Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Pocenie sie, wymioty, bol brzucha, nastepnie zimne poty i zmeczenie

Gość maggie

Rekomendowane odpowiedzi

Od kilku lat ten Sam problem: wstaje rano- wszystko jest ok- zapalam pierwszego papierosa, czuje ze robi mi się słabo, następnie zaczynam się pocić, pojawia się silny ból brzucha i konieczność wypróżnienia jednocześnie silne mdłości. Trwa to wszystko ok 10-15 minut, następnie robi mi się zimno i jestem strasznie zmęczona, czasami mdleje. Czy ktoś z Was miał podobne objawy kiedyś? Nie ma żadnego innego wytłumaczenia ani powodu- po prostu czasami przychodzi taki „atak” i nie da się tego zatrzymać. Lekarz twierdzi, ze podłoże jest kardiologiczne i po wykonaniu badań (echo serca przezprzelykowe) stwierdził przetrwały otwór owalny (pfo) - holter nic nie wykazał, wszystkie badania laboratoryjne prawidłowe. Zazwyczaj przy okazji ataków pojawia się tez temperatura , , która utrzymuje się nawet do kilku tygodni- i na pewno nie jest powiązana z żadnym przeziębieniem czy infekcja- wykluczyły to badania laboratoryjne. Zastanawiam się, czy ktoś z Was może spotkał się z czymś podobnym? 

Po pierwsze może warto rozważyć rzucenie palenia? Po drugie doradzam wizytę u psychologia lub psychiatry, bo może to ataki na tle nerwowym (stres z powodu pójścia do pracy), a po trzecie warto pomyśleć o zamknięciu PFO, bo można to obecnie zrobić przezskórne, bez otwierania klatki piersiowej.

Problem polega na tym, ze te ”ataki” mam od dlugiego czasu jeszcze zanim zaczelam palic.. na pewno nie jest to zwiazane ze stresem, poniewaz zdarza sie to rowniez podczas urlopu lub weekendu, kiedy jestem wypoczeta i nie mam sytuacji stresujacych. Zastanawiam sie jedynie, czy to moze miec jakikolwiek zwiazek z PFO? Czy moze powinnam szukac dalej?