Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Strach przed nagłym zgonem przy przeroście komory serca i sporcie

Gość adrian

Rekomendowane odpowiedzi

Moj problem jest taki z eb oje sie takiego konica poniewaz uprawiam sport do tej pory kulturystyke teraz aktualnie uprawiam dwie sztuki walki TAEKWON-DO iBrazylijskie jiu-jitsu wyktyro umnie przerost prawiej komory i lewa na granicy gornej normy dokladnie to 5,08 lewa k a prawa k to 2,92 boje sie z ejak zaczne trnowac intesywniej sztuki walki to serce bedzie jeszcz ebardziej rpzerastac czy to wszystko rosnie proporcjonalnie do wzrostu masy ciala i czy jak nei bed epowiekszal juz swojej masy to serce zostanie w takiej samej wielkosci jak bylo tak czy to dziala innym syste,em lekar zpowiedzial ze moge ctrenowac niepma przeciew wskazan a boli mnei wklacie strasznie dziwnie sie czuje itp itd poradzcie cos
Gość Wojtek83
witam. Mówisz ze masz przerost?? tzn. mięsień pogrubiały?? czy tylko objętość?? jak piszesz. 5,08, a norma mowi ze do 5,7 wiec. Czasami sportowcy maja powiększone objętości. Ile masz wzrostu??, waga??. Mam podobna sytuacje do twojej upraiwałem 6 lat kulturystyke i boli mnie w klatce czasmi tak mocno ze schodze z tego świata. Oczywiście jeżeli rośnie twoja masa mięśniowa serce może sie powiększać zarówno objetościowo jak i masowa. Pewnie byłeś przebadany i nie wykryto u ciebie żadnej wady, ale skoro dziwnie się czujesz to może trzeba jeszcze ta sprawe skonsultować z lekarzem.
tak ale zobacz prawa komowe boje sie bo po treningachs ie kjakos zle czuje tak mi dziwnie jest ide jutro do swojego kardio i puzniej do lekarza sportowego niech stwierdzi czy moge czy nei moge cwiczyc ale jak powe z enie moge to sie zalame chyba poprostu ja jestem uzalezniony od treningow musze3 cos robic bo inaczej dostaje szalu i robie sie glupi hehehe a wies zz e niemam pojecia niemam opisanego badania mam to w 2d zrobione jasok i nei wiem zabardzo co jest a ty trenujesz???
Gość Wojtek83
Znam ten ból ja też musiałem zrezygnować z tego co tak kochałem robić, ale mimo to na siłe probuje cos cwiczyć choć wiem że nie jest to najlepszym rozwiązaniem ale co poradzic skoro to jest silniejsze odemnie. Wystarczy czasami pare razy się schylic i ucisk mam tak silny że masakra. Rok temu w kwietniu na echo wyszło ze mam graniczne wymiary lewej komory i przedsionka do tego wykrto u mnie ten płatek w zastawce który sie nie domyka. Lekarz mówi że gdyby nie ten płatek to bym nie wiedział ze mam takie wymiary. Byłem u dwóch kardiologów i jeden który robił mi badanie powiedział że na razie nie da sie okreslić czy mam problmy z sercem i powinienem przyjść na kontrole za rok. Natomiast drugi który jest uznawany za dobrego specjaliste uważa że to nic groznego i kazdy człowiek ma inne wymiary serca nawet jesli przekraczają normy to nic jeszcze nie oznacza. Wymiary mogą sie znacznie zmieniać wlasnie od wysiłku fiycznego i jeśli zachowane są prawidłowe funkcje serca to nic się nie dzieje. Więc moja nie dyspozycja jest raczej spowodowana zastawka niż wymiarami jam serca i myśle że u ciebie tez nie tu lezy przyczyna. Idz do tego lekarza sporotwego moze on zleci jeszcze raz badania i powie ci cos na ten temat. Jak możesz to się odezwij bo sam jestem ciekawy co taki specjalista o tym sądzi.