Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Acenocumarol i wskaźnik INR

Gość Zofia

Rekomendowane odpowiedzi

Mam mamę po zatorze płucnym. Bierze Acekumarol. Chciałabym kupić jej aparat InRatio 2 żeby mogła sama kontrolować wskaźnik INR bo ma bardzo duże jego skoki.żyły już się pochowały i do labolatorium też daleko. W związku z tym mam pytanie- czy starsza osoba da sobie radę z jego obsługą i czy można go kupić na raty, bo nie ukrywam że jednorazowo to duży wydatek. Pozdrawiam

Gość baska321

Witam moja babcia która ma 92 lata używa tego urządzenia inratio2, czasami jej pomagamy ale ogólnie sobie radzi sama, warunek musi umieć sobie poradzić z manualną obsługą, wg mnie jeśli jest w stanie obsługiwać tel kom. to sobie poradzi. cały proces badania polega na nakłuciu palca i naniesieniu kropli krwi na pasek i poczekanie na wynik. zdecydowanie polecam

Witam. Dzisiaj byłem na badaniu krwi.Wskażnik INR,który mnie bardzo zdziwił wyniósł 1.31.Jeszcze przed miesiącem miałem 2.14.Wskaznik INR u mnie powinien być w granicach 2.5-3.5,gdyż jestem po operacji wszczepienia zastawki i aorty wstępującej.Acenocumarol biorę w dawce 6mg naprzemiennie.Jednak teraz będę musiał trochę zmienić dawkowanie.Chciałbym sie doradzić,co niektórych bardziej doświadczonych ile w końcu brać tego aceno- aby wskoczyć na dawkę zalecana INR? Czy wpływ na INR mogła mieć sałatka jarzynowa,której przez ostatnie kilka dni spożywałem sporo,bo jak wiadomo jest tam i groszek i por? Przegladając forum zauważyłem,że przeważnie osoby zażywają nie więcej niż 4mg acenocumarolu.Ja też brałem kiedyś 3,3,4mg i zaczyna mnie to trochę niepokoić.Byc może został popełniony jakiś błąd w badaniach,albo jestem oszukiwany.?

Jestem juz przeszlo 10 lat po operacji wszczepienia sztucznej zastawki aortalnej przez 8 lat bylem na acecumarolu teraz na warfaryie i jest ok INR badam go wyrywkowo w przychoni i w domu Cauguchekiem i mam tak okolo 3,3 a Najlepiej nich tez odezwie sie weteran z szuczna zastawka KDZ pozdrawiam hej

Hej . szczegolowo ci nie powiem ile masz brac acecumarolu podaje ci tylko moj przypadek teraz biore Warfin 6.25 mg a aceemarolu bralem 3/4 tabletki wszystko zalezy od organizmu danego czlowieka tak ze Nie mozesz sie wzorowc na mnie tylko sam musisz poznac swoj organizm ile potrzebuje danego leku . Ja juz cos na ten temat wiem po sobie bo zyje juz ze sztuczna zastawka aortala przeszlo 10 lat . Jak masz pytania to pisz albo podaj dane ze skajpa to pogadamy hej pozdrawiam i zycze zdrowka

Mam pytanie, moja mama ma zastawkę serca i obecnie jest za granicą więc nie może zbadać sobie krzepliwości, a niestety prawdopodobnie mocno ją rozrzedziła bo ma krwotoki z nosa. Czy dobrze myślę że w tej sytuacji należy zmnięjszyć stawkę przyjmowanego Acocumarolu?

