Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Acenocumarol i wskaźnik INR

Gość Zofia

Rekomendowane odpowiedzi

Jestem 10 rok po wszczepieniu protezy zastawki mitralnej, systematycznie kontroluję wskaźnik INR wskaźnik kształtuje się w granicach...1.53... 1.37..były okresy że wynosiło INR 2.04. Zawsze słyszę, że złą stosuję dietę. Ja natomiast unikam spożywania wszelkiego rodzaju kapusty, ogórków, bigosu. Sama już zwątpiłam co mam jeść.
Zabieg operacyjny w krążeniu pozaustrojowym z wykorzystaniem własnej krwi pacjenta 30.01.96r. -implantatio prothesis.v.mitralis CarboMedics 2. W poprzednim wyniku z dn.22.11.06 wskaźnik był 1.53 i acenocumarol brałam przemiennie 1/2 - 3/4 tabletki oraz pozostałe leki.
Witam!! Sztuczną zastawkę mitralną mam od maja 2006r i również zażywam Acenocumarol. Ostatnio biorę naprzemiennie 3,4 mg,jeżeli wskaźnik mam za wysoki to wtedy dawka 3,3,4. Badanie krwi robię raz w tygodniu, ewentualnie 1,5 tygodnia. Jeśli chodzi o jedzenie,to poprostu to są wierutne bzdury. Owszem oddziaływuje to w pewien sposób na wskaźnik,ale po to robi się badanie krwi,aby w prosty sposób skorygować dawkę. Na początku też wmawiano mi, żeto kwestia diety, ale rozmawiałam z moim kardiochirurgiem i powiedział aby żyć normalnie i na co ma się ochotę to jeść,bo zwariować inaczej można,tym bardziej iż dieta nakazuje jeść mało warzyw, co skolei morze się odbić brakiem witamin w organiźmie. Nie wiem jak Panie,ale u mnie wskaźnik bardzo powiązany jest z cyklem miesiączkowym. Niestety mam skoki wskaźnika INR od 1,5 tuż przed okresem i zaraz po okresie często wskakuje powyżej 4,0. Dwa razy jużmiałampowyżej 6,0,gdzie aż z laboratorium do mnie dzwonili. Ale podejrzewam,że coś schrzanili w laboratorium, bo to było aż nie możliwe, gdyżżadnych objawów nie miałam. Lekarz powiedział,że aby oszczędzać żyły od takich skoków wskaźnika muszę robić badanie krwi co 7 dni. Wtedy się nic nie dzieje.Jeśli mi skoczy to trochę dawki odejmę, jeśli za mały to trochę dodam. No i dzięki temu jem wszystko i wcale się nie stresuję jakąś tam dietą,kto to by wytrzymał. Pozdrawiam
Po wszczepieniu sztucznej zastawki serca,sztucznej protezy naczyniowej i innych operacjach serca i naczyń istnieją warunki sprzyjające powstaniu zakrzepów i zatorów organizmie. Dlatego kazdy chory po wszczepieniu sztucznej zastawki , po większości operacji naczyniowych (np. na tętnicach szyjnych , aorcie brzusznej ,kończynach dolnych) , po wstawieniu protezy naczyniowej a także po innych operacjach serca wymaga zażywania do końca życia leków przeciwzakrzepowych z grupy pochodnych kumaryny., nazywanych inaczej antywitaminami K W Polsce takim lekiem jest acenokumarol.(nazwy handlowe-syncumar, sintrom) Acenokumarol jest doustnym środkiem przeciwkrzepliwym z grupy antagonistów witaminy K, pochodnych kumaryn. Witamina K1 jest niezbędna do syntezy czynników krzepnięcia krwi zespołu protrombiny: II (protrombiny), VII, IX i X. Acenokumarol zaburza cykl ustrojowych przemian witaminy K1, zmniejszając aktywność czynników krzepnięcia zespołu protrombiny (czynników II, VII, IX i X). Krew krzepnie więc znacznie trudniej, co znacznie zmniejsza możliwość powstania zakrzepów lub zatorów wewnątrz naczyń. Jedynym parametrem, który pozwala monitorować leczenie acenokumarolem jest czas protrombinowy oraz wyliczany na jego podstawie INR (International