Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Acenocumarol i wskaźnik INR

Gość Zofia

Rekomendowane odpowiedzi

Dziekuje ślicznie Ta cena jest dośc przystepna chyba rozważę zakup czegoś takiegow przyszłosci jak moje zyły się zuzyją. Chyba warto zainwestowć. Mi to sen spedzało z oczu wyjazd a badanie INR a tak to mozna i za granicę na dość długo wyjechać bo zamierzam na staż się wybrać. A może jest to jakoś refundowane albo w rehabilitację mozna wliczyć przynajmniej część. Ciekawi mnie to. Jak ja bym chciał mieć takie urzadznie wtedy zycie ze sztuczna zastawką nie byłoby męczace bo jak dla mnie to badanie INR jest najgorszym aspektem tego wszystkiego.
Tym razem nie zwracałam uwagi na to co jem..unikałam jedynie kwaśnych potraw,stres po odejściu taty do krainy wieczności i zrobiłam sobie badanie INR 16.2.07 r. wynik INR przedstawiał się nastepująco 2.48. Lekarz stwierdził , że taki winnam mieć przy każdym badaniu...acenokumarol biorę dalej po 3/4 tabletki..dawka taka sama jak w poprzednim miesiącu gdzie wynik był 1.37. I komu mam wierzyć teraz?? jak po 11 latach nie można ustalić daswki leku . Pozdrawiam
igdy nie byłam na forum.6 lat biorę i już zawsze będę brać lek przeciwkrzepliwy.Szczęśliwa jestem, że takie forum jest.Aparacik do pomiaru wartości INR to musi być cudo. Zniechęcona po operacji i udarach mózgu nie lubię oglądać służby zdrowia i na INR chodzę razlub dwa na 4 miesiące. Organizm sam daje znać kiedy sobie dołożyć lub odjąć.To się czuje.Zawsze mam tyle ile trzeba./raz przedobrzyłam, wziełam 2 razy/Teraz zawsze rano wykładam na półkę, wcześniej rozkładałam w 7 kieliszkach z uwagi na dużą ilość innych leków w tym neurologicznych.Nigdy nie mieszać z innymi lekami jednocześnie.Zawsze robię przerwę 2,3 godz.Wątroba lepiej przetwarza i efekt lepszy.Przepływ krwi w sercu i głowie się czuje.Poobserwować siebie no i wiadomo dieta mała musi być lub wybiegamy się na kłucie.Panią Danę prosiłabym o wypowiedż w sprawie tego środka z USA.Ponoć bardzo dobry.Ile kosztuje? Jak się stosuje? no i ogólnie co myśli o nim.Pozdrawiam.
Gość Internautka
Witam. Ja obecnie mam 19 lat, mam za soba 2 operacje. Pierwsza operacja (miałam wtedy 3 lata) to było zoperowanie ubytku w przegrodzie międzykomorowej. W wieku 5ciu lat przeszłam druga operację, było to juz wstawienie sztucznej zastawki aortalnej. Acenocumarol biore więc od 14tu lat. Na lewej ręce mam okropne zrosty, które z pobierania na pobieranie się powiększają ponieważ można mi się wkuwać tylko w lewą rękę (z prawej nie chce krew lecieć) , więc jestem kłuta zawsze w to samo miejsce. Ja biore acenoocumarol po 8mg dziennie, bywały momenty, ze brałam po 12-16 mg na dobę, plus jeszcze zastrzyki w brzuch. Moje wskaźniki dochodzą czasem do bardzo wysokich liczb, przez co kilka razy lądowałam na ostrym dyżurze. Teraz na szczęście wskaźnik utrzymuje się na dość stabilnym i dobrym poziomie. DObry poziom to dla mnie jest 2,5-3,5. Niestety istnieje ryzyko, ze czeka mnie kolejna operacja, poniewaz zastawka która mam już przeszło 14lat, przestała się domykać. Dziś sie przestraszyłam, dostałam bardzo silnego bólu w klatce piersiowej, zlał mnie zimny pot i bałam się, ze to zawał. Położyłam się jednak na lóżku i po pewnym czasie przestało bolec. Był to jednak naprawdę przerażający ból, nigdy takiego nie miałam. To okropne, ze trzeba z tym żyć. Nie ma się jednak co załamywać, ludzie mają gorsze choroby i jakoś sobie radza. Mam jeszcze pytanie do Pan: Jakie stosoujecie metody antykoncepcyjne? Przyznam, ze używanie prezerwatyw przez całe życie jest bardzo męczące. Mój ginekolog powiedział, ze raczej nie powinnam brac pigułek, ani przyklejać plastrów. Więc jak? Dodam jeszcze, ze nieplanowana ciąza jest dla mnie ryzykiem którym moge przypłacić życiem.
mam 24 lata, W 1990 roku wszczepiono mi sztuczną zastawkę mitralną,z tego też powodu zażywam acenocumarol i sprawdzam co 1,5 tygodnia poziom INR. Po implantacji czuję się i zachowuję jak osoba zupełnie zdrowa. Chcielibyśmy zajść z mężem w ciążę, ale wiem, że acenocumarol jest lekiem bardzo szkodliwym dla płodu. czy istnieje jakiś zamiennik leku, który nie zagrażałby mojej ciąży a jednocześnie uchronił mnie przed zakrzepem?
