Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Acenocumarol i wskaźnik INR

Gość Zofia

Rekomendowane odpowiedzi

Jest taki program do badania interakcji leków /może też są inne / http://bil.aptek.pl/servlet/interakcje/list?nbll=6331012&act=del wybierać właściwe leki i dalej .. Lek 1Lek 2 PolocardISTOTNA PolocardPlavixISTOTNA Wyniki sprawdzenia interakcji Sprawdzane leki: - Acenocumarol WZF - Plavix - Polocard INTERPRETACJA WYNIKÓW - OPIS RODZAJU INTERAKCJI W badanej grupie leków wystąpiły interakcje. Zalecamy skonsultowanie się z lekarzem, który przepisał leki! Moc interakcji PlavixISTOTNAZwiększone ryzyko krwawienia. Nasilenie działania acenokumarolu. Zwiększone ryzyko krwawień. Zwiększone ryzyko krwawienia. Zalecane zastąpienie klopidogrelu dipiry

Gość joanna313

Witam serdecznie, Przeszukałam już kilka forów odnośnie dawkowania acenocumarolu, ale niestety nic nie znalazłam co by rozwiało moje wątpliwości. Zaniepokoiła mnie opinia lekarza, który po konsultacji wyniku IRN (dość niski - 1,2) nie kazał zmienić dawkowania a kazał zmienić dietę... Do tej pory babcia zażywała kolejno jeden dzień - 1/2 tab, drugi dzień 1/2 tab i trzeci dzień 1/4 tab. Martwi mnie ten niski IRN i zastanawiam się czy przy takim wskaźniku nie powinna zmienić dawkowania. Co o tym sądzicie? Może jest ktoś zna się na rzeczy i podsunie jakąś radę. Bardzo proszę o pomoc. Pozdrawiam serdecznie, Asia

Hej odnosnie dawkowania to najpierw zobacz na wypisach ze szpitali jaki ma byc INR u babci bo te wartosc co podajesz to ma Zdrowy czlowiek a ten ktory ma cos z sercem to musi utrzymywac INR od 2,5 do 3,5 a dawkowanie dobeira sie indywidalnie bo kazdy organizm jest inny i trzeba duzo czsu aby unormowac INR tylko w wypadku twojej babci czeski film a jest to bardzo wazna rzecz bo ten INR bo to jest rozrzedzenie krwi i jak jest rzadka to fajnie krazy w organizmie i nie powinno byc zakrzepow bo jest rzadka krew a odnosnie zarzywania acenokumarolu to jest to sprawa indywidalna kazdy organizm jest inny pisz jak masz pytania hej

Jeśli porady lekarza nie dają pożądanego rezultatu, trzeba zmienić lekarza. Po prostu. I nie ma się co tu kierować *lojalnością*, bo najważniejsze jest zdrowie. Aceno zażywałem trzy lata, słuchałem lekarzy, czytałem o tym leku i jedną z najważniejszych rzeczy, którą trzeba wiedzieć, jest to, że to nie nasze życie ma się wokół niego obracać, tylko on ma się do naszego życia dostosować. Innymi słowy - jeśli dana dawka aceno nie daje nam pożądanego poziomu INR, trzeba zmienić dawkę. To jest zasada działania tego leku. Lekarz, który przy uporczywie zbyt niskim (lub zbyt wysokim) poziomie INR zrzuca wszystko na dietę czy styl życia, nie wie po prostu, że to jest lek wysoce zindywidualizowany i wręcz zaprojektowany po to, by dawka była dostosowywalna do pacjenta (stąd rowki do przełamywania na tabletce). Pamiętam swoje wahania INR; zwłaszcza wahania w dół, poniżej zalecanego poziomu 2.0, wywoływały u mnie wizje skrzepu na zastawce i nieuniknionej reoperacji, czy wręcz śmierci z powodu zatoru... Na szczęście teraz wiem, że chwilowy spadek poziomu INR to nie koniec świata. Cytat z artykułu kardiologów japońskich: *the intensity of anticoagulation is optimal when the PT-INR is 1.8-2.0 for patients with bileaflet valve in the mitral position, and is 1.6-1.8 in the aortic position* Po naszemu: *działanie przeciwzakrzepowe jest optymalne, kiedy INR wynosi 1.8-2.0 dla pacjentów z zastawką dwupłatkową w pozycji mitralnej, i 1.6-1.8 w pozycji aortalnej* http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10935402 Teraz, kiedy INR spada mi poniżej 2.0, po prostu zwiększam dawkę, tak, aby w ciągu kilku dni się podniósł. I tyle. Koniec z wizjami zakrzepów, ze strachem, bezsennością. UWAGA: Nie chodzi mi o to, by zalecany w Polsce poziom minimalny 2.0 negować, tylko o to, by jeśli chwilowo INR nam się wahnie w dół, nie bać się od razu o życie.

