Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Rekomendowane odpowiedzi

Witam Mam ciśnienie 150-190/50-70 a tętno waha się od 50-68 uderzeń na minutę. Przy czym czuję że serce mi wali b.mocno! Proszę powiedzieć co może być przyczyną albo jakie badania powinienem zrobić dodam że EKG oraz Echo serca nie wykazało żadnych nieprawidłowości. Mam 26lat i chyba troszkę za wcześnie na takie objawy a poza tym nienormalne jest mieć *górne* ciśnienie wysokie a *dolne* niskie czyż nie? lekarz kardiolog (jakiś zasłużony starszy pan ordynator) stwierdził w 5min na prywatnej(czytaj nie mało płatnej) wizycie że nie widzi żadnych poważnych nieprawidłowości i przepisał leki na nadciśnienie jednak inny lekarz (nie kardiolog) powiedział że za młody jestem na leczenie tak *bez podstawnie* lekami na obniżenie ciśnienia a kardiolog powinien zająć się badaniem przyczyny takich nieprawidłowości tętniczych - i osobiście się z tym zgadzam ale nie wiem do kogo się udać aby nie odesłano mnie po raz kolejny z receptą na leki oraz dziurą w portfelu w wysokości 50-100zł za wizytę:( Dziękuję za poradę
Unikac soli, uprawiac sporo umiarkowanego wysilku fizycznego,dieta z mala iloscia nasyconych pic malo wody zawsze 1-2szklanek przed posilkiem ok godziny.Nauczyc sie walczyc ze stresem brac multiwitaminke i inne preparaty tran magnez itp spozywac duzo chudego nabialu ryb i co nieco powinno sie zmienic.Najwazniejsze to szukac przyczyny ktora wywolala takie problemy zwykle moze zaczac sie niewinnie i przez nia rozwijac to moze byc drobnostka .Nieduze wahania poszczegolnych skladnikow krwi przykladowo juz alarmuja o zlym funkcjonowaniu ktoregos z narzadow takie problemy starajmy sie przywrocic do optymalnego stanu za pomoca diety mniej stresujacego stylu zycia a skutki wahań powinny zniknac po pewnym czasie.Witaminy i mineraly-w szczegolnosci ich brak w organizmie moze spowodowac w dlugim odstepie zycia smierc przykladowo sercowa.Jest pelno dowodow na to ze pomagaja one w przywroceniu homeostazy w procesie dluzszego ich stosowania do normalnego poziomu.Przemysl farmaceutyczny doprowadza nas do bankructwa podczas gdy prawidlowe i NATURALNE leczenie organizmu powinno przebiegac na drodze zwyklej suplementacji.Mam nadzieje ze wyciagnie Pan wnioski z mojego toku myslenia.Prosze zaczac leczyc nadcisnienie i przy okazji jesli to cos da szukac przyczyny. Zycze powodzenia w walce z chorobą.
Witam ponownie Zrobiłem więcej badań: Nadnercza i nerki w normie, sód, potas w normie. Byłem u kolejnego kardiologa i poradził tak jak mówisz a do tego zapisał *Concor 2,5mg a od 2 tyg dawka się zwiększyła do 5mg* 1x dziennie Po 6tyg stosowania moje ciśnienie waha się w zależności od dnia 128-160/50-77 a tętno spadło do 42-58 uderzeń na minutę. proszę o komentarz Ps. - trochę z innej beczki: rzuciłem palenie i kawę ograniczyłem sól ale proszę powiedzieć co z alkoholem:) proszę mnie nie zrozumieć źle ale przecież nie da się uniknąć okazyjnych sytuacji rodzinnych ( powiedzmy 1 w miesiącu się zdarzy zakrapiany weekend:) ) nie ukrywam że wtedy ciśnienie skacze ale chcę wiedzieć jak się to ma do przebiegu choroby. Dziękuję za wyrozumiałą wypowiedź :) Podrawiam