Normalized Ratio) Międzynarodowy Współczynnik Znormalizowany. INR określa ile razy badany czas protrombiny jest dłuższy od normy z uwzględnieniem jakości odczynnika - preparatu tromboplastyny. W warunkach zdrowia INR = 0,9-1,3. Jedynym parametrem, który pozwala monitorować leczenie acenokumarolem jest czas protrombinowy oraz wyliczany na jego podstawie INR (International Normalized Ratio) Międzynarodowy Współczynnik Znormalizowany. INR określa ile razy badany czas protrombiny jest dłuższy od normy z uwzględnieniem jakości odczynnika - preparatu tromboplastyny. W warunkach zdrowia INR = 0,9-1,3. Najkorzystniejsze dla właściwej współpracy lekarza i pacjenta będzie prowadzenie specjalnego dzienniczka z zapisywanymi parametrami wartości INR. Zalecane poziomy INR przy poszczególnych operacjach: -Zastawka aortalna dwudyskowa -SJM –najczęściej zalecany poziom -2,5-3,0 -Zastawka mitralna dwudyskowa -SJM – najczęściej zalecany poziom 3,0-3,5 Po operacji plastyki mitralnej z wszczepieniem pierścienia-najczęsciej zalecany poziom -3,0-3,5 Po operacji wymiany aorty wstępującej z wszczepieniem sztucznej zastawki aortalnej: zalecany poziom INR-2,5-3,0 po zabiegu zaszycia ASD , VSD, po plastyce mitralnej bez wszczepienia pierścienia-zalecany poziom INR-2,5-3,0 , najczęściej przez 3 m-ce Po operacji tętnic szyjnych , pomostów aortalno-udowych , tętniaków aorty brzusznej –zalecany poziom -2,5 -3,0 Wszczepienie zastawki biologicznej (homogennej , ksenogennej)-zalecane jest podawanie acenokumarolu przez ok 3 miesiące przy INR-2,5-3,0 Zalecany dla Państwa poziom INR po zabiegu operacyjnym jest wpisany w karcie wypisowej z Kliniki , a wszelkie zmiany prosimy konsultować z lekarzem , najlepiej operatorem. Acenokumarol należy zażywać codziennie o tej samej porze, najlepiej po śniadaniu.1 tabletka acenokumarolu zawiera 4 mg substancji czynnej i daje się łatwo podzielić na 2 jak i na 4 części. Do badania poziomu INR nie trzeba być na czczo, można go wykonywać o każdej porze dnia. Często trudno jest utrzymać efekt terapii przeciwzakrzepowej na stałym poziomie na skutek zmienności wchłaniania leku, wpływu różnych pokarmów i innych leków oraz zmian w czynności wątroby. Pokarmy spożywane przez pacjentów mogą w istotny sposób wpływać na wartość INR, jako że większość produktów zawiera różne ilości witaminy K. Im większe jest jej dobowe spożycie tym słabiej działa acenokumarol.Dlatego nie zaleca sie picia soku grejpfrutowego i spożycia większych ilości roślin zielonych (kalafior,kapusta , zielony groszek, sałata, soja) Również spozycie alkoholu może mieć niebagatelny wpływ na wahania poziomu INR Wiele leków wpływa na aktywność antykoagulantów nasilając (NLPZ, chinidyna, butapirazol, amiodaron, sulfonamidy, antybiotyki, leki przeciwcukrzycowe), bądź osłabiając ich działanie (barbiturany, glikozydy naparstnicy, atropina, glikokortykosteroidy, a nawet prowadząc do powikłań Nakładanie się działanie leków może zakłócić tok postępowania antykoagulacyjnego, a nawet prowadzić do powikłań. Dlatego stosowanie leków należy uzgodnić z lekarzem. Praktycznie należy przyjąć, że każdy nowy lek, wprowadzony do leczenia chorego przyjmującego acenokumarol, może spowodować istotne zachwianie wartości INR i dlatego w krótkim czasie po jego włączeniu należy oznaczyć INR. Należy zachować czujność wobec nagłych zmian