos okropnego nie mogłam nad tym zapanowac:(uczucie goraca. i te ucisk w glowie jakby w czole i szyi.

No właśnie tak samo mam, no i szereg innych odczuć w sekundach to jest nie do zniesienia... prądy, jakieś drżenia w środku koszmar :( z tym sercem też tak miałam i myślałam że zwariuję, doszło do tego że nigdzie nie wychodziłam z domu.. zaliczyłam dwóch kardiologów... w sklepie, w domu, wszędzie dostawałam takich szybkich akcji serca (około 130) że myślałam że to już koniec.. potem doszły do tego potykania, czyli te skurcze dodatkowe w ciągu dnia kilkadziesiąt a i więcej.. i co? jestem zdrowa nic się z sercem nie stało to było w 2010 roku i żyję i serce mam w porządku i już to wyleczyłam.. przestałam się bać po prostu tego.. czasami mi tak zabije ale już rzadkość... póki co przynajmniej... no i tak jak mówię jedynie leki antydepresyjne dały na to radę i w ciąży i po do tej pory mam spokój póki co... odpukać ale dało mi popalić.. są moje posty i to sporo na kardiolo jeszcze jak nie byłam w ciąży na ten temat myślałam że mam już jakieś ukryte migotanie czy jak to tam... wiem co czujesz

Dziewczyny ja tez mam sciski w glowie i nawet na podniebieniu wtedy ucisk czuje i takie napiecie karku . Takie uczucie ciezkosci na klatce piersiowej . I Serce nie raz nawet w domu przyspieszone gdzie nie powinno przeciez bo dom to niby bezpieczne miejsce . Jeste w domu niskocisnieniowcem a puls mi wariuje a u lekarza to znowu cisnienie podniesione i pulsu ponad 100 z emocji. Tez sie martwie zeby tylko to wszystko nie wplynelo zle na dzidziusia :( Jezu dopomóż..

Dziewczyny ja tez mam sciski w glowie i nawet na podniebieniu wtedy ucisk czuje i takie napiecie karku . Takie uczucie ciezkosci na klatce piersiowej . I Serce nie raz nawet w domu przyspieszone gdzie nie powinno przeciez bo dom to niby bezpieczne miejsce . Jeste w domu niskocisnieniowcem a puls mi wariuje a u lekarza to znowu cisnienie podniesione i pulsu ponad 100 z emocji. Tez sie martwie zeby tylko to wszystko nie wplynelo zle na dzidziusia :( Jezu dopomóż..

Gość Sylweczka25

O własnie to napieci karku i jakbymnie bolał jakbym miala sztywny probuje rozmasowac ale nic ztego i obrecz wokoł glowy szum w uchu lewym mialam robiony rezonans ucha i super wszystko, kazdy gada nerwica!! i jeszcze czasem dochodzitakie cos jakby mnie zapiekła glowa przeleciały mrówki. jestem straznie rozchwiana emocjonalnie placz mam na poczatkudziennym kiedys tak nie bylo ostatnio plakłam w koscielebo bylaładna piosenka no to jest nie normalne.

I jak sobie radzisz z wychowaniem dzidziusia z nerwica ? nie boisz sie ze stracisz kontrole przez nerwice ja mam czasem takie glupie mysli zeby nic innego gorszego przez ta nerwice sie nie zrobilo zadna depresja itd tak strasznie sie martwie . U mnie to pierwszy dzidzius prawdopodobnie kazda przyszla matka ma obawy ale ja z nerwica martwie sie zeby po porodzie hormony jakos mnie nie zmienily :(

Gość Sylweczka25

Jesli chodzi o wychowywanie córci to juz ma 6 lat wiec zajmuje sie juz soba:) czasem mam dzien ze nic nie zrobie przelezałabym w lozku caly dzien a małą na to patrzy i tego bardzo nie lubi wiec wstaje bo jest jej bardzo przykro. pierwszy raz nerwica zaatakowala równo 2 lata temu.Chodz czasem i ona wyprowadza mnie z równowagi az sie boje jak bedzie maluszek bo wstawanie w nocy placz i wogole czy ja sobie z tym poradze bo bardzo wybucham gdy ktos cos odemnie chce

Po cc też normalnie się karmi piersią, jesteśmy na to przykładem 11 miesiąc kp i do tej pory niczego innego nie dostawał do picia, od niedawna zaczęłam podawać herbatkę bo już czas w sumie żeby sie oswoił z czymś innym niż pierś. starszy prawie 7 letni to tak jak Sylwia mówi sam się sobą zajmuje w zasadzie, przynajmniej nie trzeba za takim dzieckiem biegać, owszem robienie kanapek, zabawa czasami też, spacery, plac zabaw, ale już nie to co za maleństwem bieganie... a ja z tą nerwicą za moim 11 miesięczniakiem nie wyrabiam czasami, muszę mieć nerwy na wodzy i cierpliwość

Hej. Męczę się z nerwica już 3 lata. Obecnie jestem w 4 miesiącu ciąży i czuje się fatalnie. Przez pierwsze 3 miesiące zmagałam się z silnymi mdłości ami i wymiotami przez 24 h na dobę. Codziennie czuję się tak samo od samego rana mam nerwy nie wiadomo na co i dlaczego, kołatanie serca, nogi jak z waty, okropne lęki. Prostych czynności nie potrafię zrobić bo całe ciało mi drży od środku i nic nie mogę zrobić. Tak jest codziennie mam już dość. Nawet przez to wszystko nie potrafię się cieszyć z ciąży(to moja pierwsza). Czy ktoś z was też tak ma. A może są jakieś nowoczesne leki które można brać w ciąży. Z góry dziękuję pozdrawiam was

Nie w ciąży nic nie brałam, po ciąży też do tej pory nic, dziś byłam u psychiatry dostałam parogen powiedziała że mikroilości przenikają do mleka, że daje najmniejszą dawkę 10 mg, a stosuje się dawki 80 mg, więc zupełnie nie zaszkodzę dziecku i mogę bez obaw karmić.. w ulotce jest to samo napisane jestem przeszczęśliwa... ale podczas ciąży nie wolno tego leku... czy w takim razie nie zaszkodzi dziecku? psychiatra powiedziała że nie :) oby tylko pomógł no i opisałam jej moje objawy i stwierdziła że nerwica mam nadzieję, że tylko, a nie jakaś choroba czy coś,