Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Kłucie serca po rzuceniu palenia

usermanowiec

Rekomendowane odpowiedzi

Witam! Mam następujący problem : Palę od wielu lat. Kilka miesięcy temu postanowiłem zaprzestać tego nałogu. Po 2 tygodniach od dnia zaprzestania palenia zaczęło mnie kłuć serce. Musiałem powrócić do tego okrutnego zwyczaju. Gdy podjąłem próbę rzucenia fajek drugi raz, sytuacja miała identyczny przebieg. Czy palenie aż tak uzależniło mnie, jaka może być przyczyna tego kłucia serca ? Dlaczego serce przestaje kłuć gdy wracam do papierosa ?. Dodam, że od dawien dawna nie robiłem żadnych badań na serce.Mam 45 lat. Proszę o pomoc.
Gość stud med
Prosze zajrzec do watku z kluciem serca, prawdopodobnie to ta sama przyczyna... nerwy. Jednakze w Pana przypadku (wiek + palenie) wypadaloby zrobic ekg i ewentualnie poszerzyc je gdyby Pan odczuwal jakies inne dolegliwosci. Pozdr P.S. Palenie rzucic od zaraz!!!
ja mam ten sam problem tylko ze ja mam 20 lat a pale od trzech lat. jak przestalam palic pojawil sie bardzo plytki oddech i niesamowite klucie w klatce piersiowej ktore byly nie do zniesienia i tak jest za kazdym razem kiedy chce rzucic probowalam zarzywac walidol ale to nie pomaga czy znacie jakis rodek o mocniejszym dzialaniu bez recepty?
Może tak być po rzuceniu palenia, jest to związane z tym, że palenie oprócz tego, że szkodzi płucom, osłabia ból związany z działaniem toksyn z papierosów na organizm. Gdy przestaje się ich dostarczać, toksyny nadal działają, głównie na płuca, ale nic nie uśmierza bólu. Proponuję przeczekać, warto!

Witam, mam 22 lata i palę regularnie od 2 lat (wcześniej podpalałem lub paliłem ale z przerwami wiec nie potrafię tego zsumować.W połowie sierpnia postanowiłem rzucić palenie ale po około 2 tyg zacząłem odczuwać kołatanie serca, zawsze pod wieczór leżąc w łóżku.W moim przypadku był to efekt uboczny rzucanie, a przyczyny były prawdopodobnie nerwy...siegnałem po zioło serdecznika (spróbujcie też głóg wzmacnia serca i poprawia jego pracę ) piłem je przed snem i jakoś udawało mi się zasnąć.Po mniej wiecej miesiącu znowu sięgnąłem po papierosy i znowu próbuje rzucić...

Witam  nie pale 8 dni  (paliłam 4 lata potemu 3 przerwy i znow 3 palilam )  nigdy nie miałam po rzuceniu  takich objawów (zawsze brałam leki by nie palić  ) pierwszy raz rzucam bez leków i mam takie objawy :

Kreci mi się w głowie (cały czas)  , przelewa mi się jakby w sercu .. non stop jestem głodna....  w nocy non stop się budzę  a w dzień chce mi się spać. . Nie umiem na niczym się skupić  , o wszystkim zapominam , mam wrażenie że bolą mnie płuca i czasem jak by mi ktoś siedział na klatce piersiowej ...  zdarza się że musze usiąść bo mam wrażenie że mdleje  głowa boli  ciągle ale ból jest znosny ...  podobno po 3 miesiącach powinno być lepiej ale kolega uprzedził że  jak będzie bardzo źle to mam wziąć desmoxan  i modlić się żeby nie dostać nerwicy. .. klatkę piersiowa smarować waporub  (daje ulge) przygotować se marchew odebrana co rano kilka sztuk. pić 3 x cherbate melisa  i zapisać się na masaż  raz w tygodniu (relax)  (jeść witaminy nie pić alkoholu i starać się mieć wszystko w dupie  ) ogólnie masaż  działa bo zaczęłam normalnie spać , dzięki marchwi  nie tyje , dzięki suszonym śliwka normalnie chodzę do WC , dziennie staram się pobiegać  (chociaż wokół domu) lepiej się czuję  i mniej głowa boli i mierze ciśnienie dziennie i już jest ok dzięki bieganiu 

Dzień dobry, chciałem się podzielić moim problemem  .Rrzuciłem palierosy 17 dni temu , stopniowo zmniejszałem ilość aż doszedłem do dwóch a paliłem 25 lat . Niestety zaczeły się pojawiać  kołatania serca  które  pojawiają się nagle najczęsciej póznym popołudniem po zjedzeniu posiłku dodatkowo dają uczucie guli w gardle  .Wtedy wykonuję serię głębokich i po chwili pomaga  czasami za chwilę się powtarza , mam tak czasami dwa , trzy razy dziennie .Generalnie serce mam zdrowe chodzę co 6 miesięcy na badania ekg  i inne .Poza tym  jak położę sie do łóżka to kręci mi się w głowie  jak przewracam się na druga stronę .Biorę następujące leki , magnez , potas, b2,b6, duzo malisy , dziurawiec valerin do ssanaia  .Jesli wszystkie te objawy sa spodwodowane  odstawieniem nikotyny to prosze o informację może ktoś może sie podzielić  ze  mną informacją  ile to czasu może trwać , kiedy moge liczyć na  lepsze samopoczucie .Może macie jakieś sposoby na takie dolegliwości .pozdrawiam rzucających palenie