Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Problemy z oddechem po bajpasach

Gość Grzegorz

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Grzegorz

cześć,

mój Tata (70 lat)  przeszedł operację wszczepienia bajpasów - operacja przebiegła bez zakłóceń. Cierpi też na POCHP / rozedmę płuc ze względu na wieloletnie palenie. Widze, że ma bardzo duże problemy z oddychaniem, nawet zwykłe ówienie przychodzi mu z trudem i po paru zdaniach brakuje mu powietrza, pomimo, że przed operacją jedynym objawem był przewlekły kaszel. 

Chciałem zapytać tych, którzy mają doświadczenia z takimi operacjami - czy duże trudności z oddechem to norma? Po jakim czasie Wy / Wasi bliscy wracali(ście) do normalnego oddychania?

Z góry dziękuję!

Mam 56 lat. Miałem wszczepiane dwa bajpasy w połowie grudnia 2020r. Dopiero teraz, czyli po 7-8 tygodniach mogę swobodnie oddychać. Wcześniej właściwie każdy głębszy oddech wiązał się z jakimś bólem i lękiem. Fajne to nie jest... ale jak widać na moim przykładzie trzeba być dobrej myśli, z każdym dniem będzie coraz lepiej. Dodam jeszcze, że przed operacją paliłem nawet 2 paczki dziennie przez wiele lat. Od operacji ani jednego fajka.

W dniu 12.02.2021 o 07:52, Gość Valek napisał:

Mam 56 lat. Miałem wszczepiane dwa bajpasy w połowie grudnia 2020r. Dopiero teraz, czyli po 7-8 tygodniach mogę swobodnie oddychać. Wcześniej właściwie każdy głębszy oddech wiązał się z jakimś bólem i lękiem. Fajne to nie jest... ale jak widać na moim przykładzie trzeba być dobrej myśli, z każdym dniem będzie coraz lepiej. Dodam jeszcze, że przed operacją paliłem nawet 2 paczki dziennie przez wiele lat. Od operacji ani jednego fajka.

Ja za 2 tygodnie mam operacje wymiany zastawki aortalnej i właśnie boje się tego oddychania .Fajki niestety pale ,chociaż teraz tak o 1/4 mniej czyli 5 .