Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Echo serca - interpretacja wyniku

Gość Ula2078

Rekomendowane odpowiedzi

Zastawki bez zmian morfologicznych i bez zaburzeń czynnościowych ( śladowa- fizjologiczna fala zwrotna przez zastawkę mitralną). Prawidłowy profil przepływu przez zastawkę pnia płucnego- prędkość 1,2m/s, czas akceleracji 110ms- bez cech podwyższonego ciśnienia w naczyniach płucnych. Wielkość jam serca prawidłowa. Grubość mięśnia lewej komory prawidłowa. Nieco hyperkinetyczna czynność skurczowa lewej komory, frakcja wyrzutowa 75%. Prawidłowa funkcja rozkurczowa lewej komory- E/A 1,4 DT-150ms. Czynność skurczowa prawej komory prawidłowa. Żyła główna dolna prawidłowej szerokości z prawidłową podatnością oddechową. Przegrody wewnątrzsercowe bez zmian anatomicznych i bez nieprawidłowych przepływów. Szerokość aorty wstępującej i pnia płucnego w normie. Osierdzie bez zmian. LK-44mm(LAX) LK-43mm(4CH) PK-27mm(LAX) PK-35mm(4CH) LP-33mm(LAX) LP-38x39mm(4CH) PP-36x40mm(4CH) przegroda mk-8mm ściana tylna-8mm Ao wt-24mm pien pl-15mm Żgd-17mm.

Proszę o pomoc w interpretacji wyniku. 

Rozumiem. Mialam robione EKG, generalnie wyszła mi tachykardia. Dostałam jeszcze skierowanie na EKG wysiłkowe, bo dosyć dużo ćwiczę i często odczuwalna dolegliwości typu duszno, ból w klatce czy słabo. Moje pytanie - czy podczas tego badania mogą wyjść jakieś nieprawidłowości?

Nie miałam nigdy ekg wysiłkowego, ale samo ekg ujawnia zaburzenia rytmu serca. Może za mało wody pijesz, odwadniasz się przez intensywne ćwiczenia albo picie napojów z kofeiną (czarna herbata, kawa, cola)? Może masz niedobry potasu albo magnezu? Trzeba sprawdzić ich poziom we krwi.