Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Kołatanie serca, paraliż i drętwienie w czasie snu

Gość Mirage

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Nie jestem pełnoletnia, więc nie mam wyboru kiedy chcą mnie zaciągnąć do lekarza. Ale mam pytanie zanim to zrobią :) W ciągu dnia poczułam się dziwnie zmęczona i postanowiłam się zdrzemnąć. Kiedy zasypiałam poczułam bardzo moce bicie serca. Kiedy chciałam usiąść, stwierdziłam, że nie mogę się poruszać, ani nawet otworzyć ust. Po kilku (kilkunastu?) sekundach takie *odrętwienie* minęło i wszystko się uspokoiło, ale mniej więcej 45 minut później coś takiego powtórzyło się. Dodam, że w nocy nie miałam takich objawów, nigdy nie leczyłam się na serce, czasami czuje tylko odrobinę szybsze bicie bez powodu, mam lekką nadwagę (mniej niż 5 kg) i sporo stresu w szkole. Czy mam się czymś takim martwić i dać zaciągnąć do specjalisty??
Witaj Mirage! Mam podobne problemy do twoich, jeżeli chodzi o te odrętwienia i szybkie bicie serca. Rok temu zrobiłem wszystkie badania związane z sercem no i lekarz powiedział że oprócz kołatania serca (tachykardia) i szybkiego bicia w niektórych sytuacjach np. w czasie stresu wszystko jest wporządku. Zalecił ćwiczenia dużo ruchu i zdrowe odżywianie. Jednak z tym przestrzeganiem zaleceń lekarza jest u mnie do dzisiaj różnie, bo nie wszystko jest takie proste. A te odrętwienia pojawiają się u mnie dosyć często od paru miesięcy zarówno w nocy jak i w dzień podczas snu. Jest to w moim przypadku dość nieprzyjemne uczucie, zwłaszcza w nocy, gdyż mam takie wrażenie jakbym dusił sie i chciał nabrać w tym momencie powietrza, ale niestety nie mogę otworzyć ust, ani poruszać ręką ani nogą coś okropnego, całkowity paraliż. Trwa to około minuty może dłużej a potem odzyskuję sprawność na całym ciałem i wtedy czuję jak mi serce wali tak mocno jakby chciało wyrwać się z piersi. Niedawno na tej właśnie stronie tylko na innym forum dowiedziałem się że to może byc *paraliż senny*, no i rzeczywiście po zapoznaniu się dokładnie z tym terminem znalazłem dużo podobieństw do moich związanych z tym odrętwieniem w nocy i w dzień podczas snu. Zresztą jak wpiszesz w googlach te hasło będzie tego mnóstwo i mozesz sobie o tym poczytać, czy masz podobne objawy do tych związanych z paraliżem sennym. Tak naprawdę sam nie wiem do końca co to dokładnie jest tylko przypuszczam że to ma związek z paraliżem sennym. Najlepiej jakbyś poszła jednak do lekarza i powiedziała o tym co ci dolega, bo wtedy może dostaniesz jakieś dobre tabletki od nerwów i do serca, bo możliwe że taki stan związany jest z nerwicą i stresem a także z przemęczeniem.