Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, mam 17 lat i ostatnio trafiłam do szpitala z powodu ostrego bólu głowy z prawej strony (potylica), drętwienie lewej strony ciała (łącznie z twarzą i językiem), przy czym wystąpiły zaburzenia wzroku i świadomości. Pierwszy taki atak był krótkotrwały i łagodny, około 3 lat temu. Kolejny rok temu nieco silniejszy i dłuższy. Ostatni, miesiąc temu znacznie mocniejszy i dłuższy. Wylądowałam w szpitalu, badanie moczu w porządku, EKG w porządku, pierwsze EEG niepokojące (drugie przeprowadzone w fazie snu wyszło dobrze), ciśnienie za niskie do tej pory, rezonans nic nie wykazał. Lekarz z początkowo podejrzewał: migrenę, padaczkę, wadę neuronową lub stwardnienie rozsiane ... Wiem, że forum dotyczy kardiologii, ale boję się, że ataki znowu powrócą i będą jeszcze silniejsze, może ktoś spotkał się z czymś takim i może coś zasugerować, doradzić ? z góry dziękuję.
Rośnie mi prawa dolna ósemka (tzn próbuje, ale trzeba ją usunąć, bo zahacza o siódemkę) i muszę ją chirurgicznie usunąć w najbliższym czasie. Mam nadzieję, że to tylko jest przyczyną, bo zaniepokoiło mnie trochę to, że pierwszy atak był tak dawno temu, a teraz w coraz mniejszych odstępach czasowych i coraz silniejsze. Teoria z kręgami również się pojawiła, lekarka stwierdziła, że może to wynikać ze zbyt gwałtownego wzrostu w okresie dojrzewania, przy czym kręgi są niestabilne i uciskają na nerwy ... różnie to tłumaczyli, ale cieszyłabym sie, gdyby ta ósemka rozwiązała ten problem :) okaże się w najbliższym czasie :)
Wg.mnie to atak migreny!Miałam to samo,okropny ból,afazja,porażenie jednej połowy ciała,spadek ciśnienia,prawie omdlenie.To typowe dla silnego ataku,ale zawsze diagnoza musi być poparta badaniami,rezonansem lub CT aby wykluczć powazne schorzenie neurologiczne.
Te objawy są niepokojące, bo ja mam podobne od trzech miesięcy drętwieje mi lewa strona głowy , twarz i nos tarz i boli mnie głowa tak jakby coś mi się ciągło i trzymało i nie chce póścić . Leżałam w szpitalu na neurologii wszystkie badania wyszły dobrze i mnie wypuścili , neurolog z przychodni wysłał mnie do psychiatry jeszcze nie byłam już nie wiem co mam robić może póść do neurochirurga?
Witam Jestem nowy na forum ale potrzebuje porady. Nie wiem jak sie zakłada własny temat, ale ten jest troszkę podobny do mojego problemu tzn: Jakieś 24 godziny temu byłem u znajomego, potkłem się na schodach, podbilem oko i przeciolem luk brwiowy - to bylo kolo godziny 22.00. Gdy wrocilem do domu nie czulem nic oprocz pieczenia po rozcieciu brwi. Okolo godziny 5.00 przebudzilem się ponieważ zaczołem czuć dziwne drętwienie mózgu po stronie ktorą udezylem glową. Czuje jakbym mial prawie polowę muzgu odrętwiałego. Czy wiecie co to moze byc ?? Nie wiem czy jest to coś poważnego, i czy powinienem to w jakiś sposób leczyć. Proszę o odpowiedz
Czesc. Trafiłam na ta strone, szukajac pomocy dla siebie, bo mam identyczne objawy jak ty. Tez mam 17 lat, pierwszego takiego ataku dostałam ok 2 lat temu, trafiłam wtedy do szpitala, zrobili mi wszelkie potrzebne badania ( w tym rowniez rezonans ) nic nie wykazaly. Lekarze podejrzewali zatrucie, migrene, wade neurologiczna. Po ok 7 dniach zostałam wypisana ze szpitala, bo ustapieniu objawow. Pomyslalam, ze widocznie byl to tylko sporadyczny przypadek. Niestety kilka dni temu, mozna powiedziec ze znnowu miałam atak tym razem silniejszy. Zaczeło sie od zaburzen widzenia, mroczkow, patrzac widziałam po bokach rozmazany obraz. Pozniej doszedł bol glowy z tym ze u mnie wystepuje po lewej stronie, w okolicy czoła, nad okiem. Nastepnie powolny paraliz prawej strony ciala, zaczal sie od reki, nogi, nastepnie, glowa razem z jezykiem. Po ok 30 min paraliz ustapił, ale doszły zawrtoty glowy i wymioty. Osoby ktore przeczytaly moja wypowiedz, prosze o pomoc, moze ktos spotkał sie z czyms takim i wie co to moze byc ? z gory dziekuje I pozdrawiam ., Wydaje mi sie ze rozumiem to co czujesz.