wartości INR. Najczęstszą przyczyną jego wzrostu może być przyjmowanie niesterydowych leków przeciwzapalnych lub antybiotyków, a spadku - przyjmowanie preparatów wielowitaminowych z witaminą K.Dla pacjentów zażywających acenokumarol lekiem przeciwbólowym z wyboru jest paracetamol. Praktycznie każdy nowy lek wprowadzony do terapii pacjenta może spowodować wahania poziomu INR i konieczności regulacji dawki acenokumarolu , stąd przyjmowanie każdego nowego preparatu należy uzgodnić z lekarzem! Podczas stosowania antykoagulantów należy ograniczyć liczbę zastrzyków domięśniowych do bezwzględnie koniecznych; raczej zalecane jest podawanie leków dożylne z uwagi na mozliwość wylewów podskórnych. Ryzyko powaznego krwawienia u chorych stosujących acenokumarol w zalecanej dawce jest niewielkie (ok.1%).. W przypadku wartości INR przekraczających znacznie zalecana dawkę , szczególnie przy wystąpieniu objawów krwotocznych należy koniecznie skontaktować się z lekarzem Sytuacje szczególne: W razie potrzeby usunięcia zębów lub wykonania innego zabiegu operacyjnego lub diagnostycznego z przerwaniem ciągłości tkanek (kolonoskopia, gastroskopia, punkcja , biopsja) należy ograniczyć lub czasowo przerwać zażywanie acenokumarolu , aby osiągnąć INR poniżej 2 Po wykonanym zabiegu można wrócić do poprzedniej antykoagulacji po uprzedniej konsultacji z lekarzem Leczenie przeciwzakrzepowe w czasie ciąży W ciąży wzrasta poziom wielu czynników krzepnięcia, w tym fibrynogenu, obniża się aktywność plazminogenu; rozwija się stan zwiększonej krzepliwości krwi. Stąd niezbędna jest kontynuacja leczenia przeciwzakrzepowego. Doustne antykoagulanty przenikają przez łożysko zwiększając ryzyko poronień, przedwczesnych porodów, urodzenia martwych płodów, a także wad wrodzonych u płodu. Stąd w pierwszym trymestrze zaleca się zastąpienie doustnych antykoagulantów heparyną (w dawce zapewniającej dwukrotne wydłużenie APTT). Heparynę powinno się włączyć przed upływem 6 tygodnia i kontynuować przez pierwszy trymestr. W drugim i trzecim trymestrze należy ponownie włączyć doustne antykoagulanty i podawać je do 36-38 tygodnia ciąży. Przez ostatnie 2- 4 tygodnie należy podawać heparynę podskórnie. Na czas porodu odstawia się ją na 6 do 12 godzin, a następnie włącza na okres 2-5 dni, po czym można ponownie włączyć doustne antykoagulanty. Pacjentki przyjmujące te preparaty mogą karmić piersią Prosimy o zapamiętanie: Pacjent po wszczepieniu sztucznej zastawki i wielu innych operacjach kardiochirurgicznych musi do końca życia zażywać doustne antykoagulanty! Zaprzestanie takiego leczenia może doprowadzić do groźnych dla życia powikłań! Pozwalam sobie wkleic pod tym tematem , mozę komus sie przyda!
Wyniku z dn.22.11.06 wskaźnik był 1.53 dawka przemienna 1/2,3/4 ,a z ostatniego badania 9.01.07 ,wskaźnik INR 1.37 i maqm zmienioną dawkę acenokumarolu na codzienie zazywanie po 3/4 tableteczki, którą zawsze biorę wieczorem. Zauważyłam na udach sine plamki,ale juz mam przygotowane stałe zlecenie na badanie,które robię przeważnie co 6 tygodni,wtedy z wynikiem idę dolekarza i ustalamy zapotrzebowanie acenokumarolu.Teraz badanie bedę wykonywała ok.25.02.07r. Zaznaczam,że nie miałam żadnych kłopotów z menopauzą.Okres ostatni raz miałam tydzień przed operacją 15.01.1996r.Do dnia dzisiejszego nie zauważyłam żadnych zmian u siebie. Pozdrawiam.
