Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Brak tchu i częste ziewanie

rw999

Rekomendowane odpowiedzi

dzisiaj sciaglam holter a wyniki we wtorek wiec napisze wam moje wyniki..tak sie boje jeszcze w dodatku nastraszył mnie jakas operacja bo stwierdził szmer mam 23 lata i w zyciu nie chorowałam na serce czy to mozliwe ze w tym wieku zrobił mi sie szmer ze niby operacyjnie mi to zamknie boje sie bardzo ogolnie to panikara ze mnie wiec ten stres i nerwy juz same doprowadzaja mnie do problemów z oddychaniem..czasem wydaje mi sie ze to nie szmer a na tle nerwowym mialam dosc stresujaca prace i moze to nerwica..czy ktos z was ma szmer albo takie objawy ze macie dziwne uczucie ze nie mozecie złapac powietrza.puls moj to od 70 do 86..a cisnienie zazwyczaj niskie.ja chyba musze isc na rozmowe do psychiatry bo to moja psychika chyba juz doprowadza do tego ze tak sie czuje bo powiem szczeze jak jestem z kims nie mysle o tym czuje sie rewelacyjnie a jak jestem sama to zaraz cos mi sie dzieje serce zaczyna mi szybciej bic jak bym sie zdenerwowała czyms.moze to faktycznie na tle stresu i nerwów..
Dobry wieczór, czy też nocka :) Justynka - my tu wszyscy mamy problem z oddychaniem i nie możemy złapać tchu. Z tego co czytam, to może być na tle nerwowym, ja mam podobnie, niskie ciśnienie a puls mi czasem skacze do 85, co u mnie to prawie zawał przy normalnym dla mnie pulsie 45-58. To taka samonakręcająca się hiperwentylacja. A lekarzom nie daj się nastraszyć, oni to by wszystkich chcieli od razu operować i faszerować lekami. Zrób spokojnie badania a zanim zdecydujesz się na operację idź na konsultację do drugiego lekarza. Marzenka, dasz radę, jak napisała inna Agnieszka na nieco innym tutaj wątku, to taka choroba, że chociaż codziennie umieramy to trzeba wstać i próbować żyć dalej. Tak się zastanawiam, czy nie powinnaś pójść do neurologa ze względu na to mrowienie i drętwienie. Takie objawy daje kilka chorób, które trzeba wykluczyć. Skoro masz też - jak ja - bóle pleców z utrudnionym oddychaniem, to możesz mieć też coś z kręgosłupem, jakąś neuralgię, która uciska na nerw i stąd ból i mrowienia oraz drętwienia. Mnie pomagają na to: jak siedzę długo, to trzeba sobie podłożyć na plecki tak na dół lub na środek małą poduszeczkę i co jakiś czas wyginać się lekko do tyłu. Lepiej mi się wtedy oddycha. Oprócz tego pomagają mi ćwiczenia rozciągające na kręgosłup i leżenie na brzuchu. Spróbuj, może coś pomoże. Co do reszty objawów, to nie wiem, ale nie wygląda to dobrze, a może to po prostu taka grypa. Czy byłaś u internisty?
Aha, jeszcze na temat badań przezprzełykowych. Ja miałam gastroskopię. Było to okropne przeżycie myślałam, że padnę trupem na miejscu z braku tlenu :). Pomaga jak się człowiek skupi na oddychaniu /wdech wydech itd/ i nie słucha co mówi lekarz. Ja swoją chętnie bym udusiła w trakcie zabiegu, bo mi sadziła teksty *myślimy o zielonych łąkach*, co mnie kosmicznie denerwowało :)). Ale ogólnie przetrwałam, mogło być gorzej. Aha, jakby ktoś chciał to badanie zrobić w narkozie, to odradzam.
