Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Wynik Badania echo serca

Tomasetto

Rekomendowane odpowiedzi

powiększony lewy przedsionek, nieco powiększone prawe serce LP44/LK55/36:Pk46,PP49

Mięsień lewej komory nieprzerośnięty,PMK11mm, Tś 11mm, mocniej wysycone brzegi płatków zastawki aortalnej. Gradient aortalny nieistotny

Pogrubiałe płatki zastawki mitralnej N. mitralna mała (++), N trójdzielna mała(++) .Gradient PK/PP=20mmHg, ŻGD=17mm. Hipokineza przegrody i koniuszkowego segmentu ściany dolnej.

EF= 40%, zaburzenia relaksacji. Aorta  wstępująca 30mm, Łuk 31mm. Mężczyzna 46 l, proszę o interpretację

Zinterpretować prawidłowo może wynik tylko kardiolog. Ja tylko mogę -jako kardiologiczna pacjentka-  stwierdzić, że masz za niska wydolność lewej komory, czyli ef. Powinna być powyżej 50 procent. I małe niedomykalności zastawki mitralnej i trójdzielnej.

duszność w klatce piersiowej, przez 3 dni silne pieczenie rąk i nóg jakby mi ktoś do żył wlał gorącą wodę, rtg klatki wykazało powiększenie serca i od tego się zaczęło, ekg w normie, podwyższone tętno 95-98, kardiolog dał bisocard  1.25/doba i leki na cholesterol, i do zobaczenia za rok, a ból w piersiach został, pojawił się jeszcze ból sztywnego karku i stawów kolanowych, rąk i stóp, do tego ból w uszach( laryngolog stwierdził że wszystko ok) więc poszedłem do pulmonologa, osłuchowo w porządku Angio TK klatki w normie, gazometria saturacja 92,7/ chwilowe wysycenie tlenem za niskie 64,2, czekam jeszcze na spirometrię. Pulmonolog wskazała na EF 40% że za niski i dobrze by było to lepiej zdiagnozować(Koronografia lub scyntygrafia). Rodzinny twierdzi że to nerwica i zbywa mnie.dlatego piszę bo się zastanawiam co dalej robić, może faktycznie iść do psychiatry.choć są objawy somatyczne,np gdy chcę wdrapać się na małe strome wzniesienie około 25m wys.tętno wzrasta mi po wyże 140, do niedawna na takiej górce nawet nie przyśpieszał oddech.Dziesięć lat pracowałem w Lasach Państwowych,(od tego czasu minęło 15 lat)może to Boleria?kleszczy tam nie brakowało

Co się dzieje z tymi lekarzami, ze zawsze sugerują psychiatrę...Osobiście zmagam się z dusznościami i niska saturacja, koło 84% w wysiłku na pulsoksymetrze, a oni twierdzą ze to nerwica...ale już jak nerwica może wpływać na saturacje nie potrafią powiedzieć...Bolerioza bardzo możliwa, ale towarzysza jej częste bóle głowy i miesni, przy czym warto spróbować zbadać przeciwciała