Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Duszności i wzmożone bicie serca a nerwica

Gość MS

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Jak czytam tutaj tematy, to aż ciężko pojąć jak ludzie cierpią. Pomyślałem, że jakąś nerwicę mogę mieć, ale sam tego nie scharakteryzuje, dlatego pomyślałem, że zapytam forumowiczów :) Co to może być: częste uczucie duszności, nagłe bez przyczynowe wzmożone bicie serca i towarzyszące przy tym uczucie, jakby na chwile przepływ krwi został zablokowany w okolicach serca. Nawet dwa razy miałem tak, że tam gdzie stałem w jednej chwili tam też tarzałem się po ziemi bez możliwości złapania oddechu i z uczuciem jakby mi serce miało rozerwać na małe kawałki. Pamiętam, że po 3 dniach ból całkiem po tym ustał, a że jestem młody tak żyje się dalej. Szybko się męczę, w tym sensie, że do godziny powiedzmy 10 czuje się rześki, a potem resztę dnia senny, znudzony, taki powiedzmy przymulony. Prowadzę raczej przeciętny tryb życia, pije raczej rzadko, ale dopiero od roku nie pale. A miałem z tym do czynienia przez 5 lat. Nazwać to można jakoś, czy po prostu: *Panie, paliłeś to teraz pokutuj* :).
Aha, no i jak tak jeszcze innych posty czytam, to mogę kilka objawów podać. Najbardziej w sumie ta duszność mi doskwiera, od czasu do czasu muszę głębszy oddech wziąć. A tak po za tym, to czasami kłucie w okolicach klatki piersiowej. Do tego jeszcze (jak to ładnie ujęła jedna osoba) odczuwanie serca prawie cały dzień. No i takie powiedzmy nie związane z niczym napady lękowe. Trochę dziwne są, to nie będę o nich mówił :) i tutaj ładny cytat pasujący nawet: *właściwie żyję w ciągłym stresie. denerwowałem się w szkole, przed ważnymi egzaminami, przy odpowiedzi. przez stres czasem nie mogę wypowiedzieć słowa, trzęsie mi się głowa (!), cały się trzęsę. ze stresu serce bije mi o wiele szybciej.* No a propos leków, to nie biorę, bo też nikt nic mi nie przepisał. Nawet nie wiem do kogo dokładnie się udać z tym o poradę. To nie to, że niesamodzielny jestem, ale jak ktoś udał się kiedykolwiek do lekarza, a ten (za przeproszeniem :) ) hurtem wlepił mi leki do wykupienia bez nawet zapytania co mi dolega, tak z opieki w mojej miejscowości zrezygnowałem.
Witam Was.U mnie dokladnie to samo do tego bezzsennosc,apatia,dusznosci kolatanie wysokie cisnienie skoki cisnienia mrowienie bole kregoslupa... i j.w odzcuwanie serca 24 godz. na dobe. Robilam ekg -lekarz pokiwal glowa ze zdziwieniem -jak ja jeszcze funkcjonuje w takim stanie.Do dzis zadnej poprawy. Nigdy sie nie spodziewalam ze bede klikac na taki temat Badzcie zdrowi.Glowa do gory. Pozdrawiam
Witam odpowiedz dla MS - myślę że u Ciebie może być to tarczyca nadczynność lub niedoczynność. Ja mam niedoczynność tarczycy i też mam problemy z szybkim biciem serca i z dusznościami. Tarczyca właśnie tak mi się ukazała szybkim biciem..... Lecze się juz 2 lata ale z serca prędkością mam do tej pory problemy. Tarczyca niedoczynność ma całkiem inne objawy ale u mnie jest inaczej , i muszę się męczyć z moim serduszkiem choć w badaniach kardiologicznych jest wszystko oki....dla Ciebie najlepszym lekarstwem będzie proplanolol 10mg - 3 razy dziennie... ale leć jak najszybciej zrób tsh FT3, FT4 . jeśli chcesz na ten temat więcej wiadomości napisz na moje gg a 251604