Mam 44 lat i jestem po dwoch zawalach( obydwa listopad 2012). Mam wszczepione 7 stentow. Biore i polocard i warfin. Ktory ma utrzynywac sie w granicach 2-3. Wczoraj byl 1,7. Po zawalach przeszlam szkole dawkowania warfinu. Ja zawsze jesli mi spada dokladam 10% tygodniowej dawki leku. Dodatkowo biore efient. Avedol. Piramil. Encorton.tulip. Imuran. Dodam ze mam zaspol antyfosfolipidowy(zakrzepica). Pozdrawiam cieplutko :-)

Witam zdecydowanie polecam INRatio2, analizator do kontroli INR w domu. sam go używam, jestem zadowolony i nieuzależniony od laboratorium. Kupiłem analizator w firmie RedMed, wysyłają kurierem, nie trzeba nigdzie wyjeżdżać. Obecnie mają promocję a dodatkowo, system poleć znajomemu a dostaniesz za polecenie 12 pasków do INR. Tak więc jeśli kupisz poleć mnie. Piotr Szafrański ;) PS Dla zainteresowanych podaję informację jak uzyskać dofinansowanie na zakup INRatio2, tylko na telefon. 6.0-8-1.7-5.5-5.5

Witam. Mam 42 lata. W kwietniu br przeszedłem operacje Bentala - sztuczna aorta wstepujaca i zastawka aortalna mechaniczna 2 platkowa. Zazywam Sintrom w dawkach 3 mg, 4 mg czyli jeden dzien 3/4 tabletki, kolejny dzien cala tabletka. Mam nieraz krwawienia z nosa, czy siniaki na rekach ale INR badam co 2 tygodnie i utrzymuje mi sie pomiedzy 2,0 a 3,5. Mam do Was inne pytanie, ktore jest dla nas istotne a ktore mnie niepokoi. Nie wiem czy slyszeliście o tym ale kilka miesiecy temu cukrzycy mieli problem z zakupieniem dawki leku jaki brali a jaki byl im niezbedny do zycia. Nie bede pisal nazwy tego leku ale oficjalnie dystrybutor na nasz kraj go o polowe zmniejszyl bo ponoć podejrzewali ze ludzie go wywoża za granice gdzie jest drozszy. I tak zrobili cukrzykom pieklo. I teraz zastanawialiście sie co by sie stalo gdyby zabraklo dlanas sintromu, warfinu itp, Juz nawet nie w tak skrajnym przypadku ale np. podczas podrozy zagranicznej. No mozliwosci moze byc wiele. Moje pytanie brzmi: Zabraklo mi sintromu, nie mam innego leku na krzepliwośc przy sobie. Czym moge zastapić sintrom by utrzymac wskaźnik krzepliwości przez np. 3-4 dni na odpowiednim poziomie?. Pytam seriio nie jest to glupi żart. Lekarz mi nie odpowiedzial A ja chcialbym wiedziec co zrobic w tak skrajnym przypadku? Wy chyba tez a roznie moze sie w życiu zdarzyc

W lutym br. przeszedłem operację wymiany zastawki aorty na mechaniczną zastawka model: masters jude. Od operacji jestem na warfinie, krew badam w laboratorium. Zalecana dawka jeden lekarz 2,5-3,5 inny kardiolog 2,0-3,5 oczywiście bardziej odpowiada mi 2,0-3,5 daletego że większa tolerancja od 2 do 3,5. Dawkę warfinu ustaliłem sobie sam, ponieważ zauważyłem że mój lekarz rodzinny nie miał zbyt pojecia o tym, wywnioskowałem to po tym że wiedząc że mam zastawkę mechaniczną sztuczną ( mając przed sobą wypis ze szpitala) chciał mi odstawic warfin po pół roku :) teraz biorę następujące dawki: od niedzieli 9mg., 6mg., 7,5mg., 6mg., 7,5mg.,6mg., 7,5mg.. INR utrzymuje mi się na poziomie 2,6-3,3 oczywiście niedawno wróciłem z wakacji i troszkę przesadziłem z alkoholem i po badaniach wynik 4,27! Pominołem wtedy jedną dawkę i po tygodniu już był 2,55. Nie zmienia to faktu że podjołem decyzję o zakupie aparatu do do pomiaru INR, wyjeżdzam do pracy za granicę i nie będe miał czasu na bieganie po labach ! JAKI POLECACIE? SŁYSZAŁEM ŻE NIEKTÓRE MODELE JUŻ MAJĄ PASKI PAKOWANE W FOLIE ODDZIELNIIE I SIĘ NIE MARNUJĄ ? PROSZĘ O ODPOWIEDZ POZDRAWIAM CYKAJĄCYCH :)

