Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Wysokie ciśnienie, słaba koncentracja i utrata świadomości

Gość Gostek

Rekomendowane odpowiedzi

Mam 15lat i niepokojący problem. Rok temu bytłem u neurologa w zwiazku z moim problemem, którym są utraty świadomości i słaba koncentracja (lekarz stwierdził że to nic poważnego i z wiekiem minie) Niepokoi mnie jednak wysokie ciśnienie dochodzące czasami do 160/90 i puls przewaznie powyzej 100. Może to być spowodowane moją nerwową naturą?? Jestem dość szczupły i mam bardzo dobrą przemiane materii, serce bije równo i dość mocno. Najlepsze samopoczucie mam bo długim śnie, częstpo odczuwam senność w dzień. Najgorczą koncentrację mam w pomieszczeniach mocno oświetlonych, gdzie długo jestem w jednej pozycji. Czasami mam krótkie napady lęku.
Gość Hela 754
Witaj Gostek. Czy twoi rodzice wiedzą o twoich problemach z ciśnieniem? przecież ty masz 15lat. Ja uważam, że wizyta u lekarza rodzinnego i kardiologa pomoże ci się uporać z problemem. Jak na twój wiek ciśnienie jest stanowczo za wysokie i powinno być odpowiednio leczone.Sądzę, że będziesz skierowany na badania kardiologiczne, aby poznać przyczynę twoje go ciśnienia.Pozdrawiam
najbardziej pożądane ciśnienie wyjściowe to 120/80 ale mogą być rozbieżności przy czym 140./90 to granica której w/g lekarzy nie powinno się przekraczać - ale wszystko zależy od trybu życia ,każdy człowiek jest inny (pod względem ciśnienia również )....a ty masz za niskie czy za wysokie ?
młody- pij herbate ciepłą ze skrzypu polnego z sokiem z cytryny oraz jemiołę.Tak mała nadwyżka ciśnienia sama się wyrówna.Mam nadzieję,że nie ćwiczysz na siłowni.Ćwiczenia siłowe mogą podwyższać ciśnienie.Gimnastykuj się codziennie,ćwicz na rowerku...czy co tam lubisz,ale żadnego maratonu pompek czy hantli,czyli wykańczających ćwiczeń ,po których może ciśnienie skoczyć.
Ewka ja też nie jestem lekarzem ,ale tak na zdrowy rozum nie można zawsze mieć 120/80 . Uczniowie przychodzą do gabinetu lekarskiego zmierzyć ciśnienie np. po klasówce, po odpowiedzi ustnej , po jakim innym stresie i wtedy ciśnienie nigdy nie będzie to właśnie książkowe to wcale nie znaczy , że jest nadciśnienie mając 130/80.Jest jakaś psychoza ,że do dobre ciśnienie jest gwarancją zdrowia a tak wcale niestety nie jest.Znam wiele osób w bardzo sędziwym wieku z nadciśnieniem , którzy cieszą się dobrym zdrowiem oraz osoby z niskim ciśnieniem a mają kłopoty z sercem a nawet po zawałach .