Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Szmery i przewężenie serca u niemowlaka

Rekomendowane odpowiedzi

Witam ciepło mam do was pytanie - jestem zatroskaną mamą półrocznego Jasia - w wieku 4 miesięcy pediatra usłyszał szmery w sercu Jasia - po tygodniu mieliśmy wizytę u kardiologa - miał dokładnie mierzone ciśnienie i zrobione EKG - po czym lekarka stwierdziła że najprawdopodobniej to szmery niewinne - ale kazała się zgłosić do szpitala na Eco serca - po tym badaniu z kolei powiedziała nam że Jaś ma jakieś przewężenia i przepływ 2 metry, że nie należy się narazie martwić tylko kontrolować dziecko czy przewężenie się nie zmniejsza itd... i zleciła RTG klatki piersiowej - ja w sumie to nic z tego nie wiem - dlatego pytam Was - co to może oznaczać ? - czy teraz jest OK - czego mogę się spodziewać - co będzie w przyszłości - a co jeśli to przewężenie będzie się zmniejszać - co nas wtedy czeka - co będzie z moim Jasiem ?????? - proszę wytłumaczcie mi pozdrawiam
Gość niebieska
Witam Panią serdecznie. Proszę niec Pani się tym nie martwi tak bardzo. Kiedy się urodziłam też miałam tą samą wadę serca. Ale później się to uspokoiło. Po kilku latach jednak kiedy miałam zwykły bilans w szkole a dokładnie w gimnazjum- okazało się że znów mam szmery w sercu więc poszłam do lekarza na EKG. Doktor stwierdził że mam lekkie szmery w tym sercu ale że to niczemu nie zagraża. I sobie z tym żyję:-) Tylko muszę się kontrolować. A właśnie.... powinnam znów pójść na badania.... i chyba pójdę. Także widzi Pani nie ma się czym przejmować tylko co jakiś czas kontrolować serduszko dziecka co jakiś czas. Życzę powodzenia i duuuużo zdrówka dla maluszka:-)
Mineralko, owszem często szmery serca moga miec podłoże niewinne. Ale prosze skonkretyzowac co po echu powiedziała pani kardiolog. Co pisze na wyniku echa. RTG klatki piersiowej może pokazac m.in. sylwetkę serca (czy jest prawidłowa) ale nie tylko. Jestem laikiem ale dla mniekluczowym słowem w tym co pani pisze jest okreslenie *przewężenie*. Prosze spokojnie wykonac Jasiowi zlecone badania. Gdzie Pani wogóle mieszka ? Osobiście dla uspokojenia wybrałabym sie ponownie z dzieckiem na echo serca. Swoja droga zapraszam na nasze forum poprzez nasza strone www.sercedziecka.org.pl Zyczę aby okazało się, że podłoże szmerów jest niewinne. Zdrówka dla Jasia Pozdrawiam Ola
Gość mineralka
Pani Olu dziękuję bardzo za link do strony - napewno zaraz tam zaglądne - pyta pani co powiedziała lekarka po echo serca ? - -no właśnie to co napisałam i nic więcej - dlatego jestem zaniepokojona - dokumentów żadnych nie dostałam więc dalej jestem zielona - dzisiaj jedziemy na RTG - ma ono pokazać chyba żyłę płucną - nie wiem - ale będę się dzisiaj domagała odpowiedzi na wszystkie pytania i wyjaśnień - dam znać co nam wyszło pozdrawiam