Gość aqusiaf31
Aqusia, neurolog wykluczył straszne choroby, pani powiedziała, że bzdury wymyślam. Wszystkie odruchy mam prawidłowe i nie widzi potrzeby robić badania emg. Kazała zrobić boreliozę ( na łasny koszt bo fundusz tego nie refunduje), dała skierowanie na prześwietlenie odcinka szyjnego- wynik w środę i wysłała do okolisty na badanie dna oka. Mam przyjść ponownie za 2 lub 3 miesiące bo pani wykryła naczyniaka lub bliznę i pytała czy jakieś 15 lat temu nie miałam urazu głowy, co mnie zaniepokoiłobo raczej nie miałam. Nie wiem co to ma oznaczać bo jakby to było coś poważnego to natychmiast skierowałaby mnie na dalsze badania tak powiedziała doktor. Staram się niepanikować choć myślę o tym. Co tyczy się oddechu, to dziwne ale jak mam katar i kaszel to raczej lżej mi się oddycha i nie myślę tak o tym. Dziwne. Pozdrawiam Cię Aqusia i wszystkich Forowiczów. Marzena
witam prosze o rade wyniki holter średnia częstość rytmu serca wyniosła 86pmin z maksymalną częstością 141pmin o godz 15.20 i z minimalną częstością 53pmin o godz03.00.. Poziom ST zmieniał sie w zakresie od -0.16 mm w kanale 2 o godz 01.21 do +1.00 mm w kanale 1 o godz 16.51 ARYTMIE KOMOROWE wystąpiły i składały sie z 1 pobudzeń maksymalna liczba pobudzeń komorowych na godzinę wyniosła 1 i wystąpiła pomiędzy godziną 05.00 a 06.00 wystąpiło jedno pojedyncze pobudzenie komorowe.pary nie wystąpiły bez okresów bigeminii rageminnibez pobudzeń gromadnych,bez epizodów tachykardii komorowej. ARYTMIE NADKOMOROWE składały sie z 266 pojedynczych pobudzeń nadkomorowych,bez napadowego częstoskurczu nadkomorowego.. powiedzcie jak mi to wyszło bo lekarz twierdzi ze nie za dobrze..pozdrawiam
Gość aqusiaf31
Aqusia, za wcześnie chwaliłam. Dziś cały dzień ciężkomi złapaćpełen oddech. Bolą mnie stawy łokciowe i kolanowe ito cały czas. Robię drobne rzeczy w domu i ból dokucza. I jak ja mam od pierwszego iść dopracy ?Po za tym nie potrafię się rozluźnić. Stale czuję siędziś osłabiona. A jak Ty się czujesz ? Też podobnie ? Napisz. Pozdrawiam. Marzena
Gość ~justyna1987
Justynko, ja też biorę stycznia br beto zk 50 z powodu częstoskurczy. Czy lepiej się czuję ? wprawdzie serce mi już nie wali ale problem z dusznością nie minął. Napisz jakie masz jeszcze objawy poza dusznością. Czy jesteś osłabiona, czy masz bóle mięśni, stawów? Z tego co czytam wnioskuję, że dopiero zaczynasz wędrówkę po lekarzach. A może tylko kardoilog ? Ja beto zk 50 dostałam na pałę. Jeszcze przed założeniem Holtera. Nie znam się na wynikach kardiologicznych. Pozdrawiam Cię . Marzena
Justynko: niestety nie mam zielonego pojęcia jak czytać wyniki Holtera /jedna internistka chciała mi wcisnąć to badanie ale po prawidłowych ekg x 3 i usg darowałam to sobie/. Ale widziałam tutaj jakiś wątek z interpretacjami, wrzuć holtera na wyszukiwarkę. Marzenko: Ja też czuję się słabo, rano ledwo wstaję taki mam ból pleców, okropnie ciężko. Lepiej kiedy coś popiszę albo pogadam albo sprzątam :)) wtedy mniej myślę :)). Już całą chałupę posprzątałam ze dwa razy. jedyna poprawa jest taka że odrobinę głebiej mi się oddycha i ziewa :) ale i tak mam wrażenie jakby 100 kilo leżało mi na płucach. Lekarzem się nie przejmuj, jak nie wiedzą co człowiekowi dolega to mówią, że wymyśla i udają, że nie ma problemu. Grunt, że wykluczone poważne schorzenia. Zauważyłam ostatnio, że najlepiej się czuję jak leżę sobie na brzuchu z lekko podpartą brodą, w takim wygięciu. Lepiej mi się oddycha. Spróbujcie. Aha, badanie na boreliozę wystepuje w 2-ch wersjach, najlepiej zrobić oba, bo podobno żaden nie daje pewnego wyniku. Pozdrawiam i spokojnych snów Kochani
Gość justyna:)
witam marzenko pytałaś o bolach stawów miesni itp.. powiem tak często boli mnie kolo lewej łopatki czasem mam bol głowy a to ze zaczełam wędrówke po lekarzach to fakt tylko wiesz co powiem ci ze ten moj kardiolog to chyba jest nie normalny brałam betaloc zok 25 wczoraj stwierdził ze to wogóle na mnie nie działa i przepisał nastepne leki które sprawdziłam w aptece i kosztuja 156 zł na trzy miesiące..nie wykupiłam ich biore ten betaloc i poczekam do wypłaty i pujde na konsultacje do innego kardiologa.jeszcze dodam ze oprucz bolu kolo lapatki czuje czasem kłucie z prawej strony tak pod żebrami czasem z lewej tez mnie zakuje ale wydaje mi sie ze to nerwoból..a tak wogóle od znajomej lekarz stwierdził ze ja w wieku 23lat nie powinnam brać leków na serce jestem za mloda a jak sie zaczyna coś brac to potem ciągle bede jadła leki na serce..powiem tak ze od kilku dni nawet nawet oddycha mi sie lepiej mimo tego ze pale papierosy ten stres nerwy doprowadzaja człowieka to problemów z oddechem..najlepiej nie myslec o tym a wszystko samo sie ustatkuje,takie jest moje zdanie..pozdrawiam gorąco..
