Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Gość Ula

Rekomendowane odpowiedzi

Już nie wiem co mam robić.Moim problemem jest tętno ok. 95-100.Dostawałam różne leki i nic.Ostatnio biorę propranolol, ale efekt jest taki że ciśnienie spada do 100/60 a tętno niemal wcale tj do 85-90/min.Nie mogę wziąć więcej propranololu bo ciśnienie mi spadnie do zera.Może ktoś wie jak obniżyć tętno bez obniżania ciśnienia?????
Witaj pRopranolol jest lekiem obnizajacym tetno a rownoczesnie obniza cisnienie. wiem poniewaz sama go zazywam od wielu lat.U mnie to jest tak, ze kiedy tetno mam powyzej 80/min. i odczuwam to biore 10mg i czekam na pozytywny skutek. Z reguly zwalnia tetno jednakze bywa, ze musze wziac jeszcze nastepne 10mg i jest ok.SPoradyczne przypadki zmuszaja mnie do zazycia nawet 40mg(przy czestoskurczach o tetnie 160/min.Odnosnie cisnienia.Moje cisnienie waha sie w granicach od 120/80 do 90/65 i nie odczuwam jego spadku i wiem ze twoje 100/60 miwsci sie w normie o ile nie przedawkujesz leku.Jezeli bierzesz dawki wysokie to moze znacznie obnizyc cisnienie.Najlepiej jednak bedzie jak skonsultujesz to z lekarzem.Ja analizuje to wylacznie z wlasnego doswiadczenia ale naprawde cisnienie100/60 to nic groznego.prawidlowe tetno to 50-80/min. Pozdrawiam.
czesc dziewczyny tez od nie dawna mam problemy z tetnem i uczuciem dziwnych dusznosci moje tetno to 76-92 cisnienie w normie 100/70 120/65..biore aspargin ekg ok propranolol 10g..mam takie dziwne uczucie ze nie moge zaciagnac powietrza lekarz twierdzi ze to na tle nerwowym, jak myslicie..pozdrawiam