Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Zażywanie Bosentanu przy zespole Eisenmangera

dolores

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.Od urodzenia mam Wrodzoną Wade Serca- Zespół Eisenmangera, z nadciśnieniem płucnym, do tego od kilku lat mam utrwalone nawracajace migotanie przedsionków serca.Prócz stałego leczenia farmakologicznego lekami :Cordarone,Betaloc ZOK, Acenocumarol i innych lekow z tym związanych to dodatkowo od prawie roku zażywam lek Bosentan (TRACLEER) i moge sie podzielić z Tobą moją opinią na temat tego leku.W moim przypadku lek ten sie sprawdził mimo iż wcześniej miałam duże obawy co do jego brania zwłaszcza że mój organizm z trudem przyswaja leki. Po konsultacji z kardiologiem jednak sie zdecydowałam.Decyzja ta była trafna ponieważ teraz czuje sie znacznie lepiej,nie męcze sie już tak jak wcześniej to było,wchodzenie po schodach już nie sprawia mi tyle problemu co dawniej kiedy wchodząc musiałam odpoczywać kilka razy ,teraz zaledwie 1-2 razy!!Moge również spokojnie i bez obawy wychodzić z domu na spacery które bardzo lubie, wcześniej sprawiało mi to bardzo duży problem na dodatek przy każdym wysiłku siniałam.Teraz mi to ustąpiło. Wiem że nie każdy może brać ten lek ale dlaczego nie spróbować? Można sobie poprawić komfort życia:-)Wiem to bo doświadczyłam tego sama na własnej skórze.Jeśli lek nie przyniesie rezultatu ani poprawy zdrowia można zawsze zrezygnować nic przy tym nie tracąc. Pozdrawiam:-)