Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Szum w uszach, drgawki i wysoki puls przy wypadaniu płatka mitralnego

Gość ociecl

Rekomendowane odpowiedzi

Jakieś 4 lata temu okazało się że mam wadę serca - wypadanie tylniego płatka mitralnego.. do tej pory nie odczuwałam żadnych obiawów...miesiąc temu robiłam UKG wyniki potwierdził wszystko sprzed 4 lat zadnej poprawy zadnego pogorszenia.. dwa tygodnie temu dostałam wysokie ciśnienie ok 168 na 110, puls 110, towarzył temu szum w uszach oraz drgawki.. lekarz zrobił EKG i to by było na tyle..zalecił jedynie propranolol...od tamtej pory brałam 1 tabletke propranolu dziennie, szum w uszach jest dość często, czasem drgawki.. dzisiaj musialam wziąść dwie tabletki, cisnienie jest strasznie nieregularne, mam silny kaszel ktoremu towarzyszy bol w klatce, do tego dochodzi przemeczenie..czy spotkal sie ktos z podobnymi objawami?
Gość Wojtek83
Mam tą sama wade i dokładnie takie objawy o których piszesz. Czasami tak to juz jest że dolegliwości są, pojawija się, znikają zamieniając się na inne lub też nie występują. Bardzo często ten szum w uszach pojawia się nasilony nagle albo z rana kiedy się budze, a ból w klatce piersiowej, ścisk, uczucie dławienia, które nasila wysiłek lub jakieś ruchy to norma. Pojawienie się ataków paniki napewno znacznie nasila te objawy i w moim przypadku kardiolog przypisał mi płyn na uspokojenie nerwów który mi pomógł. Twoje skoki ciśnienia i pulsu świadczą że twój układ nerwowy dał się sprowokować własnie tą wada. Jeżeli po dłuższym czasie stosowania leków ból w klatce się utzrymują trzeba z kardiologiem porozmawiac o zastosowaniu czegoś innego. Ja np. od dluższego czasu stosuje Betaloc zok to bóle znacznie ustąpiły. Rok temu kiedy u mnie to wykryto przez pierwsze sześć miesięcy nie mogłem chodzić bo nie miałem siły i te zmęcznie nawet po 10 godzinach snu.
wez sobie zrob badanka krwi jak bedzie cos ponad norme to walcz z tym zeby usyskac jak najbardziej optymalny wynik:) i sie wszystko unormuje a jesli wyniki badan sa spoko to tylko twoja wyobraznia i bedziesz musiala sie do tego przyzwyczaic :) u mnie tak sie zaczelo od watroby mialem zniszczona przez antybiotyki heh,,,,do tego lęki strach przed niewiadomym smiercia itp itp cisnienie najwyzsze to 180/100 (najbardziej dobra wersja ciagle szukam u siebie przyczyny od roku az do teraz dziwnie mam podniesiona bilirubine od przekraczania zalecanych dziennych dawek suplemantow wit a itp do tego doszyly leki n a nadcisnienie odstawilem wszystko jem duzo wiecej bo schudlem bardzo musze odregenerowac watrobkę całą:) ) zaburzenia widzenia mialem slabosci zawroty itp zawsze bylem zdrowy choc cisnienie zawsze mielame lekko ponad norme .Zamierzam odregenerowac watrobe wrocic do siebie odstawiac leki i wszystko wroci do normy czuje ze to potencjalnie odwracalny proces choc wydaje mi sie ze moje czestoskurcze ze stresu i tak dalej zostawia pietno juz na cale zycie WALCZ O SWOJE KOBIETKO I POWIEDZ FUCK OF CHOROBOM!JESTES MLODA NIC CI NIE POWINNO BYC pozdro elos :D
Gość Małgosia1990
Witajcie:) Ja też mam tą wadę dowiedziałam się o niej ponad pół roku temu.Muszę przyznać że nie mam niektórych objaw które wymieniliście.Mam tylko kołatania serca i taki dyskomfort w klatce piersiowej, często się również zdarza że moje serce biję bardzo szybko później jest taki moment jakby nie biło,czyli takie zawieszenie a później bije normalnym rytmem i tak na zmianę przez jakieś pól godziny czasami 3 godziny bywa też że dłużej,ale już się do tego przyzwyczaiłam i przestałam zwracać na to uwagę.Kardiolog powiedziała że mogę brać na to tylko magnez do końca życia i nic więcej się nie da z tym robić.