Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Gwałtowne zwolnienie pracy serca podczas wysiłku

Gość taki jeden

Rekomendowane odpowiedzi

Gość taki jeden
Witam, od wielu lat uprawiam dosyć intensywnie różne sporty, nie biorę żadnych odżywek ani niczego takiego... ostatnio podczas treningu postanowiłem zmierzyć sobie tętno (zwykle mam dosyć wysokie) i wyszło mi ok 160/s. poćwiczyłem jeszcze chwilę i czuję, że robi mi sie jakoś tak dziwnie, ale w miarę fajnie ;] położyłem rękę na sercu i nic nie czuję... *trochę* sie przestraszyłem ale po chwili poczułem jakieś uderzenie... generalnie serce biło mi dosyć słabo, zrobiłem się blady i ściskało mnie za mostkiem... czy to normalny stan przed omdleniem z wysiłku? czy może jeszcze chwila i serce w ogóle by mi stanęło? szczerze mówiąc nie był to pierwszy raz, ale zawsze byłem z siebie zadowolony że tak ostro trenuje i nigdy nie mierzyłem sobie tętna.
Gość Hela 754
Witaj .Człowieku, czy ty potrafisz myśleć logicznie, czy tylko dbasz o tężyznę fizyczną? Z tego co piszesz uprawiasz sporty na własną rękę bez instruktora, czy trenera i jesteś z tego dumny, bo zmęczyłeś swoje serce, które nie może podołać tym wysiłkom i daje ci sygnały, że coś jest nie tak. Uważam, że trzeba zająć się swoim zdrowiem, a przynajmniej skonsultować to z kardiologiem. Pozdrawiam
Gość taki jeden
czytamy ze zrozumieniem... do tej pory nie zdawałem sobie sprawy z tego, że serce pracuje mi jakoś dziwnie... niektórzy lubią się porządnie zmęczyć, do granicy swoich możliwości (ale bez przekraczania jej) a w ogóle to nie wiem gdzie wyczytałaś, że trenuję bez instruktora... czasami z, czasami bez. prosiłbym raczej o rzeczowe odpowiedzi a nie pytania o to czy umiem myśleć logicznie...
Gość Hela 754
Witaj. Widzę, że poczułeś się urażony, ale z twoich wypowiedzi wynika, że nie jesteś sportowcem tylko amatorem skoro uprawiasz różny sport. Z drugiej strony, gdybyś ćwiczył pod pod kierunkiem instruktora, to on by nie dopuścił do takich sytuacji, żeby zawodnik prawie stracił przytomność pod wpływem wysiłku. Nie wiem czy zdajesz sobie sprawę z takich sygnałów twojego serca, które opisywałeś bladość, bóle za mostkiem, bo to może sugerować chorobę wieńcową, ale to może ocenić lekarz.Wiesz chyba czym może się skończyć w takim przypadku przeciążenie serca., skoro zdarzało się to nie jeden raz, a ty z tego jesteś dumny........Pozdrawiam
Hela nie przesadzaj, jak człowiek młody to wieńcówka mało prawdopodobna a pozatym skoro dotąd było ok to dlaczego miał przesadnie uważać - doprowadzanie bicia serca do 160 uderzeń na minutę nie jest żadną przesadą. Idź chłopie do kardiologa - zupełnie spokojnie i zadaj mu to pytanie. Bez badań nie ma jak ot poprostu wiedzieć. Jako laik sporo czytający wiem ze w pewnych sytuacjach może się tak zdarzyc u sportowców - jest to mechanizm obronny organizmu. A lekarz pewnie to zweryfikuje badaniami - typu echo i holter oraz ekg. pozdrawiam
Gość Hela 754
Wieńcówka może się zdarzyć i w młodym wieku ;ixi; W czasie mojego pobytu w klinice 18-latek leżał z zawałem. Wejdż na inne wątki i poczytaj na ten temat. Cały czas chodzi o to, aby ten młody człowiek poszedł do lekarza i zrobił badania. Pozdrawiam
Gość taki jeden
ok dzięki za odpowiedzi. jeśli to ma jakieś znaczenie to może uściślę, mam prawie 24 lata, przez jakieś 8 lat trenowałem karate (pod okiem instruktora), teraz mam małą przerwę, a bieganie itp. to już amatorsko. trener uczy wg. starej szkoły, czyli im mocniej tym lepiej. swoją drogą, zawodowi sportowcy chyba też trenują w ten sposób... ale może rzeczywiście najlepiej będzie iść do lekarza.