To ciekawe co piszecie.dziwne jest to,że lekarz przy próbie poprawy INR robi to i mu wychodzi za pierwszym razem.Wy natomiast tego nie potraficie choć niektórzy biorą acenocumarol naprawdę długi czas.Mnie lekarz powiedział ,że po pewnym czasie też będę mógł ustawiać sobie sam.Jednak coś dziwnego się dzieje z tym INR-em,bo jeszcze przed wakacjami brałem tego acenocumarolu ok. 1 tabletki,czyli ok.4mg.Teraz przy stopniowym zwiększaniu doszedłem już do dawki tabletek bardzo wysokiej,bo 1.5 tabl.,2 tabl.,1.5 tabl.,2 tabl. i tak naprzemiennie.jednak co mnie bardzo dziwi dawka INR-u jak by ciągle była za mała,bo nie może wskoczyć na dawkę zalecaną po operacji zastawki+aorty wst. między 2.5-3.5.Ostatnio robiłem i mi wyszło 1.31.To ile tego acenocumarolu mam brać,aż się sam boję,bo tak zwiększam i zwiększam a INR nie wskakuje na poziom.Czyż to nikomu nie wydaje się dziwne? Większość tu na forum pisze,że bierze ok.1 tabletki,bo acenocumarol zwiększa się zazwyczaj,lub zmniejsza o 25 mg.Bynajmniej w tych postach,które przejrzałem na temat INR-u.Pierwszy raz się spotykam z taką sytuacją i sie pytam czy mam zwiększać dalej i dalej i dalej czy też zmienić lek na inny,co wy tu forumowicze robicie w takich przypadkach?

Czesc. prosze niech sie odezwie KDZ lub Lzabela sa to osoby ktore bardzo duzo wiedza na temat acekumarolu czy tez warfaryny i jak sie czuja czy robia na biezacio ECHO serca Pozdr i Zycze zdrowka. Tez odpowiem cos bo juz jestem ze sztuczna zastawka aortalna przeszlo 10 lat

Cześć, biorę Sintrom od 23 lat. Obecnie mam 26 lat. Pierwszą operację (wstawienie zastawki mitralnej mechanicznej SJM 23mm) miałam w *88 roku. W październiku br. przeszłam drugą wymianę zastawki na SJM 25mm. Przez ostatnie lata brałam lek w granicach 1-2mg naprzemiennie codziennie wieczorem i wynik był w normie. Badałam się co 4-6 tyg, takie miałam zalecenie. Byłam 2 razy operowana w Instytucie Kardiologii w Aninie przez prof. Różańskiego (2 razy). Teraz po drugiej operacji uczę się dawkować od nowa. Lekarze na oddziale ustawili mi dawkowanie co głównie po 1mg, co jakiś czas 2mg. Niestety od od samego początku wynik mi strasznie skacze. W Listopadzie jeszcze utrzymywał się powyżej 2,2 INR ale od 13.12 wynik mam 1,8 :/ Jakiś cudem 21.12 wynik był 2,4 INR, zwiększyłam dawkę po 2mg i zbadałam krew aparatem Roche po 2 dniach i wynik był 1,8 INR i taki jest do dzisiaj :/ Aż poszłam do przychodni (mam stałe zlecenie na INR) aby sprawdzić czy mój aparat dobrze działa. Czekam na wynik. Na to wychodzi że muszę dawkę zwiększyć więc będę brała teraz po 3-4 mg. Nigdy większej dawki niż cała tabletk nie brałam od kąd biorę Sintrom. Mam nadzieję, że ustawię sobie schemat prawidłowego dawkowania jak to było kiedyś. Powiem szczerze, że strasznie mnie zaskoczyło jak nie którzy z Was biorą dziennie po 6-10 mg. Po pierwszej operacji żyłam i jadłam normalnie. Jadłam warzywa, owoce, piłam alkohol jak każda młoda osoba. Przez kilka dobrych lat tańczyłam, żyłam aktywanie. Dopiero od roku zaczęła zastawka wysiadać i musiałam mieć wymianę. Teraz też zamierzam żyć normalnie. Minęło 2 mce od operacji a ja funkcjonuję normalnie. Wracam do pracy. Jeżeli chodzi o antykoncepcję to moja kardiolog, która prowadziła mnie od pierwszej operacji, powiedziała, że nie ma przeciwskazań, tylko może zdarzyć się tak, że że częściej będę musiała robić INR. Tabletki brałam przez ponad 6 lat (wieczorem) i nic się nie działo. Jeżeli chodzi o ciążę to na dzień dzisiejszy lekarze mówią mi, że w związku z tym, iż Sintrom jest toksyczny dla płodu nie mogę mieć wpadki więc jak tylko się dowiem, ze jestem w ciąży muszę odstawić lek i w tedy być pod 24h kontrolą lekarską co za tym idzie czeka mnie szpital na ok 6mcy. W tedy w kroplówce heparyna. Moja dawna dr kardiolog mówiła, że ciąża normalnie jak u każdej kobiety tylko tyle że cesarka. Więc jak będzie okaże się. Na dzień dzisiejszy biorę Concor Co 25mg i Tritace. Pozdrawiam.