Cathrine ja mam 18 lat, i zupelnie mam tako samo, wlasnie dzis mialem atak taki, tyko ze z lewej strony ciala najperw palce dwa potem cala dlon i nagle cala reka wraz z twazra, jezykie, dziaslami itd a na samym poczatku nie widzialem zuplnie na lewe oko:/ a w prawym mi sie dwoil troil itd do tego doszly straszne kucia serca przeszywajace do plecow, bylem u okulisty dzis bo wystraszylem sie o oczy, i okulista stwierdzil, ze wszystko jest w pozadku... musze jechac do krakowa do specjalistow dobrych, bo to cos jest nie tak, albo moze jakies zaburzenia neurologiczne. :/ chcialbym oddac, ze taki atak poprzedni mialem kilka lat temu, a pierwszy kolo 8 lat temu, wszystke ataki powstaja wtedy, uprawiam jakies prace fizyczne, a dokaldnie kiedy gralemw pilke nozna. Jesli ktos faktycznie wie, albo przypuszcza o co chodzi z tym to faktycznie moze tu co kolwiek napisac.
To objawy typowe dla migreny. Mam dokładnie to samo. Z kolei moje ataki wyglądają tak, że zaczyna się plamkami przed oczami, potem mam drętwienie lewej strony ciała, do tego są również mdłości oraz wymioty i oczywiście ogromny ból głowy. Pierwszy atak miałam w listopadzie 2007 roku, kiedy też trafiłam do szpitala. Badania nie wykazały nic niepokojącego z wyjątkiem obniżonego magnezu, co mogło być spowodowane stresem, który czekał mnie w związku z zagranicznym wyjazdem na konkurs. Później, przez kolejne miesiące bardzo uważałam na siebie i unikałam wszelkich stresów. Jednak atak powtórzył się w maju 2008, lecz nie tak silny,a następny na początku 2009 roku, tym razem o wiele silniejszy, z bardzo intensywnymi objawami, mroczkami przed oczami, wymiotami itp. Trafiłam do neurologa, okulisty, ale neurolog stwierdził migrenę. Moje EEG było i jest niepokojące, aczkolwiek moja, już inna pani neurolog przepisała mi tabletki, które mam brać w razie ataku ( ponieważ moje bóle pojawiają się mniej więcej co pół roku, więc nie chciała ustawiać narazie stałego leczenia). Nie miałam okazji ich jeszcze wypróbować, ponieważ od przepisania mi tych tabletek na szczęście nie miałam jeszcze ataku migreny.