Gość aqusiaf31
Aqusia, do JUSTYNKI również. Wiecie, ja dziś jak się obudziłam to z bólem łokci i kolan. Leżałam i rozmyślałam i doszłam do wniosku, żeboję się wstać z łóżka bo się przewrócę. Zadzwoniłam do koleżanki szkoda,że jest w innym mieście ponad 160 km oddalonym. Myśmy się przeprowadzili w rodzinne strony i jest tu okropnie zwłaszcza ta moja rodzina a tam miałam przyjaciół właśnie tą koleżankę. Ta przeprowadzka była dla mnie okropnym stresem bardzo to przeżywałam. Złóżka wstałam zrobiłam herbatę i piszę. Dziewczyny, czy Wy macie apetyt ? Bo ja nie . Kiedyś lubiłam zjeść, teraz wmuszm w siebie kanapkę.Tak jest rano. Wieczorem poźnym mam zachcianki ale wtedy idziemy spać. A pani doktor neurolog nie zdążyłam wszystkiego powiedzieć mało czasu poświęcają pacjentowi bo się śpieszą cooznajmiają. Dziś idę odebrać zdjęcie szyjnego. Mam nadzieję, że stąd te dlegliwości. Wczoraj jak rozmawiałam przez telefon a lewą ręką masowałam sobie szyjny to poczułam jak lewa ręka zrobiła się zdrętwiała i strasznie ciężka. Trwało to moment. Okropnosć. Co to jest ? Nerwica ? Nie zdenerwowałam sięprzecież.. JI jak ja mam iść do pracy ? Boję sięto już od 01.03. W pracy będę mieć kontakt z klientkami. Marzyłam o takiej pracy a teraz boję się, że nie podołam. Szefowa i klientki zauważą, że ja coś nie tak i się wyda. Kiedyś taka nie byłam. Pozdrawiam wszystkich Forowiczów. Marzena
do Agusi nie denerwuj sie dasz sobie rade ja pracuje w restauracji KFC mam stały kontakt z klientem i powiem ci ze poprostu zapominam o dolegliwosciach daje sobie doskonale rade nawet czuje sie lepiej..dzisiaj miałam jakies dziwne wrazenia jak bym miala problemy z oddechem rece mi drzały ale zrobiłam sobie herbatke i przeszło powiem ci ze sprawdziłam sobie ze jak mam takiego typu dolegliwosci pije herbate z miodem lub cytryna ale czesciej z miodem i powiem ci ze przechodzi mi po niej..jestem zapisana na 27 marca do innego kardiologa ale nie mam pojecia czy mowic mu o tym co powiedział ten kardiolog i jakie leki biore..