Dziękuję bardzo za życzenia;) Oj przydało by sięto zdrówko. Nie wiem jak u Pani, ale dla mnie mnie idealny wskaźnik INR wynosi 2,5-3,5. Jeżeli U Pani jest podobnie to ma Pani zdecydowanie za niski. Wmoim przypadku zupełnie niedopuszczalne było by robienie badań krwi tak rzadko. Wg mnie wymagaPani ponownego ustawienia dawkowania,co wymaga częstszej kontroli wskaźnika.Być może przechodzi Pani okres zachwiania gospodarki hormonalnej. Jesli mi wskaźnik pokaże w granicach 2,0 zaraz tego dnia biorę o 2mg więcejpo to aby on jak najszybciej wskoczył na swoje miejsce i dopiero wtedy ustalamy dalsze dawkowanie. Pozdrawiam równieżżyczę dużo zdrowia Agnieszka
Pani Agnieszko... jestem już 11 rok pod stałą opieką lekarską...badania INR mam zalecane co miesiąc lub co 6 tygodni, zawsze w dniu badania z wynikiem idę do lekarza prowadzącego i ustalamy dawkowanie acenocumarolu. Tak zalecany lek biorę do następnego badania. Żyły też trzeba oszczędzać, bo są zrosty i za bardzo nie ma gdzie się wkuwać. Pozdrawiam i życzę zdrowia.
Chciałabym kupić książkę nt. jak zyć po wymianie zastawki aortalnej. Interesuje mnie co jeść i co zrobić aby utrzumać wskaxnik na odpowiednim poziomie. Proszę też o opinie na temat aparatu do mierzenia wskaźnika.Nie wyobrażam sobie tak do końca życia pobierania krwi z żyły, ja mam 39 lat i myślę, że żyły tego nie wytrzymają.
Wiatm ja juz jestem 12 lat po wymianie zastawki i tez biorę Acenocumarol. To prawda cieżko jest utrzymać go w ryzach ale daje się. Jak nie biore innych leków to dawka 3,3,4mg mi najlepeij pasuje. Wskaźnik badam co 3 tygodnie bo szkoda zył. Nigdy nie słyszałem o aparacie do badania wskaźnika. Z checia bym sie dowiedział czy taki jest. Pamiętam kiedys w szpitalu jak robili mi badanie wskaźnika brali krew z palca co mnie bardzo zdziwiło bo w laboratorium normalnym tak nie chcą. Jak ktos jest zainteresowany to mam poradnik jak zyc ze sztuczna zastawka w wersji elektronicznej tylko proszę się do mnie odezwac na maila. Pozdrawiam
P Jolu nie było mnie w domu , dlatego odpisuję z opóźnieniem.. Książka by nam się przydała, bo wyniki INR bardzo się róznią w poszczególnych miesiącach.Patrze własnie na ostatni wynik z 9.01.07 INR 1.37 ,gdzie dawka acenocumarolu przez ten miesiąc u mnie jest codziennie 3/4 tabletki.(po 20 lutego ide ponownie zrobić badanie INR).Po ksiązkę elektroniczną udam się z prośba do naszego Internauty kdz.
Witam. Szanowny Panie może ja się uśmiechnę do Pana by zasięgnąc informacji..o tym jak zyc ze sztuczna zastawka w wersji elektronicznej. Ja zaczynam 12 rok zycia ze sztuczną zastawką mitralną..i jakoś nie możemy ustalić dawki acenocumarolu dla mnie. Pozdrawiam i zyczę dużo zdrowia.
Wklejam link do sciagniecia sobie pordników zeskanowanych jak zyć ze sztuczną zastawką i drugi z choroba wieńcowa. Adres ten znalazłem na innym forum. Mam pytanko istniej jakis aparat który mozna sobie kupic do oznaczania wskaznika INR. Moze ktoś wie cos na ten temat. Pozdrawiam www.drivehq.com/file/df.aspx/publish/stentor/PublicFolder