Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Osłabienie i złe samopoczucie przy zażywaniu Tertensifu Combi

Rekomendowane odpowiedzi

Mam 60 lat. Do niedawna nie mialam problemow ze zdrowiem:duzo chodziłam,pracowałam fizycznie,uprawiałam aerobic.Jesienia podrozowałam autobusem za granice i zemdlałam.Wezwano pogotowie,znalazlam sie w szpitalu.Diagnozowano mnie pod katem kardiologicznym.Wykluczono choroby serca.Zalecono Tertensif Combi i Acard.Zazywam leki od przeszło 2 m-cy i czuje sie b.źle.Ciśnienie mi skacze,nie ma mowy o cwiczeniach bo przy zmianie pozycji ciala ciemno mi sie robi przed oczami i jest mi slabo.W ubieglym tygodniu omal nie zemdlałam na ulicy:schyliłam się aby zawiązać sznurowadło i było mi słabo.Przechodnie zaprowadzili mnie do przychodni,byłam blada,ciśnienie 180/100 a serce waliło z prędkością karabinu maszynowego.Czy ktoś miał podobne doświadczenie z tym lekiem?Pozdrawiam.
Gość malgorzata
witam pania starachowiczanke! moge powiedziec na przykladzie mojej mamy ,ktora od wielu lat leczy sie na nadcisnienie,faktem jest ze leki trzeba odpowiednio dobrac ,w przypadku mojej mamy dopiero za trzecim razem trafiono z lekami ,od dluzszego czasu zazywa loriste,bisokard i aspargin(ostatni bez recepty),zazywala rowniez acard,lecz powodowal on czeste krwotoki z nosa,lekarka poradzila odstawic a w zamian polecila najzwyklejsza polopiryne lub aspiryne co drugi dzien. nie nalezy sie tak meczyc jak pani ,trzeba uparcie i konsekwentnie domagac sie zmiany lekow az do zadawalajacego efektu. to ze jakis lek pomaga jednej osobie to wcale nie znaczy ze musi byc dobry dla drugiej,leki na nadcisnienie to dobor indywidualny dla kazdego pacjenta. prosze wrecz domagac sie zmiany leku ,to wszysko to nic innego jak metoda prob i bledow,ale za ktoryms razem ta proba napewno sie powiedzie, i tego pani wlasnie zycze. pozdrawiam i zycze zdrowia
Ja oprócz Tertensif i Lozap zażywałem jeszcze Betalok, ale zauważyłem, że po ok. pół roku bolały mnie stawy. W pewnym okresie ból kolan był nieznośny. Okazało się, że to właśnie Betalok tak wpływa na stawy. Odstawiłem go i nie mam teraz problemu. W konsultacji z lekarzem ustaliliśmy, że zamiast Tertensif i Lozap będę zażywał tylko Tertensif kombi. I faktycznie, chyba lekarz trafił, bo ciśnienie mi się ustabilizowało na dobrym poziomie. Pozdrawiam
Witam. Tertensif 1 x dziennie zażywam od 2 tyg. Cisnienie OK, ale mi słabo i odczuwam ciągłe zmęczenie. Czuję, że wystarczy mi mniejsza dawka, a wizytę kontrolną mam dopiero za 3 tyg. Nie wiem czy można zmniejszyć dawkę i jak to zrobić. W ulotce jest napisane, że tabletki nie można dzielić. Czy ktoś ma jakieś doświadczenia w tym zakresie?

Mam nadciśnienie od kilku lat, ale do tej pory udawalo mi się je stabilizować przez sport/bieganie. Jednak na jakiś czas przestałam biegać i oczywiście nadciśnienie szybko podskoczyło. Zaczęłam brać Tertensif i masakra co się ze mną działo !!! Uczucie przemęczenia, otępienia wręcz objawy depresji. Brak energii, leń totalny. Pokładałam się gdzie popadło i spałam, spałam, spałam. Do tego zawroty i bóle głowy. Odstawiłam po tygodniu i wróciłam do biegania. Pomogło, bóle i zawroty ustąpiły, dotlenienie głowy podczas biegów robi swoje. Polecam naturalne obniżanie cisnienia poprzez sport