Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Skok ciśnienia po papierosach

Gość Magdalena1981

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Magdalena1981

Dzień dobry. Mam taki problem gdy rano wstaje moje ciśnienie wynosi 125/80 puls 78 gdy zapale papierosa od razu mam skok ciśnienia 160-170/95-110 puls 95-105 Zaczęłam się martwić ponieważ przy tym skoku odczuwam tj ucisk między łopatkami. Robiłam echoserca, ekg lekarz powiedział, ze wszystko ok. Nie biorę żadnych leków badałam tarczyce, cukier, wszystko w normie cholesterol 230 trójglicerydy 235, mocz i nerki również ok. Zauważyłam tez, ze ten ucisk między łopatkami pojawia się również w sytuacji stresującej lub jak się bardzo zdenerwuje co pewnie wiąże się ze skokiem ciśnienia gdy emocje opadną lub ciśnienie się unormuje rowniez po wypaleniu papierosa wszystko wraca do normy. Wiem, ze każdy powie ze najlepiej nie palic, ale czy ktoś miał podobne dolegliwości czy to może być jakaś choroba wieńcowa, tętniak lub niewydolność serca? Nie wiem jakie badania powinnam wykonać ale bardzo się stresuje pale dziennie ok 10 papierosów. Dziękuje za sugestie i pozdrawiam