Witam, Jestem ze sztuczną zastawką aortalną 4 lata (SJM 25). Nikt nie poruszał tutaj tematu wpływu acenokumarolu na kości. Po 3 latach zażywania tego leku stanąłem na granicy osteoporozy i od roku leczę się również na to (ostemax + wapno + witamina d). (mam 34 lata) Birącym acenokumarol zalecam więc okresowe badania gęstości kości. Jeśli chodzi o dyskusję o zalecanym poziomie INR to polecam broszurę --* http://www.acc.org/qualityandscience/clinical/guidelines/valvular/Valvularpocketguide.pdf Osobiście nie wyobrażam sobie jak można mierzyć INR tak rzadko jak niektórzy piszą. Ten wskaźnik naprawdę cholernie skaczę w zależności od tego co się zje. (Ja mierzę co 7 - 10 dni - uzywam coagucheck). Coagucheck wygląda na najgorszy z dostepnych aparatów na rynku ale jest najtańszy i mamy przedstawicielstwo w Polsce. SJM zaleca INRatio http://www.hemosense.com/home/index.shtml Ale jest on kilkakrotnie droższy. Natomiast wykonuje on w czasie normalnego pomiaru dodatkowe 2 testy kontrolne i wyklucza możliwość błedów. Wygląda , że puki co jesteśmy skazani na coagucheck i jeśli ktoś chce normalnie żyć to zalecam taką inwestycje (2 - 3 tyś zł).
Jacek. Napisz coś dokładniej o tym aparacie. Na stronie producenta juz byłem ale tam dość pobieznie to wytłumaczone. Chodzi mi o przebieg tego badania i twoja opinie. Sprawdzałeś moze dokładność z badaniami w laboratorium?. Napisz wszystko co wyda ci się istotne. Ja powoli mam dosć chodzenia do laboratoriow i zamierzam chyba zainwestowac w cos takiego:)
cześć, jestem kilka dni przed operacją wszczepienia zastawki mitralnej trochę sie boje samego zabiegu jak i calej rekonwalenstencji. Mam wielka prosbe, czy moze mi ktos przyblizy jak to wszystko bedzie wygladalo? Niewiele wiem na ten temat, probuje cos odszukac w necie, ile np lezy sie w szpitalu, jak dlugo bede na zwolnieniu lekarskim, czy po operacji bardzo boli? Bede wdzieczna za informacje, srdecznie pozdrawiam
Czesc wszystkim ze szuczna zastawka serca.Bylo wczesniej pisane na tym Forum o leku na krzepliwosc uzywanego w USA i Canadzie jest to poprostu Warfin a w Polsce oczywiscie Acenocumarol. Wiem bo mam wujka w Canadzie ktory ma wszczepiona sztuczna zastawke serca aortalna. Bierze ten lek juz od 6 lat. A kazdy lek nawet amerykanski posiada dzialanie uboczne. A nasz acecumarol tez odzialywuje negatywnie na kosci. Poprostu glownie zalezy od organizmu danego czlowieka. Jedna pozytywna rzecza ktora ma wujek to to ze sam sobie mierzy Tzw. INR. Bo taki aparat podobny do naszych glukometrow jest tam za wieka woda standartem dla kazdego kto ma wszczepiona sztuczna zastawke .A propo u nas tez ten lek Warfin kupisz w aptece tylko cena jest oklolo 35 zl./produkowany w Finlandii/ A dawki jego sa po 3mg i po 5mg /czerwone 5mg, a niebieskie 3mg/ Tez ten lek bralem ale i rzadna rewelacja poprostu tak i tak trza robic pomiary tzw INR. Roznica jest taka ze Acecumarol biore zawsze 3mg a Warfin nawet 8mg zeby utrzymac wskaznik w granicach od 2.0 do 3.5.A czy lepiej sie czulem wszystko to samo poprostu lek jak lek.Oczywiscie pomiary robie sam /wujek mi taki aparacik przyslal/ Ale tez co jakis czas robie pomiar INR w szpitalu badz laboratorium aby sprawdzidz czy aparacik nie robi przeklaman.Zastawke sztuczna mam juz 7 lat i odczuwam bole kosci. I juz nie jeden lekarz powiedzial ze to przez te lek i na krzepliwosc poprostu Osteporoza. Pozdr. hej
Cześć Józek Mam pytanie czy nie orientujesz sie ile aparat do pomiaru INR kosztuje za wodą. Jaki to typ i czy w polsce można dokupić do niego wyposażenie. Jaka jest dokładność pomiaru. Zamierzam nabyć cos takiego bo na refundacje to sie chyba nie doczekam. Tak się zastanawiam czy sciagniecie np ze stanow nie byloby tańsze. Martwi mnie tylko gwarancja i ewentualne cło jakby paczkę sprawdzili. Pozdrawiam