Gość grzegorzS

Witam. jestem ponad dwa lata po wymianie zastawy aortalnej. Jem aceno po 10mg i mam inr max 2.3 do 2.5. Ostatnio zmierzyłem inr i wyszło 1.4. Zwiększyłem aceno do 12mg. Jak czytam dawki 3-4mg to się zastanawiam po pierwsze czemu nie zwiększycie dawki jeśli macie za niski inr a po drugie czemu mój org tak słabo odczuwa aceno? mam 35lat

Mąż 2 lata brał acenoo ze względu na niski INR co się póżniej okazła nie prawda zmieniono mu w szpitalu na warfin i inr przez 2 dni spadło do 1,1 wczoraj wrócono do aceno i dziś miał 1,2 bardo się boje czy coś się nie wydarzy i czy nie będzie miał problemu ,Czy ktoś miał podobną sytuację i jego organizm nie przyjął warfinu a póżniej wrócił do aceno Mąż ma zastawkę i jest po udarze. .

Gość GUSIA30AGAA

Witaj JANINKA Sama w tej kwestii nie wiele mogę powiedzieć, ponieważ od ponad roku jestem na leku warfin i nigdy nie miałam problemów z wskaźnikiem INR. Jednak w piątek 24 lutego pierwszy raz w życiu przestraszyłam się nie na żarty kiedy mój wynik wyniósł 1,00. Niezwłocznie szpital, ponowne badanie które potwierdziło prawie ten sam wynik (1.02) recepta na zastrzyki clexane ,10mg warfin i codzienne badanie INR które sobie skacze jak nigdy. W niedzielę 1,33, w poniedziałek 1,59 dziś już 1,46 pomimo tych samych dawek leku i ściśle przestrzeganej diety. Mimo wszystko dążę do poprawy wyniku z całych sił, bo zdaję sobie sobie sprawę że jest to niebezpieczne. Przy tak niskim wyniku INR powinni zaproponować mężowi zastrzyki przeciwzakrzepowe, aż do czasu poprawy. Pozdrawiam i proszę dać znać koniecznie jakie leczenie wdrożyli Pani mężowi . Zdrówka przede wszystkim życzę. Aga

Przedostatni wpis z 2017, więc podnoszę temat do 2021. 🙂 Niby wszystko jasne, bo mamy wskazania do zażywania leków i stosowania diety. Wiemy, że niskie Inr to krew zagęszczona, wysokie Inr to krew rozrzedzona. Wiemy też, że np. zielone warzywa bardzo krew zagęszczają. Może po latach praktyki przestrzegajcie zasad nawykowo, automatycznie. U mnie mija pół roku na acekumarolu i nadal czuję się niepewnie. Miałam już Inr powyżej 5 i odstawiałam lek na 2-3 dni, zmniejszałam dawkę. Miałam też ok. 1,40 i brałam więcej leku. Oczywiście odstawiałam produkty zagęszczające lub posiadałam te które rozrzedzają. Ciężka praca. Jak się jest na zwolnieniu, ma się na to czas. Jak rodzina nie duża to stosowanie swojej diety łatwiejsze. A co jak się wraca do pracy i wchodzi na tryb ,, na szybko"? A jeśli jest jeszcze dieta na cholesterol, refluks? Inne? Wiem, jak trzeba to się da radę. 🙂 Mimo wszystko przydałoby mi się wsparcie. Zwłaszcza co do ,,mocy" produktów. Mam ściągawkę, czyt. strony z produktami i zawartością wit. K. Jednak problem jest taki, że wiele produktów w różnych artykułach ma jakby inną ocenę. Np. truskawki, albo są prawie neutralne, albo jako zagęszczające. Poza tym chcę ułatwić sobie dietkę i znaleźć produkty neutralne, najlepiej super zdrowe, które można mieć pod ręką, jako bazę na posiłek lub przekąskę. OWSIANKA. Wyczytałam, że na ma wpływu. Choć dorzucam pestki słonecznika i dyni. Tu już obawy. Dodaję już symbolicznie. Dziś zapytam Was o KAWĘ ZBOŻOWĄ i o OSTROPEST PLAMISTY. W kawie jest cykoria a ostropest plamisty jest zielony. ??? Nie mam informacji. Czy ktoś pomoże? Miłej niedzieli. 🙂