Hej, mam 114 lat i dokladnie takie same objawy. u mnie zaczyna sie od dretwienia lewej ręki, od dloni do lokcia, dretwienie lewej czesci twarzy. zaburzenia wzroku-plamki, widzenie jedynie czesci napisow. czasami zdarzaja sie klopoty z wymowa nie potrafie powiedziec prostych slow. no i na koncu zaczyna bolec glowa, bol jest straszny, zadne lekarstwa nie pomagaja, dlatego zawsze ide spac. po przebudzeniu bol odczuwam tylko przy lekkich ruchach glowy. zdarzylo mi sie tak juz okolo z 4 razy. za pierwszym razem bol byl nie do zniesienia, trwal bardzo dlugo. utrzymywal sie nawet po nocy. mialam wykonane wszystkie badania, tomografie itp. nic nie wykazalo, lekarze powiedzieli, ze zwiazane jest to z dojrzewaniem i zbyt szybkiem wzrostem. dzisiaj mialam to samo, po 3 godzinnej drzemce bol ustapil.
Czesc. Ja też miałam taki przypadek. 24 czerwca miałam to po raz pierwszy. Byłam na zakupach, było bardzo gorąco. W pewnym momencie zaczęła mnie strasznie mocno bolec głowa (prawa skroń), zrobiło mi się gorąco i słabo jednocześnie.Wzięłam dwie tabletki przeciwbólowe , ale dalej bolało. Potem zaczęła mi drętwiec cała lewa dłoń. Po jakieś godzinie, może dłużej ból ustąpił. Kolejny taki atak miałam 6 lipca, Zaczęła mnie na początku delikatnie bolec głowa i rozxmazywał mi się delikatnie obraz. Wzięłam tabletke i sie płożyłam. Zasnęłam, po godzinie wstałam, ale ból był silniejszy. Cały czas bolała mnie lewa skroń, potem zaczęła mi drętwiec lewa dłoń i lewa strona twarzy, zwłaszcza usta. Co o tym myślicie? Chce iśc do lekarza, ale boję się tego co mogę usłyszec...

Mam podobne objawy, najpierw mroczki przed oczami, zaburzenia widzenia, potem tępy ból głowy, ketonal nie pomaga na to. Drętwienie twarzy, ręki, języka... moje oczy są wrażliwe na światło, ostatnio mam wrażenie jakby ciśnienie mi wypychało gałki oczne. pomaga sen, bardzo. wybieram się do neurologa, ale u mnie objawy te związane są albo z wadą kręgosłupa (mam ją od dzieciństwa), nie wykluczam lekkiej padaczki.

Zdarzyło mi sie to samo, najpierw mroczki przed oczami, potem ból lewej strony głowy, w pulsie najbardziej, nie widzialam na prawe oko, zaczely mi z prawej strony palce dretwiec, potem cala dłoń, oko, nos po prawej stronie i prawa strona warg i zrobiło mi sie słabo, z tym ze ja cierpie na padaczke od 10 lat, z tym ze czegoąś takiego nigdy nie mialam , ataki wyglądały inaczej, mialam robione badania krwi, wyszły dobrze, rezonans magnetyczny tez dobrze, zostało tylko eeg ale czekam na wynik. rozmawialam z swoim neurologiem ktory od 10 lat mnie leczy, i to jest normalne ze jesli boli lewa strona to prawa dretwieje, i odwrotnie , bo to idzie po przekątnej. z tym ze jesli faktycznie nic nie wychodzi na rezonansie i eeg i w mozgu jest wszytsko dobrze to perawdopodobnie ma to podłoze migrenowe.

Czytam Was i sie boje, ide jutro do lekarza a mam te same objawy. kilka lat temu tez mialam, zrobili mi szereg badan ale niby bylo ok, bole minely a teraz powrocily , tylko jest o tyle gorzej ze jadac autem wzrok mi sie zamazuje i musze sie zatryzmywac, a w pracy jak patrze w monitor to wszystko mi faluje, normalnie wizualizacje i zawroty glowy, nie mowiac o bolu glowy, mroczkach przed oczamami i dretwienioem rak, a na dodatek trace swiadomosc tego co mowilam i gdzie jestem. ja chce zrobic tomograf bo to mi zalecaja albo zdjecie kregoslupa szyjnego.