za poradnikiem * Mam dziecko z wadą serca* ... zwężenie zastawki pnia tętnicy płucnej (pulmonary stenosis - PS) to utrudnienie przepływu krwi na poziomie zastawki pnia tętnicy płucnej. W postaci izolowanej ( ja u Twojego maluszka) wada ta stanowi 6-9 % wrodzonych wad serca. Zwężenie to powstaje w wyniku częściowego zrosnięcia sie płatków zastawki lub wykształcenia przepony z centralnie umieszczonym otworem. Zrośniete płatki tworzą zazwyczaj kopułę , która może przyrastać do ściany pnia tętnicy płucnej, powodując nadzastawkowe zwężenie. Płatki zastawki bywaja niekiedy dysplastyczne (zniekształcone, grube, nieruchome), a pierścień zastawki nidorozwinięty. W większości przypadków zwężeniu zastawki towarzyszy wtórne zwężenie podzastawkowe,na skutek przerostu drogi wypływu z prawej komory. Jeżeli zwężeniu lub zarośnięciu pnia tętnicy płucnej towarzyszy zwężenie lub zarośnięcie zastawki trójdzielnej, a prawa komora jest niedorozwinieta, powstający zespól wad okresla się mianem zespołu niedorozwoju prawego serca (HRHS). Zwężenie ujścia prowadzi do zwiększenia oporu dla przepływu krwi z prawej komory do pnia tętnicy płucnej. Izolowane zwężenie zastawki pnia tętnicy płucnej (bez wspólistniejących ubytków w przegrodach serca) nie powoduje zmniejszenia dopływu krwi do płuc. W celu utrzymania przepływu płucnego prawa komora zmuszona jest do wytwarzania wyższego ciśnienia. Łagodne zwężenie zastawkowe tętnicy płucnej przebiega zwykle bezobjawowo. U dzieci ze zwężeniem umiarkowanym może wystapic sinica na skutek przecieku prawo-lewego przez otwór owalny lub ubytek przegrody międzyprzedsionkowej. Z czasem może dojśc do duszności i ograniczenia wydolności wysiłkowej. Zwężenie dużego stopnia prowadzi do niewydolności prawej komory i jeżeli wystepuje komunikacja międzyprzedsionkowa, do sinicy. Dzieki postepom w kardiologii inwazyjnej łagodne i umiarkowane zwężenie zastawki pnia płucnego nie wymaga obecnie leczenia operacyjnego. Dziecko z ta wadą zazwyczaj jest w dobrym stanie ogólnym i dopiero szczegółowe badania lekarskie pozwala na jej rozpoznanie. W badaniu echograficznym oprócz zastawkowego zwężenia pnia tętnicy płucnej nie stwierdza sie innych anomalii wewnątrzsercowych, co nastepnie potwierdza badanie angiograficzne. U tych pacjentów wskazane jest poszerzenie zastawki - wykonuje sie tzw. zabieg walwuloplastyki płucnej , najczęściej w okresie niemowlęcym, co zapobiega dużemu przerostowi mięśnia komory prawej. Zabieg wykonuje się najczęściej z nakłucia zyły udowej. Do zabiegu wykorzystuje sie walwulopalstyczne cewniki balonowe, ktore w trakcie napełniania do okreslonej średnicy niejako *rozklejają* lub*rozrywają* zrosniete płatki zastawki, tym samym poszerzając jej ujście. Efekt hemodynamiczny udanego zabiegu polega na zniesieniu lub znacznym zmniejszeniu różnicy (gradientu) skurczowego ciśnienai między komora prawą a pniem tętnicy płucnej. Wyniki walwuloplkastyki ( potocznie balonikowania)sa z reguły dobre. Wyjątek stanowia dzieci z zastawką dysplastyczną , w której płatki zastawki nie sa w pelni ukształtowane. W ich przypadku efekt walwuloplastyki nie zawsze jest zadowalający, ale u wielu pacjentów wykonanie pozwala odlozyć zabieg operacyjny. Powikłania sa rzadkie - około 0,6 % i dotyczą zazwyczaj noworodków lub młodych niemowląt w cięzkim stanie. Zapraszam serdecznie na nasze forum gdzie jak sądzę zanjdziesz wsparcie rodziców dzieci z ta samą wadą. Najważneijsze, ze jeżeli juz ją zdiagnozowano jest niewielka stenoza i można ją obserwować. Pozdrawiam Ola