Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Czy bezsenność i łomotanie serca to objaw nadciśnienia? Prosze o porade i pomoc..

Gość Pavel

Rekomendowane odpowiedzi

Dzien dobry. OD pewnego momentu nie czulem sie najlepiej, chodziłem osłabiony (jakby bez energii) ociężały i serce waliło mi szybko przy nawet małym wysiłku. Do tego doszły problemy ze spaniem. Bywaly noce ze nie moglem zmruzyc oka i przelezalem do rana z szybkim biciem serca na dodatek. Rano po takiej nocy czlowiek czul sie fatalnie ale w pracy sie jakos rozruszalem. Nastepna noc ledwo ledwo przespalem. I przyszla kolejna bezsenna noc. Zaczalem szukac przyczyne co mi jest, nie szedlem do lekarza bo zwalalem na jakies przeciazenie organizmu czy po prostu słabsze dni. I w nocy gdy znow puls mi przeszkadzal serce bilo szybko a ja nie mogłem zasnąć to postanowiłem zmierzyć ciśnienie i wyszło 190/113 i puls 135. Nastepny pomiar zrobilem o 4 w nocy i bylo 167/115, serce dalej łomotało. Rano ciśnienie sie nieco obnizylo 170/99 ale bylem po kolejnej nieprzespanej nocy. I mam pytanie czy te bezsenne noce i wysoki puls moze byc objawem nadcisnienia? Kiedys leczylem nadcisnienie ale przestalem bo sie ladnie obnizylo po lekach. I jakies 3 lata nie brałem leków, cisnienie bylo w miare pozniej wiec nie potrzebowalem leków. Pojutrze jestem umowiony na teleporade z lekarzem  i pewnie dostane jakis leki na nadcisnienie. Ale czy po nich w koncu bede mogl spac? I czy puls w koncu sie obnizy? Miał ktos podobne objawy przy nadcisnieniu, czyli wysoki puls i bezsennosc? I jak sobie z nimi poradziliscie jak mieliscie? Prosze o pomoc i porade. Pozdrawiam serdecznie.