miko Opublikowano 24 Lutego 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2008 Witam.Pare lat temu miałem przypadek utraty przytomności po nagłym i silnym wysiłku fizycznym-straciłem przytomność na ok 10 min z przebłyskami. Po licznych badaniach kardiologicznych jednyną rzeczą która rzuciła się w oczy była wielkość mojego serca-było ono małe. Teraz głównymi objawami złej tolerancji wysiłku są u mnie-uczucie zimna,słabe krążenie (głównie twarzy,a po czasie i innych części ciała),uczucie silnego zmęczenia,braku koncentracji. Jak sądzicie,przyczyną tego wszystkiego może być to,że moje małe serce nie wydala zaopatrywać całego ciała w krew? Czy można coś zrobić w takim wypadku? Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość Wiki Opublikowano 24 Lutego 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2008 Jak wyglada u Ciebie sprawa z cisnieniem.Zdarza się ,że po wysiłku(np.u mnie) ,spada ciśnienie,występują zawroty głowy i omdlenia.Takie sytuacje wywołuje też dłuższe stanie lub zmiana pozycji. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość miko Opublikowano 24 Lutego 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2008 Hej. Mam tak,że po wysiłku występują zawroty głowy i jakby *otumanienie*,tak jakby krew do głowy nie dochodziła :/ Ostatnio w kościele prawie zemdlałem a było to spowodowane tym,że klęczałem w dziwnej pozycji.. Zmiania pozycji też ma wpływ na moje krążenie-gdy leże jest lepiej,gdy długo stoje tak jakby krążenie słabło. No i notorycznie czuję zimno w miejscach gdzie to krążenie *wysiada* po wysiłku czy stresie-te miejsca robią się jakby *martwe*. Masz podobnie jak widze. Wykryli coś u Ciebie? Może to sprawa bardziej Neurologiczna niż Kardiologiczna? Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość Wiki Opublikowano 25 Lutego 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2008 Witaj,podobne objawy ,jakie opisujesz ,wystepują przy cisnieniu ortostatycznym,ja je właśnie mam.Zalecenia lekarzy to:wystrzegać się wysiłku,uważać na gwałtowną zmianę pozycji ciała,nie trwać długo w jednej pozycji.Najgorzej mam w kościele.Nie mogę ani nieruchomo stać,ani klęczyć.Dostaję okropnych zawrotów głowy i cała się chwieję.Muszę natychmiast usiąść. Zajrzyj do gogli.Może pod różnymi hasłami wyczytasz coś więcej.O ile pamiętam,natkniesz się tam również na moją wypowiedź.Też radziłam się kogoś w internecie. Pozdrowienia. Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość miko Opublikowano 25 Lutego 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2008 Nie załamuj mnie,że tego się nie da leczyć jakoś farmakologicznie? A np leki na rozszerzenie żył albo coś podobnego? Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość Ania Opublikowano 16 Maja 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2008 Witam mzoę tu ktoś zajrzy i mi odpisze...moje objawy kołatania serca i ton szcególnie przy tymn jak sie denerwuje oraz strasznie szybko się męcze i wtdey zatyka mnie mostku i kłóje miewam także przy tym dusznosci Proszę bardzo jezeli któraś z Pań lub panów wie co to moze być (dodam ze mam 15 lat) ale mam dobrą kondycje tzn teraz bóle mi nie pozwalają na zbytni wysiłek... Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość Ola Opublikowano 17 Maja 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2008 Aniu, czy miałas robione jakies badania, np echo serca ? Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość Ania Opublikowano 17 Maja 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2008 miałam i ukg i ekg (czy jakoś tak) ale niestety nic nie wykazało p.pulmonolog powiedziała mi ze mam złą tolerancje wysiłku i to jest rzeczywiście prawda teraz czekam na ekg wysiłkowe czy jakoś tak powiem szczerze, ze przeczytałam wczoraj taki tekst *Spośród objawów subiektywnych chorzy z NS najczęściej skarżą się na złą tolerancję wysiłku pod postacią duszności i/lub łatwego męczenia się. , napadową duszność występującą w nocy i złą tolerancję płaskiej pozycji leżącej (konieczność używania kilku poduszek w czasie odpoczynku). * i wsumie mam to samo dodam, ze NS to w tym przypadku niewydolność serca... Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość Ania Opublikowano 20 Maja 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2008 Prosze ! niech mi ktoś odpowie bo jeszce musze czekac cały weekend bo 26-ego ide do lekarza Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość Kama Opublikowano 2 Sierpnia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Sierpnia 2009 Hej! Ja mam ten sam problem - robiłam niedawno usg serca, lekarz powiedział mi że jest ono małe. Mam te same problemy: 1. złe krążenie - zimne ręce, zimne stopy - nawet teraz w nocy spie w skarpetkach 2.źle znosze upał, męcze sie niesamowicie 3. żle znosze wysilek, mimo cwiczen i tak nie mam dobrej kondycji 4. niskie ciśnienie - 60/90 - kręci sie w glowie 5.totalnie blada twarz - reszte ciała mam ok, ale twarz masakrycznie blada, momentami zima aż szaro-zielono-biała - koszmar!!! Inne dziewczyny mają piękne brzoskwiniowe cery a ja szara jak trup na urlopie... Te wszystkie fakty skojarzyłam dopiero po badaniu serca które jest podobno wyjatkowo małe. Mam 26 lat i czuje sie fatalnie, zwłaszcza teraz gdy sa upały, siedze w domu bo nie daje rady wychodzic w takie temteratury :-( Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość miko Opublikowano 22 Sierpnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Sierpnia 2010 Kama napisz do mnie jak tu zajrzysz, chciałem się coś zapytać. Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość heheh Opublikowano 16 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2011 Sterydy powodują rozrost mięśnia sercowego Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość agaa92 Opublikowano 11 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2013 U mnie też stwierdzono za małe serce lekiem na to jest wysiłek ale umiarkowany u mnie objawiało się to omdleniami kołataniem serca i wysokim tętnem 180/min i niskim ciśnieniem 100/70 przepisano mi gutron na podniesienie ciśnienia i preductol w razie omdleń nie moge stac długo w jednej pozycji do tego stwierdzono hipotomie ortostatyczną oraz niepełny blok prawej odnogi pęczka hisa z wszystkim podobno można normalnie funkcjonować ale jak tu iść do pracy ( pracuje w sklepie spożywczym ) skoro nie mogę długo stać Cytuj Odnośnik do komentarza
Sylwia81 Opublikowano 13 Sierpnia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2024 Dzień dobry Wracam do dyskusji. Są tu jeszcze zainteresowani? Cytuj Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi