Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Podwyższone ciśnienie w młodym wieku

Kinga090

Rekomendowane odpowiedzi

Zacznę od tego, że mam 18 lat, mam wrodzoną wadę serca-zwężenie aorty, raz w roku jeździłam na kontrole i zawsze moje badania były bardzo dobre, ciśnienie też. Jestem osobą bardzo ambitną i dlatego często się stresuje, przez co mam czasami kolkę w sercu, jednak po kilku spokojnych oddechach ona szybko mija. Trzy dni temu złapała mnie taka kolka i trzymała mnie dość długo-ok 10 minut. Trochę się zdenerwowałam i zmierzyłam sobie ciśnienie, miałam 137/96. Zdenerwowałam się jeszcze bardziej i takie ciśnienie trzymało mnie przez cały następny dzień i wieczorem było nawet 150/104. Poszłam do ośrodka zdrowia, podali mi relanium i ciśnienie spadło. Jednak dalej mnie trzyma raz np 126/89, 137/94 itd. Cały czas jestem poddenerwowana. Jak nie pamiętam o problemie to jest dobrze. Jednak jak tylko o tym sobie przypomnę, to od razu puls mi skacze i przed każdym pomiarem mam bardzo szybki puls. Dodam, że ten dość szybki puls utrzymuje się raczej stale. Moja ciocia i wujek chorują na nadciśnienie. Nie wiem, czy to jest przejściowe, czy już teraz choruję na nadciśnienie. Bardzo proszę o pomoc. Boję się,że moje życie się przez to zmieni :(
Gość Hela 754
Witaj Kinga Jeżeli do tej pory było dobrze to nie oznacza, że tak będzie cały czas mając taką wadę.Stres na pewno ci nie pomaga w całej tej sytuacji. Nie wiem kiedy byłaś ostatnio na badaniach kardiologicznych, ale w takiej sytuacji pewnie powinnaś się wybrać, bo może to być związane z twoją wadą serca. Pozdrawiam
Dziękuję za pomoc. Zauważyłam dzisiaj, że jak na razie ciśnienie nie przekracza 127 jednak to dolne mam za duże, bo dochodzi do 94, z tym właśnie boryka siię u mnie ciocia i wujek. W ogóle w całej rodzinie były problemy z krążeniem. Wczoraj właśnie byłam u lekarza, doktorka przepisała mi łagodne leki uspokajające, ale przy okazji poprosiłam ją o skierowanie do kardiologa. Wprawdzie na wizytę powinnam pójść koło października, ale postaram się na jak najwcześniejszy termin. Pozdrawiam
Gość Hela 754
Witaj Sądzę, że podjęłaś właściwą decyzję, bo nie można lekceważyć takich objawów szczególnie przy wadzie serca. Rozkurczowe ciśnienie jest zdecydowanie za wysokie, szczególnie w twoim wieku. Ja również mam problemy z ciśnieniem, ale biorę systematycznie leki ustawione przez kardiologa, bo mam schorowane serce i jestem już po operacji. W mojej rodzinie też są problemy z krążeniem i z nadciśnieniem.Pozdrawiam
Gość Hela 754
Oczywiście, że będziesz mogła prowadzić normalny tryb życia. Z opalaniem, to już będziesz musiała trochę przystopować, no i nie można z niczym przesadzać.Najważniejsze, żeby twoja wada się nie powiększała.Pozdrawiam
Właśnie staram się dbać o to jak najbardziej. Już dzisiaj zarejestrowałam się prywatnie do kardiologa, bo jakoś nie mam do końca zaufania do publicznej służby zdrowia i poza tym bym długo musiała czekać, a chciałabym skonsultować się z doktorem jak najszybciej. Mam nadzieję, że mi pomoże. Chociaż domyślam się, że największy problem tkwi we mnie. Jak tylko pomyślę o pomiarze ciśnienia,. to od razu czuję jak mi serce wali i wtedy mam ciśnienie większe od 130, jednak jak po chwili się spróbuję się uspokoić to nieco przekracza 120. Nie wiem jak radzić sobie ze stresem. Do wszystkiego podchodzę strasznie emocjonalnie. Wszyscy mi powtarzają, że powinnam się uspokoić. Mama jest pielęgniarką i sama wiem czym grozi nadciśnienie itd, sama jest osobą bardzo nerwową i często właśnie przy niej mam podniesione ciśnienie. Najniższe mam przy moim chłopaku. Jednak mam nadzieję, że w poniedziałek lekarz mi pomoże. Jeszcze raz dziękuję za pomoc i pozdrawiam.
Gość Hela 754
Witaj Kinga Sądzę, że nie tylko ty nie masz zaufania do publicznej służby zdrowia, gdyż większość pacjentów na nią narzeka i o tym się mówi w radiu i w innych środkach przekazu publicznego. Ja długo się leczę na serce i w większości korzystam z prywatnych wizyt. Tak właśnie już jest, jeżeli człowiekowi zależy na własnym zdrowiu. Jesteś jeszcze bardzo młoda i pewnie chodzisz do szkoły.. Jak pisałaś ambitna i do tego bardzo wrażliwa więc wcale sie nie dziwię , że do pewnych spraw podchodzisz emocjonalnie i nie potrafisz zawsze sobie poradzić ze stresem..Może stawiasz sobie za wysoko poprzeczkę i za wszelką cenę chciałabyś coś osiągnąć i dlatego się stresujesz,a ciśnienie ci skacze. Zawsze jednak powinnaś pamiętać, że twoje serce nie jest zupełnie zdrowe,a tym sobie szkodzisz. Przed tobą jeszcze całe życie i nie jeden raz będziesz się spotykać ze stresującymi sytuacjami. Pracowałam z młodzieżą i trochę znam ich problemy. Jednak uważam, że kardiolog powinien ocenić obecny stan twojego serca i zająć stanowisko w tej kwestii. Pozdrawiam
Wiem właśnie, że stres strasznie mi szkodzi. Jak jestem w jakiejś stresującej sytuacji tak jak np. teraz z tym ciśnieniem, to automatycznie mam sucho w ustach i potrafię się cała trząść. Jednak od dzisiaj staram się z tym walczyć. Wczoraj bardzo się załamałam, ale postanowiłam, że od dzisiaj bardziej nad sobą popracuję. Jestem też spokojniejsza, bo mama zarejestrowała mnie do podobno bardzo dobrego lekarza z kliniki w Ochojcu, który właśnie największą uwagę zwraca na młodych ludzi i stara się im pomóc. Chcę w końcu o tym wszystkim zapomnieć, przestać się się stresować i zacząć żyć tak jak przed tą kolką i przed tym stresem. Jeszcze raz dziękuję za pomoc, jest to dla mnie bardzo ważne, bo jest Pani osobą neutralną i obiektywną, wypowiadając się w mojej sprawie.
moj chlopak od jakiegos czasu tez ma problem z powiekszonym cisnieniem (dodam tylko ze nie ma on zadnej wady serca,a gorna wartosc cisnienia dochodzi nawet do 160). Drugia sprawa to problem z cieplota ciala, mam na mysli to ze caly czas jest on bardzo cieply, potrafi w srodku zimy chodzic z rozpieta kurtka.Jakie moga byc przyczyny wysokiego cisnienia w mlodym wieku i czy mozna to jakos wyleczyc?