Skocz do zawartości
kardiolo.pl

stopniowe powiększanie jam serca

Gość Marcin

Rekomendowane odpowiedzi

W 2014 i w 2020 roku robiłem badanie echo serca. Pomiędzy tymi badaniami zastanawia mnie stopniowe powiększenie lewego przedsionka i lewej komory. Organicznie niby wszystko ok i nie wiem czemu tak się dzieje. Sportowcem nie jestem. TSH ft3 i ft4 w normie. Mam 30 lat, otyły nie jestem i nadcisnienia tez nie mam....

Echo serca z 2014:

LVDD 5cm, IVSD 0,85, PWD 0,85, RVDD 2 cm, LA 3,6 cm, Ao 3,1 cm, EF 65%  

Prawidłowa wielkość jam serca oraz grubość i kurczliwość ich ścian. Prawidłowa funkcja rozkurczowa m.LK. Prawidłowa morfologia zastawek serca. Mała/fizj. fala zwrotna do LP. Male fala zwrotna do PP i PK. Fizjologiczna ilość płynu w worku osierdziowym.

holter ok

Echo serca z 2020:

LK 5,5cm, PK 3,1cm, PMK 1cm, TS 0,9-1 cm, LP 4,1cm area 22-23cm2, Ao wst. 3,3cm łuk aorty 2,6cm, Zastawka mitralna IM +, zastawka aortalna 3pł, zastawka trójdzielna IT+, kineza LK bez odc. zab. Podatnosc rozkurczowa m.LK w normie wieku PASP (mmHG) <30, AcT (ms) 112.

Nieco większy LP, pozostałe jamy serca w normie. Grubość i kineza m. LK w normie. Bez istotnych zmian zastawkowych. Ślad. IM i IT. Zaburzenia rytmu serca w trakcie badania. 

holter ok.

Lewa komora z 5 cm skoczyła do 5,5cm, lewy przedsionek z 3,6 cm na 4,1cm. Co może być tego przyczyną? Czy nalezy coś z tym robić?  Badanie w 2020 robiłem z powodu odczuwania skurczy dodatkowych serca i lekkiego okresowego pobolewania z lewej strony klatki piersiowej.