Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Zdiagnozowani Tężyczkowcy

Gość Magda

Rekomendowane odpowiedzi

Hej, po długich miesiącach diagnoz itd. wkońcu dowiedziałam się, że mam tężyczkę i to taką konkretną, jak to Pani opisała ekran był czarny nie dało się zliczyć wyładowań. Po badaniu EMG dochodziłam 2 dni do siebie. Wyszedł mi ten objaw troussea i chvostka. Dopiero 29.01 mam neurologa. Wróciłam po 7 dniach do suplementacji magnezu, mleka krowiego (które odstawiłam w październiku) i wit d3, które biorę od czerwca, bo musiałam odstawić przed badaniem. Dopiero uczę się tej choroby, cieszę się, że mnie wkońcu zdiagnozowali. Wyniki mi cały czas dobre wychodzą i tego magnezu i wapnia, kortyzol ok paratohormon też, więc co może być przyczyną? Tarczyca z krwi okej, czekam jeszcze na usg. Podobno coś z wątrobą albo borelizoa (co może być u mnie prawdopodobne bo pracowałam w winnicy prawie 3 msc, mam długie włosy, mógł mnie ugryść klescz np. w głowę). Kurcze, ale Ci co mają tężyczkę, powiedzcie czy jak się suplementuje odpowiednie preparaty trzyma jakąś tam konkretną dietę to te objawy odchodzą po jakimś czasie? Może macie jakieś swoje już wyuczone sposoby jak sobie radzić z tężyczką? Da się z tego wyleczyć na stałe? 

Moje objawy to: silne skurcze głównie karku, dłoni i nóg, ból barku, ból głowy, ból oczu, dusznosci, kula w gardle, napady lęku, szczękościsk masakryczny 😞, uczucie że zaraz omdleje, ciemno przed oczami, odjęcie siły z ciała, napięcie buzi, nudności, rozszerzone źrenice, zaniki pamięci, problemy z koncentracją, chroniczne zmęczenie. Oczywiście nadal będę miała badania np rezonas, ortopede i na tą borelię. Ale zanim to się stanie to ile jeszcze mam stracić życia. A dodam jeszcze, że pierwszy raz źle się poczułam w czerwcu, ale jakby zaleczyłam to (długa i nudna historia), ale w październiku zachorowałam na COVID objawowo dość mocno, przebywałam w placówce medycznej 11 dni i wtedy jakby się zaczęło. Od grudnia jest bardzo źle. Ale widzę światło w tunelu. 

Jak sobie radzicie/radziliście z najgorszym stadium choroby jaką jest tężyczka? Będę bardzo wdzięczna za Wasze odpowiedzi.