Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Alkohol i papierosy po zapaleniu mięśnia sercowego

Gość XyZ

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Mam kilka pytań do osób które przebyly Zapalenie Mięśnia sercowego. U mnie wszystko sie zaczelo pod koniec stycznia. W nocy miałem ostry ból klatki.. Z rana pojechalem na pogotowie i wysłano mnie do szpitala, tam zrobili mi Ekg- które nie było w normie, potem echo serca, przeswietlenie glowy,klatki pierdwiowej( te badania wyszly dobre) i badania krwi, mialem przyspieszone Ob, i rozne inne pierdoly ktore sa odpowiedzialne za zapalenie miesnia sercowego. Zostalem w szpitalu na 6 dni, porobili mi tam duzo badan i wypuscili do domu.Dodam ze bol w klatce trwal okolo 12h~ takze krotko.Po powrocie do domu mialem zwolnienie ze szkoly na 2 tyg wiec lezalem w domu i odpoczywalem, Przez miesiac bralem Majamil. Po ok. 3 tygodniach od wyjscia ze szpitala mialem robione badania krwi, Ob i wszystkie inne odpowiedzialne za Zapalenie miesnia sercowego wrocily do normy, mialem takze robione Ekg, ktore takze jest normalne juz. Czuje sie bardzo dobrze, fakt czasami czuje jak by mnie cos kulo w sercu czy klatce piersiowej, ale mysle ze sa to bole nerwicowe, bo przez to co sie naczytalemn na roznych forach, strasznie sie przestraszylem tej choroby :S Czy ktos z was przechodzil tą chorobe??Ile czasu ja leczyliscie ?? Czy wrociliscie po niej w pelni do zdrowia?? Hmm doktor w szpitalu powiedziala ze min. miesiac nie uprawiac rzadnego sportu. gdy po 3 tyg. bylem na wizycie u kardiologa, on tez zalecil jeszce przez miesiac sie oszczedzac.. Staram sie oszczedzac, ale czasem musze podbiec troche na autobus, czy jade z kolegami pograc w kregle/bilard.. Ostatnio czasem wyskakuje se na jakies piwko, papieroska, czy to bardzo nie wskazane, czy jzu po 2 miesiacach od choroby moge uzywac uzywek ?? Wie ktos, czy ta choroba zawsze zostawia jakis slad na sercu?? Bo w szpitalu Echo mialem bardzo dobre, wszystko w normie Zadnycjh przezutow na serce. Jak myslicie kiedy bede mogl pograc ze znajomymi w siatke, przejsc sie na basen czy troche pobiegac?? Piszcie, jak u ws przebiegala ta choroba i jak sie teraz czujecie, Z gory dzieki za pomoc !
No wiem ze nie powinienem ;/ ale czasem jakos tak samo z siebie sie chce :)Hmm wydaje mi sie ze zapalenie nie wyrządzilo zadnych szkod, wszystkie badania byly pozytywne, tylko ekg i z krwi wyniki byly podwyzszone, za tydzien mam kontrol, mam nadzieje ze bedzie ok :)
Gość stracatella
Jak się chce to poco pytasz, mówię jak jest - jeśli teraz nie przestaniesz palić będziesz tego załował najdalej za 5 lat. Zdrowy człowiek może sobie gdybać czy będzie miał szczęście i znajdzie się w tych kilku procentach którym palenie uszło, ale ty możesz mieć pewność że ten zaszczyt nie będzie twoim udziałem... przykro mi, to są fakty. Wierz mi że przeczytałam duzo na ten temat bo też miałam diagnozę zapalenie mięśnia sercowego - z przykroscią rzuciłam palenie... pozdrawiam s.
Gość Hela 754
Witaj XyZ. Z tego co napisałeś wynika, że u ciebie zapalenie mięśnia sercowego miało łagodny przebieg no i tak krótko leżałeś w szpitalu, bo tylko 6 dni, że aż trudno uwierzyć, że to było zapalenie ., ale w to nie wnikam. Ja przeszłam dwukrotnie zapalenie mięśnia sercowego, ale byłam długo leczona w szpitalu bo 2do 3 miesięcy.Po drugim zapaleniu moje serce długo nie mogło się zregenerować , bo trwało to około 2 lat. Obecnie mam wadę zastawki mitralnej, no i jestem już po operacji by- passów. Jeśli chodzi o uszkodzenia serca po zapaleniu , to mogę się ujawnić dopiero po jakimś czasie. Uważam, że należy się stosować do zaleceń lekarza po takiej chorobie.Pozdrawiam
Gość Hela 754
Witaj Asia. Jest mi ogromnie przykro z powodu twojego brata i wiem co przezywasz .Miałam taki sam przypadek z moim mężem 9 lat temu , ale on miał wtedy 60 lat.Był w śpiączce 3 miesiące i już się nie obudził. To wszystko zależy od tego, czy jego mózg został uszkodzony, czy nie. Przez cały czas mieliśmy nadzieję, że lekarze się mylą, że jest jakaś szansa na to ,że się obudzi mimo, że nie dawali mu na to szans , że z każdym dniem te szanse maleją. Z twoim bratem nie musi być tak samo i musisz mieć nadzieję cuda tez się zdarzają i ludzie budzą się po kilku latach śpiączki. Pozdrawiam
stracatella, tez wlasnie wczoraj troche poczytalem, i masz racje papierosom mowie nie ;/ Hela 754, z tego co mi wiadomo, poprostu lekarze na podstawie Ekg,badan krwi podejrzewali zapalenie miesnia sercoweog i w tym kierunku yblem leczony. Najprawdopodobniej było to lekkie zapalenie ;/ Mam taka nadzieje ... :)

miałem zapelenie miesnia serocwego na poczatku wrzenia w szpitalu byłem 7 dni leczony antybiotkykiem, od tego czasu nie uprawiam sportu lecz pale papierosy i pije troche alkoholu wiem ze nie powinienem ale pokusa jest wieksza czy po jakims czasie bede mogł bez obawy palic czy bedzie to do konca zycia dodam ze miałem 2 tygodnie temu robione echo ekg i badania krwi wszystko w 100% normie