czesc kdz. Unas cena chyba wiesz oscyluje w granicach 2-3 tys. ale mozesz kupic uzywany na ebeyu. mnie go przyslali z za wielkiej wody.No jest pewne ryzyko.ale moze masz kogos w USA lub Canadzie moze ci tam kupia i przysla.A gwarancja i serwis to juz ryzko.Ale juz widzialem kiedys taki aparat na naszym Alegro.A pomiar nawet sie zgadza np.w zeszlym tygodniu mialem na tym aparacie 3.0 a 2 godziny pozniej w szpitalu 3,1 Z tego co slyszalem to jest jakas Firma w Chorzowie,ktora zajmuje sie tym. Poszukaj adres w Google i moze napisz do nich emejla. Tyle moge ci poradzic, a wiem ze INR i tak czy tak musimy mierzyc.Pozdr
Józek popytaj wujka jakie są możliwośći zakupu takiego aparatu ,skoro go używasz to myślę że jest wiarygodny jestem zainteresowany kupnem takiego urządzenia dla żony( 2 m-ce po przeszczepie zastawki) być może są tansze niż u nas ,no i skąd bierzesz paski, czy pasują te u nas dostępne ,może nazwę tej firmy produkującej za wodą napewno dostałes razem z paczką to byłby już jakiś trop.Pozdrawiam
W Warszawie jest firma zajmująca sie dystrybucją tych aparatów,nie ma obecnie namiaru oraz nie pamiętam nazwy firmy, informacje na ten temat można uzyskać również w Klinice w Aninie w swoim czasie za ich pośrednictwem można było zakupić takowy aparat, oczywiście paski również na ro za cenę około 200 pln , może te informacje będą pomocne, orientowałem sie kilka lat temu w temacie gdyż jestem po dwóch ablacjach Pozdrawiam
Witam.Piszę gdyby tak ktos tu kiedyś zaglądnął z ciekawości. do internautki. W kwietniu 2007roku miałam operacje nerki po której dostałam zatorowośc płucną i przez 8 miesięcy brałam Sintrom w dawce 10-11 mg a INR i tak mi spadał poniżej 2. Od listopada jestem na innym leku.Warfin-ie którego niestety biore duzo bo 15 mg. ale INR jest przynajmniej stały bo nie spada poniżej -ch. podobnie jak ty ciagle mam pobierana krew z lewej reki i ciagle z tej samej żyły. Zrosty już są i jak igła w niego się wkuje to bardzo boli. pisałś o antykoncepcji, ja mam 24 lata i zabezpieczam się niestety prezerwatywami i globulkami plemnikobujczymi, no i kochamy sie tylko w dni niepłodne. Nigdy nie ma gwarancji ale jak na razie się udaje. lekarz polecił mi załozenie wkładki domacicznej bez hormonu bo my nie możemy stosowac żadnych hormonów. Chciałam ci tylko jeszcze powiedzieć .ze ja juz podczas choroby czyli jak brałam Sintrom straciłam dziecko, ono poprostu obumarło.I przed zajsciem w ciąże należy się do tego starannie przygotować. To nie może być nie planowana ciąża bo skończyć się może tak jak w moim przypadku. Lekarze w szpitalu na kardiologi zrobili mi jakieś dodatkowe badania krwii po utracie dziecka i wszystkie wyszły dobrze. Nikt tego głośno nie powiedział ale ja uwazam że stało sie tak poprzez uboczne skutki działania Sintromu.Pozdrawiam
Witam Juz rok mam zainstalowaną zastawkę mitralną i rzeczywiście utrzymanie INR jest problemem. Aktualnie rozpocząłem intensywne badania nad zastąpieniem acenokumarolu i podobnych substancją działającą podobnie czyli alkocholem. Jak narazie wyniki są zadawalające. Myślę, że sukces mich badań może zainteresować i ucieszyć wielu szczególnie panów. Poinformuję o efektach Pilot
Do kobiet w sprawie leków przeciwzakrzepowych i ciąży... Mam 23 lata i migotanie przedsionków, Acenocumarol zażywam od jakiś 4 lat. W marcu tego roku zaszłam w ciążę, przez pierwszy miesiąc nie wiedziałam, że jestem w odmiennym stanie i nadal zażywałam Acenocumarol w dawce 1 - 3/4 - 3/4. W momencie, kiedy ciąża została potwierdzona badaniem USG, kardiolog przepisał mi ampułko-strzykawki Fraxodi 0,6ml 1 raz dziennie. Fraxodi wkuwane jest w brzuch. Po pierwszym trymestrze znowu powróciłam do Acenocumarolu, bo z tego co dowiedział się kardiolog, lek ten działa teratogennie tylko przez okres pierwszych trzech miesięcy, kiedy tworzą się organy wewnętrzne u dzieciątka. Oczywiście żyję z myślą, że dziecko może urodzić się chore, w końcu przez pierwszy miesiąc zażywałam Acenocumarol, ale jestem dobrej myśli.