Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Interpretacja wyników ECHO serca przy uczucie ciężaru i ciepła w okolicy serca

Gość tomek

Rekomendowane odpowiedzi

moze ktos mi zinterpretowac ten wynik? Na badanie poszedlem opniewaz odczuwalem cos w rodzaju ciezaru w okolicach serca, odczucie pieczenia, ciepla w okolicy serca - ciezko okreslic. Mam to juz od 5 dni. prawidłowa wielkosc jam serca /lewa komora 5,0cm/, nieznacznie zgrubialy miesien lewej komory 1,2cm. Nie stwierdzono zaburzen kurczliwosci EF - 68%. Malego stopnia wypadanie platkow zastawki mitralnej. Śladowa niedomykalnosc mitralna. Prawidlowa szerokosc aorty 3,4cm i pnia plucnego 2,5cm. Osierdzie bez cech plynu.
Witam!!! Jest taka ważna lekarska zasada- nie leczy sie wyników tylko pacjenta. W tym przypadku na podstawie samych wyników nie mozna niczego stwierdzić. Anjważniejsza jest całość -pana objawy i wyniki badań. - małego stopnia wypadanie płatków jest bardzo czeste - choć nawet takie moze dawać już objawy Bardzo dobrze że zgłosił sie pan do lekarza, trzeba zrobić więcej badań ( na pewno EKG) i wtedy na pewno będzie wiadomo skąd te objawy. Pozdrawiam
Gość Aleksandra
W odpowiedzi na : Re: wynik echa serca - interpretacja wysłane przez laura dnia 2006-11-20 07:27:35: : kto przetłumaczy wynik echa mojego 15 letniego syna?Pogrubiała mięśniówka LV.Wiotki z cechami prolaps AML.Śladowa niedomykalność mitralna. Sladowa fala zwrotna LV. Witam. W echokardiografii : LV - oznacza lewą komorę serca AML - to przedni płatek zastawki mitralnej jest mowa o tym, że jest on wiotki, a więc na logike ma tendencje do uginania się pod wpływem fali krwi. Prolaps czyli po polsku wypadanie najczęsciej dotyczy własnie zastawki mitralnej. Domyslam sie, iz chodzi o zespól wypadania płatka zastawki mitralnej tzw. Barlowa. Jest mowa o śladowej a więc minimalnej w granicach norm fizjologicznych niedomykalności zastawki mitralnej. Zapewne w powiazaniu z tym wypadającym płatkiem następuje cofanie się krwi na zastawce w przeciwnym kierunku. Także śladowa fala zwrotna krwi prawdopodbnie chodzi tu o zastawkę aortalną. Na Twoim miejscu skonsultowałabym jeszcze raz syna z dobrym specjalistą. Będziecie zapewne pod opieką poradni kardiologicznej. Jeśli jeszcze nie byłas zapraszam na nasze forum : http://forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=24429 Mój 10-letni syna ma te niedomykalności bardziej poważne neistety. Twojemu synowi życzę duzo zdrowia i pozdrawiam.

Witam, czy ktos mogłby mi pomoc? Czy lewa komora jest juz powiekszona czy miesci sie jeszcze w normie. lewa komora : 36mm/58mm lewy przeds : 39 mm aorta 34mm prawa komora : 26 mm IVS 13mm/9mm scian atylna 12mm/8mm prawy przeds : 35 mm masa lewej komory 222 g Zast mitr V maks 1,0m/s E/A 2,2 zast plucna V maks 1,0 m/s zast trojdzielna - V maks 0,6m/s zast aortalna V maks 1,3m/s Osierdzie prawidlowe Luk aorty 27mm V max w aorcie 1,4m/s Kurczliwosc prawidlowa Frakcja wyrzutowa 65% TAPSE 32mm Acct 125ms funkcja rozkurczowa prawidlowa