Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Prawidłowy pomiar i prawidłowe ciśnienie krwi

Gość porusia

Rekomendowane odpowiedzi

Gość porusia
Kochani czasem jak się zdenerwuję lub po prostu ot tak sobie i zmierzę ciśnienie to mam 145/74 gdy odsapnę te kilka minut spada na 133/74. Czy to prawidłowe? Poza tym nie przestrzegam tzw. metody prawidłowego mierzenia czyli nie odpoczywam przed mierzeniem te kilka minut po prostu gdy czuję że sie źle czuję to mierzę obojętnie co wtedy wykonuję .Czy idę czy wchodzę po schodach bach z marszu mierzę. I taki jest wynik. Co wy na to? Poza tym dlaczego tylko ten pierwszy pomiar jest zawysoki? Jak rośnie to powinno chyba rosnąc i tu i tu czyli skurczowe i rozkurczowe? Poradźcie coś :-)
Gość Wojtek83
Nie wielkie skoki ciśnienia ma każdy człowiek i to jest normalna rekcja. Z reguły właśnie rośnie ta pierwsza wartość, a po za tym skoro zaraz spada do całkowicie normalnych wartości to wszystko ok. Problem pojawia się wtedy jak rzeczywiście występuja dość wysokie skoki ciśnienia do dużych wartości przy np. nie wielkich czynnościach. Z twojego opisu wynika ze wszystko jest ok pod warunkiem ze nie denerwujesz sie za czesto bo to moze z czasem utrwalic wysokie ciśnienie.
Gość porusia
Niestety problem polega na tym, że w zasadzie to denerwuję się bardzo często i to z byle głupich powodów przy których każdy normalny człowiek by się nie zdenerwował (przynajmniej tak myślę :-( ). W zasadzie można by to nazwać huśtawką nastrojow a co za tym idzie i ciśnień oraz zbyt wysokiego tętna. Ale kardiologicznie jest ok lchoć mam tachykardię ale nie kazali mi jej leczyć choć leżałam na oddziale kardiologicznym w celu zdiagnozowania. Mam 35 lat i wykańcza mnie to :-(. No ale buźka dzieki za odpowiedz.

Zadowolona jestem z ciśnieniomierza Simple SANITY. Mam go już któryś miesiąc. Nic się nie psuje, pracuje bardzo sprawnie, szybko podaje wyniki pomiaru, idealny dla całej rodzinki. Ostatnio po świętach sobie wszyscy po kolei mierzyliśmy ciśnienie i tylko ja miałam książkowe 120/80 ;-)

Ja sobie chwalę ciśnieniomierz easy med marki Geratherm. Na razie działa bez jakiś usterek, mam na niego gwarancję 5 lat, więc w sumie nie powinno się nic dziać jeśli chodzi o awarie itp. Kupił mi to syn internetowo, kosztował 130 złotych.

Dobre parametry ma ciśnieniomierz Senior. Zapamiętuje ponad sto wyników, mogą śmiało korzystać dwie osoby i pomiary obu zostaną zapisane w pamięci. Moi rodzice z tego korzystają na co dzień. Ładny design, trwałość, czytelny wyświetlacz.

Gość januszss

Szybko podaje wynik mój ciśnieniomierz Simple marki Sanity. Jak za te pieniądze to sprzęt jest bardzo nowoczesny i porządny. Parę razy się zdarzyło, że spadł na podłogę, nic się nie stało. Długi przewód, wygodny mankiet, długo trzymające baterie.

Dość dobre parametry ma ciśnieniomierz Sanity, dokładnie typ Senior. Zapamiętuje 120 pomiarów, ma funkcję wykrywania arytmii i wyjątkowo przyśpieszony pomiar. Rodzice sobie kupili niedawno, bo wcześniej to mieli taki stary na ręczną pompkę.