Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Nagłe pogorszenie wzroku od paru miesięcy a nadcisnienie.

Gość Marcin

Rekomendowane odpowiedzi

Dzien Dobry. Jestem Marcin i choruje od lat na nadcisnienie, do tego jestem tez nerwicowcem, denerwuje się przy każdym niepokojącym objawie. Chodzi o to ze w ostatnich miesiacach strasznie pogorszył mi sie wzrok, pojawilo sie jakies zjawisko sniezenia telewizora przed oczami, migajace białe punkty ktore wyraznie widac na czarnym tle. Dodatkowo tez faluje mi troche obraz w oddali na ciemnym tle, (na jasnym to nie faluje) i do tego mam powidoki. Robi mi sie ciemno przed oczami gdy spojrze przez jakis czas na czarne tło, ekran, zganiałem to na spadki/wzrosty cisnienia krwi ale to chyba nie jest to bo mieryzlem sobie cisnienie i bylo wręcz idealne albo nawet nizsze niz myslalem. Do tego np jak patrzę na coś jasnego, jasne tło to po odwróceniu głowy widzę przez chwilę jak przez mgłę. Czyli takie jakies powidoki, szczegolnie gdy sie robi ciemno przed oczami to od razu czuje lęk i w żołądku ściska, jakbym miał zemdleć, ale nie mdleję. Co to moze być? Dodam ze badania dna oka w porządku, cisnienie w oczach tez oki,lekarze wykluczyli tez cukrzyce i problemy z sercem (echo i ekg wyszlo oki), badania krwi tez oki. Ten objaw jest strasznie dokuczliwy, nawet gdy pisze na komputerze, dziwne uczucie. A najgorzej to jest rano, najbardziej są te objawy nasilone (tak mi sie wydaje) i od razu zaraz wpadam w panikę czy nie zemdleję. Myslalem ze to od nadcisnienia takie cos, ale badanie dna oka to wykluczylo (wyszly tam drobne zwezenia ale okulista powiedzial ze bardzo niewielkie) ale to chyba przyczyna lezy gdzie indziej? Czy ktos tez mial takie problemy ze wzrokiem? Do tego często towarzyszy mi szum w uszach, który tez jest uciazliwy. Ale nie zawsze on występuje, najczesciej to rano. Do tego ten stan takiej pół przytomności.. jakby wyłączenia się od świata. Nie wiem co to może być, męczące to jest i uciążliwe dość. Te białe migajace kropki na czarnym tle, jakby sniezenie telewizora czy kamery internetowej po uruchomieniu.