Tak jeszcze myślę, że ta neurolog nie kierowała mnie na żaden rezonans ani EMG tylko na podstawie oględzin stwierdziła, że nie widzi u mnie cech stwardnienia zanikowego bocznego tego, czego się najbardziej bałam. Rok temu pracowałam jako rehabilitantka i zdążyłam się napatrzeć i bałam się tego strasznie. Myślę, że pani doktor wie co mówi . A w prześwietleniu szyjnego wyszło, że mam zwężenia międzykręgowe C5-C6 i C6-C7. Nie wiem czy to jest powód drętwienia rąk i duszności i bolu karku, ramion oraz uczucia ciężkiej ręki jakby była z metalu. Badań na boreliozę jeszcze nie robiłam. Powód brak kasy. Czekam na wypłatę mojego Mężczyzny. A teraz Kochane Dziewczyny posłuchajcie. Mam kontakt z osobą z Forum, Która znalazła lek na duszności i ten pan mówił, że powoli jest mu lepiej. Lek pomaga na astmę, działa doraźnie przy dusznościach. Pan ten nie ma astmy.Lek przepisał lekarz.. Lek ma nazwę SERETIDE i jest aerozolu fioletowy 250mg. Bez recepty 180zł na receptę 85zł. Jest jedno ale , czy mogą to brać osoby z częstoskurczem biorące beto blokery. Betoblokery zwężają naczynia w tym i oskrzeliki płucne i nie powinny ich brać oosoby biorące leki na astmę. Aja brałam . Zwracałam na to lekarzom uwagę to słyszałam, że nie zawsze należy sugerować się tymco piszą w ulotkach. Ja sama myślę by beto bloker odstawić. Pozdrawiam wszystkich. Marzena
Gość aqusiaf31
Aqusia, podobno znasz dietę przy refluksie i przepuklinie przewodu pokarmowego. Tak pisałaś na Forum. To ja byłabym zainteresowana. Zołądek daje mi się we znaki codziennie biorę Manti i jest lepiej ale nie na długo. Rodzinna dała mi PANPRoTaZoL i mówi,że to dobry lek. Czytałam ulotkę i jest mowa o dusznościach.Brałam ten lek od października do końca stycznia. Jeszcze co , to mój laryngolog zaleci,l elektrokoagulację małżowin nosowych bo są bardzo przerośnięte. widzi to przy każdym badaniu. A badam się u niego często bo gardło też mi dokucza. Na ten zabieg jest kolejka i zapisy.Czeka się 3 mies.Ja mam na 7kwiecień. Co do diiety i nie tylko to mogę podać maila a nie jestem pewna czy moja poczta jest aktualna.Musimy to sprawdzić lub założę sobie gg. Pozdrawiam wszystkich. Marzena
Gość wiedenka
bralam seretide.nie czulam zadnej poprawy.w koncu odstawilam po namowie zaprzyjaznionej mgr farmacji.stwierdzila ze nie ma sensu brac tego skoro nie mam astmy.troche balam sie odtawic bo jak czlowieka mecza dusznosci to by bral wszystko.ale odwazylam sie i odstawilam i zamiast tego magister dala mi poprostu leki na nerwy.a po drugie seretide jak kazdy lek wziewny nie pozostaje bez wplywu na organizm.nie jest tak ze sie go wezmie i juz.po dluzszym stosowaniu bez sensu i choroby-astmy potrafi zaszkodzic.ja sie tym juz nie truje.
Gość ~justyna1987
Justynka, uważaj na te swoje leki nasercowe. Ja biorę beto zk 5o i dziś analizowałam ulotkę. Duszność jest jako jeden z b częstych objawów niepożądanych. Biorę jeszcze pantoprazol więc może mam komplet. Idę jutro rano z tym do mojej rodzinnej niech coś zmieni.Poczytaj swojąulotkę. Pozdrrawiam Cię.Marzena
Gość wiedenka
chociaz mam ciezka nerwice nie chcialam i boje sie stosowac mocne leki .zaczelam od homeopati ignatia imara rano i popoludniu albo jak mnie zlapia nerwy to gelsemium sempervirens i oczywiscie walidol 3 x dziennie.warunkiem poprawy jest systematycznosc przyjmowania.mnie przeszyl dusznosci po 3 tyg.przyjmowania i ucieszona odstawilam leki no i dusznosc powrocila.teraz biore systematycznie i mam spokoj.co do seretide jest to lek rozszerzajacy oskrzela i nie dziala on natychmiast tylko jest stosowany zapobiegawczo aby nie dopuscic do naglego ataku skurczu oskrzeli.nerwicowcom on nie pomoze bo oskrzela mamy drożne,tylko sciskaja nam gardlo spoloty nerwowe ktore tam sie znajduja.do szybkiego przerwania ataku dusznosci astmatycy przyjmuja berotec.