Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Dodatkowe skurcze przy niedomykalności i wypadaniu płatka zastawki mitralnej

Gość asas

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, Mam nadzieję, że ktoś mi pomoże..w skrócie: od 2 lat nadciśnienie-nie za duże (bo max.140/85), zażywam betaloc zok 50(raz dziennie -rano), bo dodatkowo mam stwierdzone wypadanie płatka zastawki mitralnej z nieistotną hemodynamicznie niedomykalnością. prawdopodobnie też zespól nerwicowy, który jakby z pół roku temu praktycznie minął.ostatnie echo serca około miesiąc temu, lekarz stwierdził, że nic sie nie pogarsza i wszystko jest ok. wiadomo jak to w przypadku wypadania płatka-są lepsze dni i gorsze.jednak od wczoraj wieczorem jestem dość mocno zaniepokojony.otóż około godz.22 poczułem dodatkowe skurcze(tak mi sie wydaje), klatka piersiowa nie bolała mnie , ale w momencie oddychania czułem, że coś jest nie tak.trwało to całą noc-oczywiście sen miałemz głowy, zasnąłem chyba około 5 rano.nie wiem, czy to dodatkowe skurcze, czy raczej częstoskurcz.nie wiem jak się to odróznia, nie wiem też czy to skurcze komorowe, czy nadkomorowe i które są groźniejsze.może ktoś wie, jak to odróznić?najbardziej martwi mnie jednak , to że od wczoraj myślę, że po prostu umieram (mam 23 lata).dzis jest niby troszke lepiej, niż wczoraj, ale norma to raczej nie jest.boję się, że ten dziwny stan (te skurcze) mogą wykończyć moje serce.proszę o jakąś rade, jak to wyeliminowac.zdaje sobie sprawe, że w przypadku wypadania płatka moga sie zdarzać dodatkowe skurcze (odczuwałem je czasem,ale nigdy nie trwało to tak długo).może ktoś ma na to jakąś radę.byłbym bardzo wdzięczny, bo w głowie zaczynam mieć dziwne myśli o żegnaniu się z najbliższymi,a tego nie chce:( pozdrawiam wszystkich i życzę zdrowia..
Witaj,to że masz zdiagnozowane wypadanie płatka wcale nie musi powodować Twoich dolegliwości...Ostatnio usłyszałam nawet o dkardiologa,że *wypadanie płatka* jest w Polsce nadużywane :)z tego co już się zorientowałam(mogę się mylić) taka *nieistotna* wada nie powinna powodować aż takich dolegliwości.Sama chodziłam do lekarzy,a oni mi ciągle o tych płatkach,i że to taka *uroda*,więc czemu się tak źle czuję??????Aż ostatnio u nast kardiologa zasugerowałam,że może oprócz tego mam coś jeszcze,a może to dodatkowa droga przewodzenia(proponuje spytaj i o to swojego lekarza),i właśnie to u mnie stwierdził. I to też taka piękna uroda serca:D:D:))cudowna wręcz...nie martw się,nie umiera się,mam takie sensacje juz kilka lat,ludzie z takimi dolegliwościami żyją wiele ,wiele lat.Nie powiem Ci jak rozróżnić skurcze komorowe nadkomorowe itd,bo sama nie wiem,w ogole mało wiem,dlatego musisz *pomęczyć* lekarza,a najlepiej kilku.Mam nadzieję,że odezwie się z tym temacie jeszcze ktoś kompetentny,pozdrawiam serdecznie:))