Gość Kasia 2506

Mój ojciec choruje na kardiomiopatie,ma migotanie przedsionków i obustracyjne przewlekłe zapalenie oskrzeli. Bierze warfin i polocard.Stąd moje pytanie:Po co te oba leki skoro mają te samo działanie (rozczieńczyć krew)? Ojcie ma bardzo silne skurcze po polocardzie,czy naprawde jest niezbędny skoro bierze również warfin? Czy według lekarzy(jeśli ktoś taki tutaj zagląda) byłaby wskazana tlenoterapia?Lekarz prowadzący nie chce go przepisać,nie wiem dlaczego. Inny z kolei twierdzi że 2 godz. wdychania tlenu byłoby bardzo wskazane. Prosze o odpowiedż,z góry dziękuje.

Witam serdecznie :) 10 to bardzo dużo ,mi lekarz redukuje leki już po przekroczeniu 3,5 ..jestem po wszczepieniu zastawki mitralnej i mój inr powinien mieścić się w granicu od 2,5-3,5 ..tak jeżeli ojciec miał 10 to mogło to przyczynić się do krwotoku wewnętrznego ...ja przy 4 już mam krwotoki z nosa i krwawienie z dziąseł ...a taki zestaw warfin i polocard kto to zapisał ? wiem że jak się bierze jeden lek to nie można brać drugiego ..ja biorę sintrom i tylko to i to małe dawki bo mi zaraz inr skacze ...chyba że leczy się u dwóch lekarzy i jeden nie wie że bierze już lek na rozrzedzenie krwi ...najlepiej jak się skonsultujecie z lekarzem i wyja snicie tą sprawę ,no i koniecznie trzeba oznaczać inr i wg tego brać leki ...pozdrawiam danusia

Witam Choruję na POCHP = migotanie przedsionków - w moim przypadku połączenie warfinu i polocaedu jest zbędne sam odstawiłem polocard -boli mnie po nim głowa - parę lat temu gdy przepisano mi polocard , ale bez wafrinu , też odstawiłem. Muszę się spytać lekarza jak to jest z tym łączeniem Ja biorę sam warfin - jestem przygotowywani do kardiowersji -zresztą po raz drugi Życzę zdrówka

A co Państwo powiedzą na takie połączenie - polocard, acenocumarol i plavix? Moja mama po wymianie zastawki aortalnej musi brać acenocumarol, a ponieważ niedawno miała zawał serca, lekarz zalecił branie plavixu. Ponoć takie są teraz zalecenia WHO, że aby zapobiec ponownemu zawałowi mięśnia sercowego przez 12 miesięcy od zawału należy brać dwa leki przeciwpłytkowe.... A acenocumarol to inna historia (zastawka)... Jestem przerażona tym zestawem leków... Bardzo proszę osobę, której tato miał inr 10 o napisanie czegoś więcej na ten temat. Czy kontrolował systematycznie wskaźnik inr? Jakie leki brał jednocześnie z acenocumarolem?