Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Skok cisnienia

Gość Albert

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich. Mam taki problem, ze przy najmniejszym wysiłku np wejściu po schodach lub jakiś gwałtownych szybkich czynnościach moje ciśnienie skurczowe znacząco skacze np 180/80 gdy zmierzę od razu, po jakiś 5-10 min powraca do normalnego stanu 125-135/80-85. Jakoś tak szybciej się mecze. Badania krwi ok, echoserca, ekg, płuca, tarczyca nerki wątroba ok nie wiem co jest grane ciśnienie rano 130/80 zastanawia mnie ten skok cisnienia. Przecież jak zacznę biegać albo uprawiać większy wysiłek to ciśnienie skurczoe dojdzie do 250-300 skoro przy tak małym wysiłku się podnosi do 180 czy ktoś tak miał? Co to może być?

Biorę aktualnie leki na nadcisnienie. W spoczynku mam ciśnienie idealne od 125-135/80-85 problem jest przy najmniejszym wysiłku np wejdę na pierwsze piętro usiądę zmierzę ciśnienie i mam 180/80. Po 5 min wraca do normalnego stanu. Ale przy tak małym wysiłku taki duży skok cisnienia raczej nie powinnien być. Przypuszczam ze jakbym przebiegł 100-200 metrów to ciśnienie byłoby na pewno powyżej 200 skurczowe. A to już jest raczej bardzo niebezpieczne