Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Mroczki przed oczami, uczucie omdlenia i kołatanie serca

Gość Arkadiusz

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Arkadiusz
Mam 23 lata i pierwszy raz zdarzyło mi się coś takiego. Kilka dni przed sylwestrem w dzień poczułem się dość dziwnie, byłem pobudzony i trochę kręciło mi się w głowie ale minęło, następnej nocy kiedy się położyłem po chwili przed oczami miałem *migawki* i miałem uczucie jakbym mdlał, serce zaczęło bardzo szybko bić ale po kilku minutach się uspokoiło, wogóle nie mogłem zasnąć. Myślałem że mam za wysokie ciśnienie bo od jakiegoś czasu nie piłem kawy ale po pomiarze okazało się że ciśnienie jest bardzo niskie ok 95/60. Od sylwestra piję 2 kawy dziennie i takich ostrych objawów już nie miałem, czasem przed zaśnięciem serce dziwnie szybciej bije ale szybko to mija. Ciśnienie mam w granicach 130-140/90 więc chyba odpowiednie. Czy to mogło spowodować odstawienie kawy czy to coś poważniejszego?
Gość justa30
Witaj! Te mroczki, uczucie omdlenia i bicie serca może byc spowodowane niskim ciśnieniem krwi, bo 95/60 to troche mało. Ja od jakiegoś czasu też mam niskie ciśnienie i myślę, że też spowodowane odstawieniem kawy. Przez to piszczy mi czasem w uszach, szumi w głowie i mam dosc wysoki puls, bo ok. 100. Najgorzej jest wieczorami. Mysle, że to może być to samo. Możesz jednak dla pewności zrobić EKG. Od dziś zaczęłam znów pic kawę i zobaczę czy wszystko wróci do normu. Pozdrawiam.
Arku, idź przede wszystkim do lekarza internisty, opowiedz o swoich objawach. Myślę, że warto, abyś zrobił badanie EKG, morfologię krwi (m.in w celu wykluczenia anemii lub innych nieprawidłowości). Może to też po prostu wycieńczenie organizmu. Albo może masz wypłukane (Sylwester = pewnie alkohol, do tego wspominasz o kawie) elektrolity. Justa, też tego nie bagatelizuj. I pamiętaj, że puls powyżej 100 może oznaczać tachykardię. Pamiętajcie, że kawa nie jest zdrowa na serce, więc skonsultujcie najpierw z lekarzem co Wam jest, a potem pijcie ją zwyczajnie, z umiarem, a nie jako lek.
nie jestem sama widze ale ja to sobie juz postawiłam diagnoze - KOTA mam i tyle bo jak to inaczej nazwac ...? Z niczym nie moge powiązac moich napadów głupoty bo tak ja je nazywam . Nagle robi mi sie słabo, mroczki, duszno, kołatanie serca i z reguły mdleje ale bez utraty przytomnosci. Później okazuje sie ze mam cisnienie 95/70 i ogromny puls ze strachu ze to zawał no i cisnienie natychmiast mi skacze tak na 140/85 i mija mi wszystko. Lekarz twierdzi ze to nerwica bo serce jako mięsień mam zdrowe i zapisał mi na wyregulowanie rytmu metocard ale odstawilismy bo mi nie podszedł i brałam propranolol + XanaX na nerwy ale tak mi zbiło cisnienie ze mam tak 95/62 na maksa i ledwie żyje. Ale kołatan nie mam i nie wyczekuje juz na atak czestoskurczu a miewałam i z reguły puls 195 i konczyło sie hospitalizacja. A teraz niewiem juz sama co mi ...? Hmm .... Kawke spijam i nawet popalam nie duzo ale jednak a cisnienie niskie. Jak sie ostro zdenerwuje to mam tak 130/80 i wtedy ostro boli mnie głowa. Dziwne nie i dlatego twierdze ze mam po prostu kota ....