Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Bóle w klatce piersiowej a niskie cisnienie

smutas

Rekomendowane odpowiedzi

Witam! Mam 19 lat i od dlugiego czasu borykam sie z niskim cisnieniem (z reguly ok 90/50 czesciej nizsze, ale zdarza sie tez ze jest 100/50). Ciągle mi zimno, czasami mam wrazenie ze dretwieja mi konczyny. Ostatnio zemdlałam, a w dodatku od kilku dni czuje kłucie w klatce piersiowej(bardzo bolesne-czasem mam wrazenie jakby mi cos w sercu pykalo- takie dziwne pykniecie i przestaje bolec). zastanawiam sie po czym poznac, czy takie bole sa wynikiem potencjalnych problemow z sercem, czy tez czegos zupelnie innego. czy bole serca wyrozniaja sie czyms szczegolnym? PS: Jakie znaczenie ma roznica wartosci cisnienia rozkurczowego i skurczowego? bardziej wskazane jest cisnienie np 90/50 czy 100/50?
Cześć Ja też mam takie niskie ciśnienie. [90/60 czaaasem zdarza się 100/60] ale nic mi się nie dzieje - tzn. nie mam takich objawów jak Ty. Różni ludzie każą mi coś z tym robić, ale ja czuję się normalnie. Kiedyś jak byłam młodsza to zdarzały mi się często omdlenia ale od kilku dobrych lat nie przytrafia mi się coś podobnego. Mam jedynie co jakiś czas kłucia w okolicach koniuszka serca. Ból porównywalny jest do kolki ale bardzo szybko mija - po ok. minucie.
Witam również mam ten problem mam 20 lat .Ból w klatce piersiowej trwa około do 3 sekund rozpieranie, ból, gorąco i odruch wymiotny w klatce piersiowej .Tą dolegliwość mam już około 3 lat . Mam również problem z połykaniem śliny to jest przyczyną problemów snu w nocy.mam problemy panowania nad nerwami co jest przyczyną problemu zdania egzaminu na prawo jazdy .do tego nadmierna potliwość i rozkojarzenie .prosił bym o poradę lekarską ponieważ nie wiem co mam robić miałem robione EKG i niby wszystko w porządku . rok temu wysłano mnie do psychiatry i zapisano mi leki psychotropowe leków nie zażywałem. . ZA POMOC Z GÓRY DZIĘKUJĘ
Gość Michalina
Witam. Chciałabym dowiedzieć się czegoś więcej na ten temat, bo moja mama choruje na nadciśnienie tętnicze( średnio 140/90) na które się leczy zresztą. Ostatnio wróciła z sanatorium i czuje się coraz gorzej. Ciągle jej zimno, nie ma siły, wszystko ją boli, raz nawet jej palce u rąk zrobiły się białe i straciła w nich czucie na kilka dłuższych chwil. Jeśli wiecie co to może być, albo powinnyśmy zrobić to napiszcie proszę.