Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Arytmia

Gość stellar

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie,

Chciałabym Was zapytać, czy może doświadczacie podobnych zaburzeń i czy została Wam postawiona diagnoza. 

Od jakiegoś czasu dopada mnie arytmia, która przyjmuje formę takiego jakby trzepotania serca, trwa to kilka sekund, po czym zwykle następuje coś w rodzaju "głuchego" dudnienia serca (nie bardzo wiem jak to opisać), a po tym dziwnym dudnieniu puls skacze mi do ok 150/160 uderzeń/min.

Dodatkowo doświadczam czasami potknięć serca, może to dziwacznie zabrzmi, ale zauważyłam, że zwykle następuje to przy gwałtowniejszym ruchu. 

Niestety nie mam postawionej jednoznacznej diagnozy, bo holter nigdy tego nie wychwycił. Epizody nigdy nie przytrafiają się, kiedy mam założony holter 😉 (a jakże!). Echo serca w normie, EKG też niczego szczególnego nie wykazało. Ciśnienie mam nieco za niskie. 

Czy ktoś z Was ma podobne objawy?

Pozdrawiam

Trochę inaczej to opisywałam ale też miałam trzepotanie serca i "potknięcia". Raz ekg wyłapało i był to dodatkowy skurcz. Każdy je ma i medycy określają ile może być ich w ciagu doby. Jeżeli przekraczaja normę to już trzeba leczyć. Duża ilość może być nawet zagrożeniem dla życia. Dla mnie były bardzo uciążliwe i bywało, że miałam ich 7 w ciągu minuty. Myślałam, że już umieram.  Wylądowałam w szpitalu, przeszłam badania i diagnoza: na tle emocjonalnym. 

Porozmawiaj z kardiologiem o zespole WPW, miałem podobne objawy. Tzn droga dodatkowa nie jest zawsze widoczna na ekg. Moje spostrzeżenie nie jest diagnoza, czytając Twoja wypowiedź zauważyłem podobieństwo do swojego schorzenia z przeszłości. Jestem po ablacji i wszystko jest dobrze 😊 trzymam kciuki