Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Małe serce a zła tolerancja wysiłku

miko

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.Pare lat temu miałem przypadek utraty przytomności po nagłym i silnym wysiłku fizycznym-straciłem przytomność na ok 10 min z przebłyskami. Po licznych badaniach kardiologicznych jednyną rzeczą która rzuciła się w oczy była wielkość mojego serca-było ono małe. Teraz głównymi objawami złej tolerancji wysiłku są u mnie-uczucie zimna,słabe krążenie (głównie twarzy,a po czasie i innych części ciała),uczucie silnego zmęczenia,braku koncentracji. Jak sądzicie,przyczyną tego wszystkiego może być to,że moje małe serce nie wydala zaopatrywać całego ciała w krew? Czy można coś zrobić w takim wypadku?
Hej. Mam tak,że po wysiłku występują zawroty głowy i jakby *otumanienie*,tak jakby krew do głowy nie dochodziła :/ Ostatnio w kościele prawie zemdlałem a było to spowodowane tym,że klęczałem w dziwnej pozycji.. Zmiania pozycji też ma wpływ na moje krążenie-gdy leże jest lepiej,gdy długo stoje tak jakby krążenie słabło. No i notorycznie czuję zimno w miejscach gdzie to krążenie *wysiada* po wysiłku czy stresie-te miejsca robią się jakby *martwe*. Masz podobnie jak widze. Wykryli coś u Ciebie? Może to sprawa bardziej Neurologiczna niż Kardiologiczna?
Witaj,podobne objawy ,jakie opisujesz ,wystepują przy cisnieniu ortostatycznym,ja je właśnie mam.Zalecenia lekarzy to:wystrzegać się wysiłku,uważać na gwałtowną zmianę pozycji ciała,nie trwać długo w jednej pozycji.Najgorzej mam w kościele.Nie mogę ani nieruchomo stać,ani klęczyć.Dostaję okropnych zawrotów głowy i cała się chwieję.Muszę natychmiast usiąść. Zajrzyj do gogli.Może pod różnymi hasłami wyczytasz coś więcej.O ile pamiętam,natkniesz się tam również na moją wypowiedź.Też radziłam się kogoś w internecie. Pozdrowienia.
Witam mzoę tu ktoś zajrzy i mi odpisze...moje objawy kołatania serca i ton szcególnie przy tymn jak sie denerwuje oraz strasznie szybko się męcze i wtdey zatyka mnie mostku i kłóje miewam także przy tym dusznosci Proszę bardzo jezeli któraś z Pań lub panów wie co to moze być (dodam ze mam 15 lat) ale mam dobrą kondycje tzn teraz bóle mi nie pozwalają na zbytni wysiłek...
miałam i ukg i ekg (czy jakoś tak) ale niestety nic nie wykazało p.pulmonolog powiedziała mi ze mam złą tolerancje wysiłku i to jest rzeczywiście prawda teraz czekam na ekg wysiłkowe czy jakoś tak powiem szczerze, ze przeczytałam wczoraj taki tekst *Spośród objawów subiektywnych chorzy z NS najczęściej skarżą się na złą tolerancję wysiłku pod postacią duszności i/lub łatwego męczenia się. , napadową duszność występującą w nocy i złą tolerancję płaskiej pozycji leżącej (konieczność używania kilku poduszek w czasie odpoczynku). * i wsumie mam to samo dodam, ze NS to w tym przypadku niewydolność serca...
Hej! Ja mam ten sam problem - robiłam niedawno usg serca, lekarz powiedział mi że jest ono małe. Mam te same problemy: 1. złe krążenie - zimne ręce, zimne stopy - nawet teraz w nocy spie w skarpetkach 2.źle znosze upał, męcze sie niesamowicie 3. żle znosze wysilek, mimo cwiczen i tak nie mam dobrej kondycji 4. niskie ciśnienie - 60/90 - kręci sie w glowie 5.totalnie blada twarz - reszte ciała mam ok, ale twarz masakrycznie blada, momentami zima aż szaro-zielono-biała - koszmar!!! Inne dziewczyny mają piękne brzoskwiniowe cery a ja szara jak trup na urlopie... Te wszystkie fakty skojarzyłam dopiero po badaniu serca które jest podobno wyjatkowo małe. Mam 26 lat i czuje sie fatalnie, zwłaszcza teraz gdy sa upały, siedze w domu bo nie daje rady wychodzic w takie temteratury :-(

U mnie też stwierdzono za małe serce lekiem na to jest wysiłek ale umiarkowany u mnie objawiało się to omdleniami kołataniem serca i wysokim tętnem 180/min i niskim ciśnieniem 100/70 przepisano mi gutron na podniesienie ciśnienia i preductol w razie omdleń nie moge stac długo w jednej pozycji do tego stwierdzono hipotomie ortostatyczną oraz niepełny blok prawej odnogi pęczka hisa z wszystkim podobno można normalnie funkcjonować ale jak tu iść do pracy ( pracuje w sklepie spożywczym ) skoro nie mogę długo stać